Siddeburen en Farmsum gaan onderuit en degraderen

Voor Farmsum was het op het sportpark De Holten in Marum al vrij snel duidelijk dat handhaving in de vierde klasse een hopeloze missie zou worden. Halverwege het duel stond het team van trainer Erwin Buurmeijer al op een 0-4 achterstand in het duel met Oldeboorn. Nadat het laatste fluitsignaal had geklonken, vielen de spelers gedesillusioneerd ter aarde. Op het scorebord stond een 0-6 eindstand en dat betekende dat de Farmsumers met een enorme dreun uit de vierde klasse waren gekegeld. Een stap hoger overkwam het Siddeburen na een zenuwslopend voetbalgevecht met SV Deinum waarin er zelfs strafschoppen aan te pas moesten komen om een beslissing te forceren. Die vielen in het voordeel van de thuisclub uit en dus degradeert ook Siddeburen.

SV DEINUM – SIDDEBUREN 2-1
Siddeburen, de herkanser van 3B, had de eerste confrontatie van het tweeluik met SV Deinum in een 1-0 overwinning weten om te zetten en had dus een aardig ruggensteuntje voor de tweede ontmoeting met de Friezen. Na negentig minuten stond er een 2-1 stand op het bord en omdat er in de soms hectische verlenging ook geen beslissing viel, moest de confrontatie vanaf elf meter worden beslist. Een dergelijke loterij wens je geen enkele club toe na een slopend seizoen met een dito slot. Hoe dan ook, SV Deinum zegevierde in de strafschoppenserie met 8-7 en bezegelde daarmee het lot van Siddeburen.

Op het kunstgras van de thuisclub bleek dat de gastheren wat beter uit de verf wisten te komen. Zij mochten ook als eerste aan een grote kans ruiken. De bal belandde echter boven doelman Ramon Moesker op de lat. Aan de andere kant was het Jelle van der Geest die het aluminium raakte. Over en weer waren er wel wat kansen en de druk bleef dan ook vol op de ketel staan. Na vijfendertig minuten moest Moesker zich gewonnen geven en was de totaalstand weer in evenwicht. De tweestrijd kon in feite opnieuw beginnen: 1-0.

Siddeburen begon het tweede bedrijf prima en zag Maurice Jonkman gelijk maken (1-1) en nu viel het kwartje voor Siddeburen weer de goede kant op. Aan deze stand had men immers genoeg om klassebehoud te bereiken. Een kostbaar foutje, de bal werd zomaar ingeleverd, leidde echter in twee keer tot de 2-1 voor de gastheren omdat Moesker aanvankelijk weigerde te capituleren maar het antwoord op de rebound schuldig moest blijven. SV Deinum leek er daarna serieus werk van te willen maken om nog binnen negentig minuten een beslissing te forceren. Dankzij goalie Ramon Moesker bleef Siddeburen echter overeind en kregen de bezoekers zelf mogelijkheden om toe te slaan. Zo ging onder andere een kopkans van Bjorn Puister verloren.

In de aansluitende verlenging gebeurde er veel voor beide doelen, maar begon de vermoeidheid ook een woordje mee te spreken. Siddeburen zag een inzet van de lijn worden gehaald en een andere op de lat belanden. Gescoord werd er echter niet meer en dus werden er penalty’s genomen. ‘Op zo’n moment zie je mensen hun verantwoordelijkheid nemen, maar weet je ook dat het zomaar fout kan gaan omdat het eigenlijk niet verantwoord is dat ze een strafschop nemen. Maar ja, wie is er niet kapot na zo’n wedstrijd’, sprak trainer Auke Birza na afloop.

De gifbeker moest dus kennelijk tot de laatste druppel worden leeggedronken door de moegestreden Siddebuursters, die degradatie niet konden voorkomen na een wedstrijd waarin de gelukkigste had gewonnen. ‘De jongens hebben voor elke meter gestreden en het kwartje had beide kanten op kunnen vallen. Het is jammer dat het uiteindelijk vanaf elf meter mis gaat, maar we verliezen hem natuurlijk niet vandaag. Zo realistisch moet je dan ook wel weer zijn. Er zijn ergere dingen in de wereld. Het zal nu wel even pijn doen, maar Siddeburen moet verder’, aldus Birza.

