Noordwolde pakt periodetitel na winst op SC Loppersum

Noordwolde heeft dankzij een 1-2 overwinning op het kunstgras van gastheer SC Loppersum de nacompetitie bereikt voor promotie naar de tweede klasse. De Lopsters leken er in de eerste helft nog wel iets van te willen maken. Na de thee ontbrak voor een groot deel de inspiratie om, al waren de kansen daarvoor wel aanwezig, de geelzwarten de voet nog dwars te zetten. Het team van Roy Kamps had aan een gelijkspel voldoende om aanspraak op de derde periode te kunnen maken en zo aan te schuiven voor het toetje waar SC Loppersum zich al voor had geplaatst.

Vooraf werd er nog wel wat gespeculeerd over de uitkomst van de burentwist tussen SC Loppersum en Noordwolde. Het team van trainer David van der Kam had de uitwedstrijd in maart met 1-3 gewonnen en zou er, zo was althans de verwachting wel op gebrand zijn om ook op eigen terrein de punten in de knip te houden. In het achterhoofd zal echter ook meegespeeld hebben dat de nacompetitie al binnen was en de thuisclub er niet veel aan gelegen zou zijn om tot het uiterste te gaan. Noordwolde had daarentegen niet veel keus. Het moest hoe dan ook een resultaat halen. Uit de laatste acht wedstrijden had Noordwolde 21 punten weten te verzamelen en daarmee hadden de geelzwarten zich in een prima situatie gemanoeuvreerd om nog iets extra’s uit dit seizoen te halen. En dus zou een punt voldoende zijn om de vertrekkende trainer Roy Kamps nog een mooi afscheid te bezorgen.

Het duel tussen de twee kemphanen werd overigens op het kunstgrasveld van SC Loppersum gespeeld, want het hoofdveld is door de gemeente onder handen genomen. Dat is ook wel nodig, want over enkele weken is FC Groningen te gast bij de derdeklasser en dan wil je wel een fatsoenlijk groene grasmat onder je voeten hebben.

De eerste mogelijkheid was voor de thuisclub. Aan de linkerkant van het veld mikte Ruben Danhof de bal voor de kooi van doelman Jorik Smienk. De man die volgend seizoen voor SV Bedum gaat uitkomen, wist het leer met een uiterste krachtsinspanning nog over de deklat te tillen. Noordwolde had bij de eerste doelpoging meer succes. Die ontstond in de 10e minuut uit een corner van Dannick Meima. Hij mocht zich deze zaterdagmiddag de koning van de assist noemen. De corner die hij nam was laag, maar verraste de defensie van SC Loppersum omdat Joram Wijnstra de bal onder zich door liet lopen. Daar had Olav Sleurink geen rekening mee gehouden en vervolgens was Max Makken te laat om het schot van Jesse Hijlkema te kunnen blokken. Goalie Peter Paul Datema kon de bal alleen maar achterna kijken: 0-1.

Ze hadden op de bank van Noordwolde precies drie minuten lol van de voorsprong. Toen was deze namelijk al weer teniet gedaan. Ruben Danhof stak het hele middenveld over en vond recht voor het strafschopgebied teammaatje Tim Maneschijn. Hij deponeerde de bal in de voeten van Peter Heeres en leek zich voor een eentweetje op te maken. Heeres had echter andere plannen. Hij lepelde de bal over de defensie van Noordwolde heen en vond Diederik Dijk, die de bal met rechts uit de lucht plukte en vervolgens met links strak langs doelman Jorik Smienk schoot: 1-1.

Voor de gasten was er op dat moment nog niks aan de hand. Het iets beter voetballende SC Loppersum kreeg nog wat mogelijkheden om te scoren, maar inzetten van Tim Maneschijn en Jacob Havinga bleven zonder het gewenste resultaat. Een goed lopende aanval van Noordwolde over de linkerkant van het veld via Joram Wijnstra en aanvoerder Marco Vos eindigde met een pegel van Dannick Meima, die over de kruising werd geschoten. Noordwolde had daarna even een fase waarin het te gemakkelijk balverlies leed en dat leidde nogal eens tot situaties voor de neus van Smienk die handen en voeten nodig had om de Lopsters uit zijn buurt te houden. Bloed vloeide er echter niet uit voort en dus konden beide teams met een gelijke stand aan de thee.

