ZEC bijt zich stuk op onverzettelijkheid RZ Baflo

Vierdeklasser RZ Baflo heeft dankzij een thuisoverwinning op periodekampioen ZEC Zandeweer uit de vijfde klasse E de volgende en tevens beslissende ronde bereikt van de nacompetitie. Daarin spelen de roodzwarten tegen FC Assen, dat het Schildwolder SGV de doorgang naar de finaleronde wist te blokkeren. Daar waar de Bafloërs dus nog een keer aan de bak moeten om lijfsbehoud te realiseren, is het seizoen voor ZEC afgelopen. Ze zagen de droom van promotie in rook opgaan.

Zoals wel vaker met nacompetitiewedstrijden, wachtte de beide kemphanen voor aanvang van het treffen een warm welkom. Met vuurwerk en supporters uit beide dorpen. Bij ZEC viel Gijs Balkema in de warming-up al weg met een hamstringblessure. De eerste tien minuten van de wedstrijd waren voor de thuisclub, daarna kroop ZEC wat meer uit de schulp. Dat resulteerde in een vrije trap op zo’n twintig meter van het doel van Cedric Tillema. De met een prima trap gezegende Melvin Sikkema schoot de bal op fraaie wijze richting de linker kruising, maar de sterk acterende Tillema wist het gevaar te bezweren. Door de bal uit de bedreigde hoek weg te tikken. Over het algemeen misten de jonge gasten van trainer Marinus Siekman de slimmigheid bij het maken van de goede keuzes.

Na een dik kwartier mocht Robin Stoter namens de bezoekers alleen op Tillema af stormen. Die blijf ijzig kalm wachten tot de spits zijn beslissende beweging zou maken en kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. Daarna bouwde RZ Baflo weer aan een overwicht, waarbij de meeste dreiging van Duncan Torrenga kwam. Het was dan ook niet zo vreemd dat juist hij in de 32e minuut een voorzet van Mike Smit tegen het nylon wist te mikken: 1-0. Bij die ene treffer zou het tot aan het rustsignaal ook blijven.

Na de doelwisseling bleef het spel op en neer gaan. ZEC wist dat het een lastige klus ging worden om het taaie RZ Baflo tot overgave te dwingen. Beide ploegen hadden de intentie om te voetballen en zo kansen te creëren. De grootste was in de 70e minuut voor Harm Mellema die na een fraaie actie een schietkans creëerde, maar langs de verkeerde kant van de paal schoot. Niet veel later schoot hij op het been van de Zandeweerster goalie Nick Blok. Dat waren in een notendop de wapenfeiten van RZ Baflo. Tegenstrever ZEC bleef wel vechten, maar grote kansen kregen de bezoekers niet. Of het moet al die van Kjell Posthumus zijn geweest die Tillema dacht te verschalken. Ook nu bleef de doelwachter echter de baas in zijn territorium.

De treffer van Torrenga bleek uiteindelijk goud waard te zijn en daarmee wisten de roodzwarten zichzelf in ieder geval nog in leven te houden. ‘We willen graag in de vierde klasse blijven en ik denk dat we dit wel hebben laten zien. Komend weekeinde moeten we een en ander in het treffen met FC Assen over de streep zien te trekken. Het is dus nog even een kwestie van de focus vasthouden’, aldus interim-coach Rob Tigchelaar.

Marinus Siekman wilde zijn oude keepershart nog wel even laten spreken en Cedric Tillema feliciteren met zijn prima optreden. ‘Dat was bij RZ Baflo echt de grote man. Wat ons betreft heeft het er eigenlijk geen minuut in gezeten. We krijgen wel kansen, maar missen het vernuft om daar voordeel uit te halen. Natuurlijk is het teleurstellend dat je zo ver komt en dan uitgeschakeld wordt. We hebben evengoed een mooi seizoen meegemaakt waarin de basis is gelegd voor de volgende competitie. Ik denk dat we samen met de staf ZEC wel weer op de kaart hebben gezet.’

* RZ Baflo – ZEC 1-0 (1-0). Duncan Torrenga 1-0 (foto: Studio Fleurig, Milou van der Meer).

No Replies to "ZEC bijt zich stuk op onverzettelijkheid RZ Baflo"