Jubilerende Lopster kapper ‘schenkt’ dorp duel tegen FC Groningen

Op het sportpark van derdeklasser SC Loppersum vindt vrijdag 24 juni een duel plaats tussen de plaatselijke favorieten en eredivisionist FC Groningen. Het is min of meer een cadeautje van dorpskapper Martin Jurna. De ex-voetballer, wiens zoon Joris deel uit maakt van de Lopster selectie, wilde het dorp mee laten delen in de feestvreugde en bedacht dat een wedstrijd tegen FC Groningen een prima presentje zou zijn.

Weken voor de speeldatum van wat de wedstrijd der wedstrijden moet worden, heeft de gemeente Eemsdelta het hoofdveld overhoop gehaald. Dat was hard nodig, want het hoofdveld van de Lopsters lag er niet echt florissant meer bij. Dat lijkt nu in ieder geval al een stuk beter. ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt’, zegt Rob Sleurink namens de Lopster vereniging. De totstandkoming van het duel met de Trots van het Noorden is al een verhaal op zich. Martin Jurna viert dit jaar het 40-jarig jubileum van zijn kapsalon en wilde het samen met het dorp vieren. Iets opzetten voor en door de inwoners. Hij bedacht in coronatijd dat een duel met de FC wel iets zou zijn. Met daar omheen allerlei randactiviteiten. Een feest van, voor en door het dorp. ‘Welke club kan tegenwoordig zeggen dat een sponsor een substantieel bedrag neertelt om iets dergelijks te laten organiseren. Ik denk niet dat wij de enige zijn, maar wel een van de weinigen’, zegt voorzitter Sander Eisinga van SC Loppersum.

Sleurink: ‘We hebben het idee omarmd, maar wisten ook meteen dat er heel wat bij kwam kijken om een dergelijk evenement goed neer te zetten. Je hebt medewerking nodig van de gemeente, van tientallen vrijwilligers en verenigingen die een steentje willen bijdragen. Wonder boven wonder ging dat vrij gemakkelijk. Je moet heel wat stukken aanleveren bij de gemeente, maar als je alles op een rijtje zet is zelfs dat erg soepel gegaan.’

Volgens Eisinga is de laatste maanden alles op een dusdanige wijze in de steigers gezet dat er eigenlijk niets mis kan gaan. FC Groningen heeft toegezegd dat men met een volwaardige selectie zal komen. Hij verwacht dat er tussen de 1200 en 1500 toeschouwers zullen komen. ‘We kunnen misschien wel meer kwijt, maar het moet ook beheersbaar blijven’, vindt hij.

Het duo kijkt, net als de rest van het dorp, reikhalzend uit naar het moment dat de aftrap eindelijk zal plaatsvinden. En natuurlijk is het streven dat men de FC in ieder geval kan ‘plagen’ met een tegentreffer. ‘Als dat lukt, het is mooi weer en iedereen stapt na afloop met een glimlach van het veld, dan is de dag geslaagd. We doen er alles aan en het komt echt helemaal goed’, zeggen ze. En Martin Jurna zelf? Die doet het niet voor de publiciteit, maar voor de gemeenschap. ‘Die mensen zorgen dat ik hier al tientallen jaren mijn boterham kan verdienen. Op deze manier kan ik mooi mijn dankbaarheid tonen.’

De wedstrijd, die om zeven uur begint, staat onder leiding van Marco Oosting uit Oldekerk. Hij wordt daarbij geassisteerd door Danny Kempinga en Frans Osinga. Het betreft de eerste oefenwedstrijd van FC Groningen onder de nieuwe trainer Frank Wormuth in de voorbereiding op het seizoen 2022-2023. De kaarten voor deze wedstrijd zijn tot en met 18 juni in de voorverkoop verkrijgbaar bij de filialen van Bakkerij Marinus in Loppersum, Appingedam en Uithuizen, Bakkerij Crebas Groningen {Centrum), Bakkerij Meindertsma Groningen (Beijum/Lewenborg) en bij Sporthuis Winsum. OP bovenstaande foto de jubilerende Martin Jurna met teammanager Matthias Mulder van FC Groningen.

No Replies to "Jubilerende Lopster kapper 'schenkt' dorp duel tegen FC Groningen"