FC LEO degradeert na nederlaag tegen Westerkwartier

FC LEO is er op eigen veld niet in geslaagd om zichzelf een verlenging van het verblijf in de vierde klasse te bezorgen. Tegenstander Westerkwartier bleek onder het toeziend oog van ruim 250 toeschouwers te sterk met 0-2. Trainer Gert de Winter had de beschikking over een selectie van achttien spelers, waaronder de oudgedienden Frank Veenwijk en Jeroen Batema, die beiden in de basisopstelling stonden.

De eerste tien minuten van het duel waren voor de gasten. FC LEO werd ver op eigen helft teruggedrukt en wist met het nodige kunst- en vliegwerk te voorkomen dat men al snel op achterstand kwam te staan. De eerste grote kans voor de Leensters was voor Frank Veenwijk. Hij kreeg de bal in het strafschopgebied van de gasten aangespeeld. Het eerste schot kon nog gepareerd worden door keeper Erwin Heidinga. In de rebound mikte Veenwijk, tot ontsteltenis van de Leenster fans, op de deklat. E tweede rebound via Abienezer Araya verdween vervolgens over het doel.

Na deze enorme mogelijkheid was het duel meer in evenwicht en werden er over en weer mogelijkheden gecreëerd. De beste kansen om het duel open te breken waren daarbij voor Westerkwartier. Bij een slap schot van de bezoekers verstapte Jeroen Batema van FC LEO zich in de 25e minuut. Hij moest zich door Johan Hofman laten vervangen. Na een goed uitgespeelde aanval was het dan toch Westerkwartier dat in de 37e minuut aan de leiding wist te komen. Een goede voorzet van Maurik de Vries werd onhoudbaar binnengekopt door Martijn Kuiper: 0-1. FC LEO kreeg niet veel later de mogelijkheid om langszij te komen. De mee opgekomen invaller Johan Hofman kopte het speeltuig echter op de paal na een prima voorzet van Frank Veenwijk.

De boodschap was voor het tweede bedrijf helder. De Leensters moesten zien te scoren en er werd na de hervatting ook meteen druk op de defensie van de gasten gezet. In de 58e minuut slalomde Frank Veenwijk de zestien meter van de bezoekers in. Bij een passeeractie werd hij aangetikt, maar scheidsrechter Wouter Bouw uit Peize weigerde de overtreding te bestraffen. Twee minuten later was er weer een hoofdrol voor Veenwijk toen hij opnieuw de lat wist te raken na een voorzet van Araya.

Omdat de gastheren vol op de aanval speelden, kwam er achterin wel veel ruimte voor Westerkwartier om de nekslag toe te dienen. Uit ene tweetal counters ontstond wel gevaar, maar de schoten vlogen voor het doel van goalie Niels Zijlstra langs. Een derde poging werd door de sluitpost onschadelijk gemaakt. Gaandeweg de tweede helft wist Westerkwartier de touwtjes weer in handen te nemen en verdween bij FC LEO het geloof in een goede afloop zienderogen. Die vervloog helemaal nadat Halbin Wiersma de marge had verdubbeld: 0-2.

Door de nederlaag is degradatie van FC LEO een feit geworden en speelt men, na jarenlang in de derde en vierde klasse te hebben gebivakkeerd, het komende seizoen in de vijfde klasse. De teleurstelling was na afloop groot binnen de Leenster gelederen. Men hoopt het komend seizoen in ieder geval in een Groninger klasse te mogen uitkomen.

No Replies to "FC LEO degradeert na nederlaag tegen Westerkwartier"