Het tweede bedrijf was amper vier minuten onderweg toen Noordwolde andermaal een corner kreeg te nemen. En ook nu was Dannick Meima ter plekke om zich met dat karwei te belasten. Hij schoot het leer knap voor en zag hoe Ewout Boersema alert reageerde en veel hoger klom dan de meegelopen Jacob Havinga. De Noordwoldenaar kopte de bal binnen en bezorgde de bezoekers voor de tweede keer een voorsprong: 1-2. Bij de geelzwarten was aanvoerder Marco Vos inmiddels van de frontlinie naar het hart van de verdediging verkast. Het slot moest op de deur, want vanaf nu was het resultaat heilig. En als dat met lelijk voetbal zou gebeuren, dan moest dat maar. SC Loppersum wist zich geen raad met de speelwijze van de opponent. Men probeerde van alles, maar liep zichzelf vast in mislukte passes en niet begrepen combinaties. Zienderogen zagen de toeschouwers toch dat de Lopsters het allemaal wel leken te geloven.

En toch probeerde oefenmeester David van der Kam met wat verse krachten nog wat te forceren. Het had er alle schijn van dat dit hem nog zou gaan lukken ook. Nadat Thom Wildeman had verzuimd zijn rechtervoet tegen een indraaiende voorzet van Rik Buikema, wilde Jacob Havinga een strafschop omdat Marco Vos de bal tegen zijn linkerarm had gekregen. Scheidsrechter Jarno Boers uit Emmen gaf geen gehoor aan de smeekbede en dat was terecht, want Vos stond met de rug naar de Lopster toe en sloeg zeker niet bewust naar de bal. Aan de overzijde van het veld dacht Jesse Hijlkema na een goede loopactie doelman Peter Paul Datema te kunnen verschalken, maar de sluitpost was op zijn hoede.

Havinga kreeg daarna twee mogelijkheden om de Lopsters langszij te brengen. Hij stond helemaal vrij voor doel na een voorzet van Diederik Dijk en leek raak te zullen koppen. Met een katachtige reflex wist doelman Jorik Smienk de bal echter nog zo ver op te tillen dat het leer op de lat terecht kwam. De terugspringende bal werd vervolgens door aanvoerder Marco Vos zo’n beetje in een baan om de aarde geschoten. Kort daarna verscheen Havinga opnieuw voor de neus van de goalie na een door hem en Diederik Dijk opgezette aanval. In plaats van de gelijkmaker te laten aantekenen, mikte Havinga het speeltuig langs de verkeerde kant van de paal. Een schot van Patrick Meima was het laatste wapenfeit van Noordwolde en in feite van de wedstrijd, die voor SC Loppersum toch enigszins teleurstellend was verlopen.

‘Ik had meer van mijn team verwacht, maar kennelijk was dit het wel. Misschien heeft het in de hoofden toch wel een beetje meegespeeld dat we straks de nacompetitie in moeten en dat sommigen zich hebben ingehouden. Wel jammer, want je wilt een thuiswedstrijd als deze natuurlijk wel goed afsluiten’, sprak trainer David van der Kam.

Zijn collega Roy Kamps straalde van geluk. ‘Wat is dit mooi. Er stond toch wel wat spanning op de groep, maar ze hebben het goed opgepikt. Hoe een en ander straks in de nacompetitie gaat zien we dan wel weer. We hebben dit seizoen heel wat weten te bereiken met dit team en ongeacht hoe het straks allemaal afloopt, we kunnen met een gevoel van trots op deze competitie terug kijken.’

SC Loppersum mag voor de nacompetitie afreizen naar Groningen, waar het de studentenploeg van THe Knickerbockers zal ontmoeten. Noordwolde gaat op bezoek bij ZZVV uit het Drentse Zuidwolde.

* SC Loppersum – Noordwolde 1-2 (1-1). Jesse Hijlkema 0-1; Diederik Dijk 1-1; Ewout Boersema 1-2.

No Replies to "Noordwolde pakt periodetitel na winst op SC Loppersum"