Duel tussen SC Loppersum en FC Groningen eindigt in waterballet

De oefenwedstrijd tussen SC Loppersum en FC Groningen, bezocht door tweeduizend toeschouwers, is vrijdagavond vroegtijdig aan zijn einde gekomen. Na zeventig minuten was het inpakken geblazen omdat een enorme wolkbreuk verder voetballen onmogelijk had gemaakt. De profclub wist met 0-5 van de derdeklasser te winnen.

SC Loppersum leefde al weken naar het toetje van een prima seizoen toe. Zelfs het veld werd opnieuw ingezaaid om er voor te zorgen dat de profs op een zo goed mogelijk geprepareerde grasmat hun kunsten zouden kunnen vertonen. Frank Wormuth, de nieuwe trainer van FC Groningen, had verzocht om het duel in drie delen van dertig minuten af te werken. Zodoende kon hij al zijn meegebrachte spelers een keer inzetten.

Aanvankelijk leek het alsof de FC even op gang moest komen. Daarna ging het erg snel voor doelman Peter Paul Datema. Er werd drie keer op zijn doel gevuurd en evenzovele keren was het raak. Cyril Ngonge opende de score na een voorzet vanaf de linkerkant. Hij draaide knap bij verdediger Max Makken weg en hoewel goalie Peter Paul Datema de bal nog wel licht toucheerde, wist hij niet te voorkomen dat de profs op voorsprong kwamen: 0-1.

Ramon Pascal Lundqvist was de tweede die de sluitpost liet vissen. Hij kreeg het leer op zestien meter van het Lopster doel in de voeten en trof via de vingers van Datema het doel: 0-2. Na een voorzet van de officieus debuterende verdediger Radinio Balker was het Michael de Leeuw die voor 0-3 wist te zorgen. Met die stand werd het eerste half uur afgesloten en kon in ieder geval geconcludeerd worden dat SC Loppersum het doel van FC Groningen alleen nog maar van grote afstand had gezien.  Tim Maneschijn had nog wel een actie in huis die hem alleen voor de goalie van de FC had kunnen brengen. De doorbraak op weg naar een persoonlijk succesje werd hem echter middels een overtreding, en dientengevolge een gele prent, door de neus geboord. En toch leek het de gastheren niet te deren. Ze genoten van ieder moment dat ze tegenover hun professionele vakbroeders stonden. ‘En hoewel dit hun eerste oefenwedstrijd was, zie je toch wel dat de klasse er bij sommigen van af straalt’, liet Joris Jurna zich na afloop ontvallen.

Het tweede deel van het duel leverde welgeteld twee doelpunten op. Die kwamen allebei van de voet van Romano Postema, waarbij zijn eerste treffer ontstond uit een omhaal en de tweede na een listig tikje uit een voorzet van Patrick Joosten: 0-5. Zoals gezegd moest het laatste half uur vroegtijdig worden afgebroken.

Er dreigde al enige tijd een fikse regenbui, maar na tien minuten was het goed raak. De grasmat was binnen enkele minuten onbespeelbaar geworden door de hevige regenval en uiteindelijk werd besloten om het duel te staken. Sneu voor de elf spelers van FC Groningen die nu maar tien minuten speeltijd hadden gekregen, mooi voor reserve-goalie Marvin Hoeksema van SC Loppersum. Hij kon in ieder geval zeggen dat ze hem niet hadden weten te passeren.

Oefenmeester David van der Kam was uiteindelijk content met de uitslag. ‘We hebben weliswaar geen kansen gekregen, maar die 0-5 gaat wel mooi de boeken in. Niemand weet naderhand of dat na zeventig of na negentig minuten voetballen het geval was. Nou ja, bijna niemand dan. Dit was in ieder geval voor iedereen genieten geblazen. Het was een prachtig einde van een mooi seizoen.’

Ook zijn collega Frank Wormuth was tevreden. Hij had met name gekeken naar de omschakeling bij balverlies binnen zijn ploeg. Over het combineren wilde hij zich in dit stadium nog geen zorgen maken. ‘Die jongens spelen allemaal bij FC Groningen, dus voetballen kunnen ze wel’, liet hij zich ontvallen. Dat niet iedereen evenveel speeltijd kreeg vanwege de regenval, vond hij spijtig. ‘Maar dit kon ook niet meer. De omstandigheden werden gewoon te gevaarlijk. Over het algemeen ben ik tevreden over de eerste trainingsweek. We bouwen rustig verder.’

* SC Loppersum – FC Groningen 0-5. Cyril Ngonge 0-1; Ramon Pascal Lundqvist 0-2; Michael de Leeuw 0-3; Romano Postema 0-4; Romano Postema 0-5.

No Replies to "Duel tussen SC Loppersum en FC Groningen eindigt in waterballet"