ZEC krijgt ook ‘toetje’ na overwinning op SGV

Het Zandeweerster ZEC is er in geslaagd om dankzij een 3-0 zege op periodekampioen SGV uit Schildwolde de derde periodetitel te pakken. Het team van trainer Marinus Siekman heeft daarmee de kroon gezet op een volgens eigen zeggen ‘fantastisch seizoen’ met veel leermomenten. Beide clubs kunnen zich nu opmaken voor een mogelijke overstap naar de vierde klasse.

Een goed resultaat halen tegen de ploeg van vertrekkend trainer Marcel Joostens was op voorhand zeker geen onmogelijke opgave. De uitwedstrijd eindigde het afgelopen najaar immers in 1-1 en omdat SGV de nacompetitie al op zak had, verwachtte men in Zandeweer nou ook weer geen tot op het bot gemotiveerde tegenstander. Die motivatie was er bij ZEC in ieder geval wel en dat moest ook, wilde men het seizoen nog een verlengstuk geven.

Met ZEC kan het soms raar lopen. Een week eerder leek men eenvoudig van Siddeburen te winnen en bleek het op het einde nog best moeilijk om een 1-3 zege over de streep te trekken. Nu lieten de groenwitten vanaf het eerste fluitsignaal zien dat het menens was. De tweestrijd met de Schildwolders zou een van de beste wedstrijden van het seizoen worden. De thuisclub was op alle fronten de meerdere van SGV en dan met name op het gebied van passie, beleving en werklust.

Zo keek Fred Roossien in ieder geval tegen de wedstrijd aan. Hij verving de afwezige oefenmeester Marinus Siekman. Zijn collega Marcel Joostens dacht er na afloop het zijne van. Voetballend gezien was het volgens hem niet nodig geweest om van ZEC te verliezen. Hij noemde het eerste bedrijf een ‘typische 0-0 wedstrijd met weinig echte kansen.’ De thuisclub werd volgens hem door scheidrechter Luc Leenknegt uit Oostwold in het zadel geholpen.

Dat was na de theepauze toen Ingmar Blaauw aan de kant was gelaten en mocht de van een blessure herstelde Gijs Balkema zijn opwachting maken. Er waren amper vijf minuten verstreken in het tweede bedrijf toen de bal op elf meter van de Schildwolder goalie Marijn Jager kwam te liggen. Een goed uitgevoerde tackle van Rutger Drewel, eentje zo fraai dat Joostens diep moest graven om een soortgelijke actie tevoorschijn te toveren, werd door de fluitist als overtreding bestempeld. Hij wees naar de stip, terwijl volgens Joostens de valpartij buiten de zestien was geweest. Vincent Zijlstra liet zich niet van de wijs brengen en brak de score open door de bal feilloos binnen te schieten: 1-0.

Het betekende een behoorlijke domper voor de bezoekers, die evenwel hun gram dachten te halen. Een door Jelte Bos snel genomen vrije trap had bij de compleet vrij staande Jos Hoeksema moeten belanden. Het schot werd echter geblokt door de in de weg lopende scheidsrechter. ‘Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt’, mopperde Joostens.

Even later brak Melvin Sikkema op links door. Hij moest na de doelwisseling voor meer diepgang zorgen en dat deed hij dan ook. De eerste de beste keer dat hem dat lukte was het ook meteen raak en daarmee viel voor ZEC al heel wat druk weg: 2-0. Vlak voor tijd was het definitief beslist, toen Rutger Drewel een duw kreeg en Robin Stoter op pad mocht voor de 3-0. Hij liet doelman Marijn Jager kansloos.

Na het laatste fluitsignaal barstte het Zandeweerster feestje in alle hevigheid los. ‘Maar ook weer niet te lang hoor, want we moeten ons gedegen voorbereiden op de eerste wedstrijd die ons naar iets nog mooiers moet leiden’, klonk het vanuit het Zandeweerster kamp. Dat moois kan komend weekeinde in Baflo al gestalte krijgen, als ZEC tegen RZ Baflo moet aantreden.

Joostens was behoorlijk gefrustreerd geraakt door de gang van zaken. ‘Een gelijkspel of misschien, met iets meer geluk in de afronding, wel een kleine overwinning was terecht geweest. Ik denk dat het heel anders was gelopen als die scheidsrechter niet zulke rare beslissingen of acties had ondernomen. Zijn optreden was echt een aanfluiting.’

SGV wacht komende zaterdag het nacompetitietreffen met FC Assen. Mocht men die uitwedstrijd winnen, dan wacht een week later de confrontatie met de winnaar van het duel tussen RZ Baflo en ZEC.

* ZEC – SGV 3-0 (1-0). Vincent Zijlstra 1-0 (strafschop); Melvin Sikkema 2-0; Robin Stoter 3-0.

No Replies to "ZEC krijgt ook 'toetje' na overwinning op SGV"