Dat gaat zonder hem gebeuren, want hij neemt afscheid van de club die hij in zijn hart zegt te hebben gesloten. ‘Ik kom vast nog wel een keer kijken, maar dan als toeschouwer. In de afgelopen jaren heeft mijn vrouw veel dingen aan de kant geschoven om mij ter wille te zijn. Het wordt nu tijd om wat terug te doen. Of ik ooit nog weer trainer wordt? Ik heb niet gezegd dat ik definitief stop, maar zoals ik er nu in sta is de kans vrij groot.’

* SV Deinum – Siddeburen 2-1 (1-0). Bram Kroes 1-0; Maurice Jonkman 1-1; Seian van Mechelen 2-1.
SV Deinum wint na strafschoppen

 

FARMSUM – OLDEBOORN 0-6
‘Farmsum zal bloeien en nooit verloren gaan’ stond er op een groot spandoek geschreven dat men voor aanvang van het beslissende duel met de Friezen langs het veld had opgehangen. De meegereisde fans hadden er kennelijk nog wel vertrouwen in en dat siert de supporters. Het werd echter ‘bloeden’ voor de roodgelen en hun aanhang en dat tot en met de laatste seconde van de ongelijke strijd met de periodekampioen uit de 5e Klasse B.

En toch begonnen de Farmsumers niet eens zo slecht. Waar het hen het hele seizoen echter aan ontbreekt, kwam ook nu weer pijnlijk naar voren. Daarbij opgeteld was ook de mentale weerbaarheid de afgelopen competitie ene belangrijke factor en dat bleek wel toen Oldeboorn, een jong en goed voetballend team, eenmaal aan het scoren was geslagen. De hoofden gingen te snel naar beneden en de handdoek was al geworpen voor de scheidsrechter de Farmsumers tien tellen kon geven.

Oldeboorn was de laatste tijd in de winning mood en dan is het verschil tussen een topper in de vijfde klasse en een tobbende vierdeklasser niet zo groot. Farmsum was niet balvast genoeg en miste de stootkracht die de Friezen wel bezaten. En als je in ene tijdsbestek van een kwartier vier treffers om de oren krijgt, dan is dat voor het zelfvertrouwen ook niet goed.

Na de doelwisseling probeerde oefenmeester Erwin Buurmeijer de bakens nog wel te verzetten, maar dat had het zelfde effect als tegen de stroom in roeien. Farmsum bleek niet bij machte om ook maar iets terug te doen. Uiteindelijk zou Oldeboorn nog twee treffers aan het totaal toevoegen en op een 0-6 overwinning afstevenen. ‘Deze wedstrijd was ons seizoen in een notendop. We voetbalden vaak leuk mee, maar konden het op de beslissende momenten niet doen. Het is jammer, maar voor de vierde klasse is dat niet genoeg gebleken’, sprak Buurmeijer na afloop van het duel.

Hij neemt afscheid van Farmsum en wil alles van wat grotere afstand bekijken. Voor Farmsum hoopt hij dat de club van onderuit jeugdige spelers laat doorstromen en dat de nieuwe coach Peter Ernst daar in de vijfde klasse een hoop plezier aan zal beleven. ‘Ik wil even geen club hebben. Er is wel geïnformeerd of ik voor bepaalde clubs open sta, maar die heb ik bedankt voor de eer. Hoe de situatie over een half jaar is weet ik niet, maar voor nu is het even klaar met het coachen.’

* Farmsum – Oldeboorn 0-6 (0-4). Gerben Bouma 0-1; Anno Huisman 0-2; Tjitze Brandsma 0-3; Tjitze Brandsma 0-4; Ridzert Teunissen 0-5; Ridzert Teunissen 0-6.

No Replies to "Siddeburen en Farmsum gaan onderuit en degraderen"