Romano Hummel klasse apart op Lopster kleibaan

Een kleine tweeduizend toeschouwers zijn zaterdag getuige geweest van de tweede ronde van het Dutch Open Grasstrack. Deze werd verreden op de kleibaan van het sportpark aan de Bosweg in Loppersum. Grote man was Romano Hummel, de regerend wereldkampioen liet op weergaloze wijze zien wat hij in zijn mars heeft en werd dan ook dagwinnaar in de Special Klasse Senioren.

Na twee jaar afwezigheid was het eindelijk weer zover en mochten de topcoureurs van de grasbaanmotorsport hun kunsten laten zien op de knusse kleibaan van Loppersum. Nadat de diverse voorseries in de Jeugd en Nationaal klassen, en de training van het Dutch Open programma, s’ middags onder perfecte weersomstandigheden konden worden afgewerkt, werd even na vijf uur gestart met de finales van de Jeugd en Nationaal klassen welke in goed overleg met de KNMV in het hoofdprogramma waren opgenomen. Aansluitend werd er begonnen met het grote geweld in de diverse klassen van het Dutch Open Grasstrack.

In de Special klasse Senioren werd de tweede ronde een prooi voor de magistraal rondrijdende Romano Hummel. De regerend wereldkampioen liet zien dat hij prima uit de voeten kon op de perfect geprepareerde baan in Loppersum. Vol gas en met zijn spectaculair ogende rijstijl pakte Hummel in de voorseries het maximaal aantal punten waardoor hij zich rechtstreeks kwalificeerde voor de A-finale.

De andere reeds geplaatste coureurs voor deze A-finale waren de ook de gehele dag al zeer sterk rijdende Jannick de Jong, de Brit James Shanes en de uit Winschoten afkomstige Mika Meijer. Dit viertal werd aangevuld met de beste twee coureurs uit de Last Chance heat. Dat waren de Fries Henry van der Steen en de Deen Jakob Bukhave.

Toen in de A-finale het licht op groen ging en het startlint omhoog, bleek dat Romano Hummel een iets mindere start had dan in de voorgaande serie ‘s, waardoor hij nu als tweede de bocht in dook achter de getergde Jannick de Jong. Maar op het rechte stuk tegenover start en finish was Hummel zijn opponent alweer de baas en reed hij soeverein naar de overwinning. Hiermee was hij dan ook de meer als terechte winnaar van de dag.

Ook de zijspannen kwamen aan het startlint in Loppersum. Vooraf waren de ogen met name gericht op het duel tussen het duo Wilfred Detz/Wendy Arling en de Engelse combinatie van Mitch Godden met bakkenist Paul Smith. Detz/Arling hebben in het verleden al bewezen goed uit de voeten te kunnen op de baan in Loppersum. Het lag dan ook in de lijn der verwachtingen dat deze beide combinaties zich rechtstreeks zouden gaan plaatsen voor de A-finale. En dat gebeurde. Ook in deze klasse werd de A-finale aangevuld met de twee beste combinaties uit de Last Chance heat. Dit waren de combinaties van Klaas Kregel en ‘Crazy’ Desi Holstein en de Duitse combinatie van Patrick Hermans met bakkeniste Sonja Mareike Drayer.

Bij de start van de A-finale ging het echter bijna mis voor de combinatie van de Engelsen Godden/Smith. Hun zijspan kreeg iets te veel grip waardoor het bijna achterover sloeg. Gelukkig kon rijder Mitch Godden het geheel onder controle houden, maar toen was de combinatie Detz/Arling al gevlogen en konden niet meer worden achterhaald.

Godden/Smith deden er nog alles aan en kwamen ook wel dichterbij, maar de race was te kort om Detz en Arling nog te passeren waardoor de Engelsen genoegen moesten nemen met de tweede plaats. Wilfred Detz/Wendy Arling konden dan ook, net als in de laatste editie van 2019, deze editie van de Dutch Open Grasstrack op hun naam schrijven. De derde plaats was voor de zeer sterk rijdende combinatie Kregel/Holstein.
In de 125 cc Special klasse Jeugd ging de dagzege naar Niek Meijerink voor Dominic Hamminga en Tygo Boersema. Bij de NK-shorttrackklasse ST 1 mocht Frank Hamming uit de Groeve plaats nemen op het hoogste treetje, voor de Friezen Thijs van Hyum en Abe Kooistra. De NK-shorttrackklasse ST 2 werd een prooi voor Harriët Zwiers uit Sint Nicolaasga, de enige dame in deze klasse. Gert-Jan Valk uit Daarle werd tweede en Tonny Blok uit het Friese Noordwolde derde.

MFAC Loppersum kan terugkijken op een zeer geslaagd evenement, waarbij geen enkel ongeval plaatsvond. Het Dutch Open Grasstrack krijgt nog een vervolg op 9 juli in Noordwolde en op 19 augustus in Staphorst. De reeks wordt op 26 augustus in Uithuizen afgesloten met de grote finale.

No Replies to "Romano Hummel klasse apart op Lopster kleibaan"