Vijfdeklasser Oldambtster Boys begint aan ongewis avontuur

Bij voetbalclub Oldambtster Boys is iets opmerkelijks aan de gang. De vijfdeklasser uit Nieuw-Scheemda heeft voor het komende seizoen voor zowel de zaterdag als de zondag een standaardteam bij de KNVB laten inschrijven. Voor een dorp met slechts enkele honderden inwoners een uniek gegeven. Je zou kunnen veronderstellen dat er de afgelopen maanden kennelijk een behoorlijke groei binnen de vereniging heeft plaatsgevonden.

Op het moment dat de KNVB de indeling bekend maakt voor het seizoen 2022/2023, is er zo op het oog niets bijzonders te zien. Totdat in de 5e Klasse F van het zaterdagvoetbal ineens de naam van Oldambtster Boys opduikt. Een vereniging die nog nooit op zaterdag heeft gespeeld en nu dus kennelijk, zoals wel meer verenigingen doen, had besloten om de overstap ook te maken. Dat is op zich niet zo vreemd, ware het niet dat de wenkbrauwen pas echt omhoog gaan als de Nieuw-Scheemders ook in de 5e Klasse C van het zondagvoetbal verschijnen.

Dat vraagt uiteraard om uitleg. Die krijgen we van Jan Eelssema. De man die al sinds jaar en dag als secretaris van de Boys te boek staat. De reden van de opmerkelijke stap is volgens hem dat een aantal spelers om diverse redenen niet meer op zondag wil spelen. ‘Zij lieten weten dat ze zouden stoppen als hen de mogelijkheid zou worden ontnomen om op zaterdag in actie te komen. Dan kom je als bestuur wel voor een dilemma te staan. Temeer omdat we eigenlijk geen afscheid van het zondagvoetbal wilden nemen.’

Een oplossing voor deze kwestie leek niet zomaar voor het grijpen, maar diende zich via een omweg wel aan. In Bert de Boer, geen onbekende bij Oldambtster Boys en bij onder andere FVV elftalleider geweest, vond men de persoon die daar wel wat ideeën over had. Hij informeerde bij een ‘vriendenteam’ van het Hoogezandster Kwiek of een aantal spelers bereid was de overstap naar ’t Waar te maken. Eelssema: ‘Aangevuld met jongens die hier ooit hebben gespeeld en nu terugkeren, hebben we in principe voldoende mensen om ook op zondag te kunnen blijven spelen. We hebben inmiddels kennis gemaakt met de aanwinsten en ik moet zeggen, we hebben er als bestuur wel vertrouwen in.’

Je zou rustig kunnen stellen dat Oldambtster Boys zich in een ongewis avontuur stort. Daar is Eelssema zich dan ook terdege van bewust. ‘Ja, het is wel heel erg spannend wat er nu allemaal op ons af komt en we zullen moeten afwachten hoe een en ander in de praktijk uitpakt. Er moest heel wat geregeld worden om alles op de rit te krijgen. Maar nogmaals, de voortekenen lijken goed.’

Zoals de zaken er nu voor staan, zal Jan Martin Koetje als speler/trainer van de zaterdagtak fungeren. De talentvolle trainer, die zijn UEFA C op zak heeft, komt over van het stad-Groninger VVK, waar hij trainer en voorzitter is. Hij kwam ooit uit voor Westerlee, Heiligerlee en Oldambtster Boys, verkaste jaren geleden naar Groningen en verhuist binnenkort naar het Oldambt.

Voor de zondag heeft men Hemmo Kuipers bereid gevonden om als coach op te treden. Ook dat is geen onbekende, want de oud-speler van de Boys is al drie keer eerder aan de Nieuw-Scheemders verbonden geweest. De laatste keer was dat tussen 2014 en 2017. Hij is overigens naarstig op zoek naar een doelman voor zijn team. Die ontbreekt nog binnen de voorlopige selectie.

Oldambtster Boys is al jarenlang het ‘lelijk eendje’ van het amateurvoetbal in Groningen en beweegt zich steevast in de onderste regionen van de vijfde klasse. De laatste keer dat de Nieuw-Scheemders reden tot juichen hadden, was toen men aan het einde van het seizoen 2009/2010 met trainer Jan Blaauw vanuit de toen nog bestaande zesde klasse wist te promoveren. Na een jaar in de middenmoot te hebben gebivakkeerd, werden de prestaties steeds slechter en wist Oldambtster Boys nooit verder dan de twaalfde plaats in de eindrangschikking te komen. De cijfers van het laatste decennium liegen er dan ook niet om. Men wist 326 goals te produceren en kreeg er 1121 om de oren. In al die jaren werd er slechts 24 keer gewonnen en gingen maar liefst 193 wedstrijden verloren.

De grote vraag is dus wat het bestuur van het komend seizoen verwacht. Eelssema weet als geen ander dat voetballers net zo snel vertrekken als ze komen. Dat ze hun heil elders zoeken als de wind ze teveel in het gezicht blaast. Als resultaten uitblijven en het gemor vanzelf de kop opsteekt. ‘Maar weet je, afgelopen seizoen hebben we ook slecht gepresteerd en toch is er niemand vertrokken. We hebben ons voor het komende seizoen in ieder geval geen doelstellingen opgelegd. Sportieve successen komen niet zomaar aanwaaien. Die moet je afdwingen. Of we in staat zullen zijn om met minstens één team wat hoger te komen dan de onderste regionen? Ik durf helemaal niks te voorspellen. Het blijft koffiedik kijken. De tijd zal uitwijzen of we er verstandig aan hebben gedaan om deze weg in te slaan. Laten we in ieder geval voorop stellen dat wij als club erg blij zijn met de huidige ontwikkelingen. En mocht het onverhoopt mis gaan? Ach, voetbal is en blijft een bijzaak. Er zijn ergere dingen in het leven denkbaar dan een aantal verloren wedstrijden.’

Het zaterdagteam krijgt in de nieuwe voetbaljaargang  te maken met BATO, Damacota, Meeden, Meedhuizen, Muntendam, SC Scheemda, SETA, VVS, Wagenborger Boys, Westerlee en ZNC. Op zondag zijn Alteveer, Drieborg, DWZ, Farmsum, FVV, Groen Geel, Kloosterburen, WEO (zie foto), SV Woltersum en Yde de Punt de tegenstanders.

 

1 Reply to "Vijfdeklasser Oldambtster Boys begint aan ongewis avontuur"

  • comment-avatar
    Pieter van Dijk juli 13, 2022 (12:34)

    Nou, ik hoop voor ze dat het allemaal los loopt maar veel vertrouwen heb ik er niet in. Lijkt meer op de laatste sprong van een kat in het nauw..