Geslaagde ‘herstart’ van Noorderrondrit op de fiets

MFAC Loppersum heeft donderdag (Hemelvaartsdag) voor de 39e keer de Noorderrondrit op de fiets georganiseerd. De eerste deelnemers kwamen tegen zeven uur in de ochtend aan bij de kantine van SC Loppersum en gingen rond half acht van start. Zij volgden de routes van de Noorderrondrit op de schaats.

Dit jaar werd de route gereden via de permanent bewegwijzerde route welke is ontstaan doordat de IJsvereniging Noorderrondritten, MFAC Loppersum, het Routebureau Groningen en de provincie Groningen hun krachten hebben gebundeld om van de Noorderrondrit een route te maken welke 365 dagen per jaar gefietst kan worden. De Noorderrondrit kan als één geheel gefietst worden en is daarnaast in twee lussen verdeeld. Een van 85 kilometer en een van 60 kilometer, samen goed voor 145 kilometer fietsplezier.

De deelnemers van binnen en (ver) buiten de provincie Groningen konden er dan ook voor kiezen om een lus te fietsen of om beide lussen samen te fietsen. Beide lussen bracht de fietsers vanaf het sportcomplex aan de Bosweg in Loppersum langs onder andere de dorpen Holwierde, ’t Zandt, Uithuizen, Middelstum naar Onderdendam, waar de splitsing van de route ligt.

En hiermee is de cirkel rond wat betreft het historisch verhaal van de Noorderrondrit.
Onderdendam is namelijk de plaats waar op 24 december 1924 het idee ontstond om in Groningen een vergelijkbaar evenement te organiseren als de Elfstedentocht. Dit werd de Noorderrondrit op de schaats.

Vanaf Onderdendam gingen de deelnemers aan de tocht van 145 kilometer via Baflo en Pieterburen naar het keerpunt in het vissersdorp Zoutkamp, waar de verzorging klaar stond om de deelnemers van de prestatietocht te voorzien van soep en brood. De deelnemers aan de tocht van 85 kilometer werden via Bedum verder geleid naar de stempelpost in Zuidwolde, waar ook zij werden voorzien van soep en brood.

Nadat de inwendige mens weer wat was versterkt en iedereen volledig op krachten was gekomen, vervolgden de deelnemers hun route, via fraaie Groningse dorpjes langs de route van de Noorderrondrit op de schaats, naar de eindbestemming de sportkantine van SC Loppersum waar de eerste fietsers rond de klok van één uur moe maar voldaan arriveerden.

Bij binnenkomst van de deelnemers was er livemuziek en kon er onder het genot van een hapje en drankje worden nagenoten van de klanken van de band Dit Ist! Uut Grunn!! die voor een sfeervolle binnenkomst zorgde.

Er werd dan ook nog langdurig nagepraat over de gereden routes en de gedane prestaties.
Aan de prestatietocht van 145 kilometer deden 530 deelnemers mee. Voor de toertocht van 85 kilometer verschenen 219 deelnemers aan de start. Naast de beide tochten was er ook weer aan de recreatieve fietsers gedacht. Net als in voorgaande jaren was er ook nu een nieuwe fietstocht van ongeveer 35 kilometer uitgezet. Aan deze tocht deden 76 deelnemers mee.

No Replies to "Geslaagde 'herstart' van Noorderrondrit op de fiets"