Middelstum baalt na remise maar hoeft niet te treuren

Balen als een stekker, dat deed heel Middelstum zaterdagmiddag na de uitwedstrijd tegen Amicitia VMC. De Stadjers hadden de punten hard nodig in de strijd tegen degradatievoetbal, Middelstum moest winnen om zicht op de titel te houden. Een week na de knappe 2-0 zege op Niekerk bleef het team van trainer Jelmer Meinardi in Groningen echter op 2-2 steken. En daarmee was de droom van rechtstreekse promotie naar de derde klasse vervlogen. En toch hoeven de Middelstummers niet al te lang in zak en as te zitten, omdat ze een sterk seizoen in ieder geval met nacompetitievoetbal kunnen afsluiten. En wie weet wat dat nog oplevert.

Dat het uitgerekend tegen Amicitia VMC mis moest gaan, daar hadden de Middelstummers niet op gerekend. De Stadjers hebben mensen in de gelederen die een historie bij de blauwwitten hebben in de persoon van Kristian Boelema, Gerard Brontsema en Joris Visser. Tijd voor sentimenten was er echter niet. Er moest strijd worden geboden en dat gold voor beide teams.

Omdat de aangewezen scheidsrechter verstek liet gaan, werd door beide verenigingen besloten om voor deze belangrijke wedstrijd iemand uit de gelederen van Amicitia VMC te laten fluiten. Hij had de vereiste papieren en dus kon er, ruim een half uur later dan de bedoeling was, toch afgetrapt worden. De plaatsvervangende fluitist deed zijn werk prima. De clubs hadden niets te klagen.

Middelstum begon goed aan het duel en kreeg al snel enkele mogelijkheden. Het duurde echter tot de 20e minuut alvorens het raak was. Een mooie, lange pass van Nordin Luit werd uiteindelijk door Peter van Dam verzilverd: 0-1. Een knullig moment leidde vlak voor rust tot de gelijkmaker. Een terugspeelbal werd door Damon Medema verkeerd getaxeerd. Hij struikelde, waarbij de goalie de controle over de bal kwijt raakte en vervolgens was Kees Jan Diepeveen er vliegensvlug bij om deze fout af te straffen: 1-1.

Na de doelwisseling had Xander Anema de gasten andermaal op voorsprong kunnen zetten. Hij was echter niet gelukkig met zijn schoten en kwam niet verder dan paal en lat. Dat er iets moest gebeuren, was in beide kleedkamers wel doorgedrongen. Een gelijkspel kon net zo goed als een nederlaag worden beschouwd en dus zou het gas er vol op moeten. Middelstum zocht naar voetballende oplossingen en wist in 70e minuut opnieuw te scoren. Thijs Helder was de man van de voorbereiding, Rutger Schuiling tekende voor de treffer: 1-2.

Op dat moment zat Middelstum aan de goede kant van de score en moest Amicitia VMC opnieuw in de achtervolging. Terwijl Middelstum de voorsprong probeerde uit te breiden, doken de gastheren in de ruimtes die hun opponent liet vallen. In de 83e minuut kreeg de thuisclub een vrije trap die via Ronald van Bruggen tegen het nylon verdween: 2-2.

Middelstum had nog een handvol minuten om de winst alsnog mee naar huis te nemen en kreeg ook kansen, waaronder eentje van Mateo Milkovic. Hij ging er op links vandoor, maar zag zijn inzet door de goalie van de Stadjers half gekeerd worden. Al vallend wist Milkovic de bal nog bij Max Oldenhof te bezorgen, maar ook hij kwam niet tot scoren omdat een verdediger van Amicitia VMC hem de bal voor de voeten wist weg te tikken.

En dus bleef het bij de remise, die hard aankwam in het Middelstummer kamp. Een week nadat men de titelstrijd weer volledig open had weten te gooien, klapte de deur ineens definitief dicht omdat Niekerk met 5-4 van Lycurgus had weten te winnen. Zelfs ON Roden is Middelstum nu op de ranglijst gepasseerd.

‘Natuurlijk balen we gigantisch en is de teleurstelling enorm. We hebben tot het laatste fluitsignaal ons best gedaan om de winnende te maken. Het zat gewoon niet mee. Desondanks ben ik trots op de jongens. We maken ons nu op voor de thuiswedstrijd tegen SV De Heracliden. We gaan alles op alles zetten om dat duel te winnen. Niet alleen vanwege onze sportieve ambitie, maar ook voor wat betreft de uitgangspositie in de nacompetitie. De tweede plek pakken is wat dat betreft een stuk gunstiger. We hebben het echter niet zelf in de hand en zijn afhankelijk van de wedstrijd tussen ON Roden en Niekerk. Hoe je het ook bekijkt, het blijft in onze klasse tot en met de laatste wedstrijd spannend. Dat is in ieder geval goeie reclame voor het voetbal’, aldus trainer Jelmer Meinardi.

Hij roemde verder de geweldige steun van de supporters. ‘Ik heb dit seizoen een mooie verbondenheid gezien tussen spelers en publiek. Ik hoop dat we zaterdag samen kunnen uitstralen hoe mooi het afgelopen seizoen is geweest. De spelersgroep en de staf kunnen dat laten zien door ook in de laatste reguliere competitiewedstrijd alles te geven voor een goed resultaat. Daar gaan we de komende week naar toewerken en ik kijk daar enorm naar uit.’

* Amicitia VMC – Middelstum 2-2 (1-1). Peter van Dam 0-1; Kees Jan Diepeveen 1-1; Rutger Schuiling 1-2; Ronald van Bruggen 2-2 (foto: archief EemsmondSport).

No Replies to "Middelstum baalt na remise maar hoeft niet te treuren"