NEC Delfzijl besluit mislukt seizoen met nederlaag

NEC Delfzijl heeft de competitie afgesloten met een nederlaag tegen SV Oosterwolde. De Friezen hadden de punten hard nodig. Voor het reeds gedegradeerde Delfzijlster keurkorps werd het een van de vele duels die precies in het totaalplaatje van dit mislukte seizoen past. Oefenmeester Fred Hansen kreeg rood. Dat gold eveneens voor invaller Edwin Hodzic, die welgeteld vijf minuten speeltijd was gegund.

NEC Delfzijl begon de eerste helft vrij aardig en was de bovenliggende partij, zonder dat het overigens tot grote kansen wist te komen. SV Oosterwolde probeerde vanuit de counter toe te slaan en de Havenkanters in de omschakeling te verrassen. De gasten konden het zich niet veroorloven om op de behoudende toer te gaan, want men had een overwinning nodig om aan degradatievoetbal te ontsnappen.

Ook dat leverde betrekkelijk weinig gevaar op. Het team van interim-coach Fred Hansen had na een half uur spelen een strafschop moeten krijgen toen Quirijn Boelens in de zestien onderuit werd geschoffeld, maar scheidsrechter Dorgelo was de enige op het Delfzijlster sportpark die niets in de buiteling zag.

Ook na de doelwisseling was NEC Delfzijl nadrukkelijk op zoek naar een goal. Na een uur spelen leek die eindelijk te vallen. De Delfzijlsters hadden echter buiten de talenten van de Oosterwolder keeper gerekend. Die weigerde aan een feestje voor de gastheren mee te werken. In de omschakeling sloegen de Friezen vervolgens wel toe en zo stond het tegen de verhouding in 0-1 door een treffer van Jordi Linneman.

Kort na die goal werd Christian Lambeck gewisseld en verscheen Edwin Hodzic in de spits. Zijn optreden was van zeer korte duur omdat hij rood kreeg nadat hij iets in de richting van de scheidsrechter had geroepen. Een domme actie, waarmee hij zijn eigen team benadeelde.

Vanaf dat moment was het afgelopen met NEC Delfzijl. SV Oosterwolde wist de overtalsituatie goed uit te buiten en liep gemakkelijker door de linies van de thuisclub. Uiteindelijk zouden ze op 0-3 finishen dankzij twee treffers van Robbin Wagenaar. Merkwaardig genoeg raakte fluitist Dorgelo in die fase het spoor helemaal bijster. Hij strooide met kaarten en drukte op een hele negatieve manier zijn stempel op de wedstrijd.

Bij een botsing tussen Brend Hansen en een speler van SV Oosterwolde vlak voor de dug-outs, waarbij ze elkaars hoofden raakten, liep Hansen het veld in om te kijken hoe het met zijn zoon ging. Die bleef namelijk op het veld liggen. De coach kreeg daarop geel. Toen hij aan Dorgelo vroeg of dat nou allemaal nodig was, kreeg de oefenmeester rood voorgehouden. Zonder dat er ook maar een onvertogen woord was gevallen kon Hansen achter het hek plaatsnemen. Voordat hij dat deed, informeerde de coach bij zijn zoon of hij wel verder kon. Dorgelo was kennelijk niet zo gecharmeerd van de ouderlijke zorg en dreigde het duel te staken als senior niet snel achter de omheining zou plaatsnemen. Dat kon echter voorkomen worden.

‘Ik ben een kwart eeuw trainer geweest en heb nog nooit een rode kaart gekregen en nu in mijn laatste wedstrijd wel. Het is onbegrijpelijk. Dit soort scheidsrechters ontneemt veel voetballiefhebbers het plezier in het spelletje. In de elf wedstrijden die ik gedaan heb, hadden we twee keer een scheidsrechter uit Klazienaveen. Die man had er gewoon plezier in, beoefende zijn hobby op een relaxte manier en deed gewoon zijn ding. Natuurlijk maakte hij ook wel fouten, maar door zijn opstelling werd dat sneller geaccepteerd. Maar die jonge scheidsrechters? Uitzonderingen daargelaten is het over het algemeen een ramp’, aldus een verbolgen Hansen.

Over de wedstrijd zei hij: ‘Dit resultaat staat synoniem voor het seizoen. Er is weinig gelukt met degradatie als gevolg. Toch heb ik in de elf wedstrijden als interim een hoop goede dingen gezien. Het voetballend vermogen is er wel, men is in staat om meerdere systemen te spelen. NEC Delfzijl zal volgend seizoen absoluut om de prijzen moeten kunnen spelen.’  Dat doet men dan zonder Quirijn Boelens, die naar Oranje Nassau vertrekt, en het duo Jelmer Kiewiet en Nino Tualena. Zij stoppen allebei. Volgend seizoen hoopt de fusieclub talentvolle jeugdspelers van JO19-1 te laten doorstromen. Dat team speelt zaterdag voor promotie naar de divisieklasse speelt in een uitwedstrijd tegen GRC Groningen.

Hansen is in ieder geval klaar met zijn klus. Hij werd op de bok gezet op het moment dat NEC Delfzijl afscheid had genomen van het koppel Marshall Pourier en Danny Schudde. Dat duo had uit veertien wedstrijden slechts vijf punten weten te bemachtigen. Het bestuur besloot dat het roer om moest. Hansen kwam en er werden in de navolgende wedstrijden elf punten aan het magere totaal toegevoegd. Het leed was toen echter al geleden. Er zouden wonderen moeten gebeuren, wilde NEC Delfzijl aan degradatie ontsnappen. Die bleven uit en dus is het aan de nieuwe coach Roy Kamps om met de Delfzijlsters de weg omhoog weer in te slaan.

‘Ik ben blij dat het er op zit maar heb er toch zeker plezier aan gehad om met deze groep en de rest van de staf samen te werken. We hebben ups en downs gehad in de resultaten, maar uiteindelijk heb ik toch pluspunten gezien. Er ligt voor de nieuwe staf een leuke uitdaging te wachten’, besluit Hansen.

* NEC Delfzijl – SV Oosterwolde 0-3 (0-0). Jordi Linneman 0-1; Robbin Wagenaar 0-2; Robbin Wagenaar 0-3.

No Replies to "NEC Delfzijl besluit mislukt seizoen met nederlaag"