Wijzigingen in promotie- en degradatieregeling amateurvoetbal

Het wordt dringen geblazen in de amateurcompetitie van dit seizoen. De KNVB heeft, in samenspraak met de ledenraad, besloten om in twee seizoenen tijd een aanpassing in de voetbalpiramide door te voeren. Dit heeft tot gevolg dat de promotie- en degradatieregeling gedeeltelijk op de schop gaat.

In de 1e Klasse F zaterdag, de thuisbasis van vv Winsum, promoveert de kampioen naar de 4e Divisie. De periodekampioenen spelen samen met de periodekampioenen van de 1e klassen A, B, C, D en E alsmede de herkansers van de 4e Divisie A en B voor twee plaatsen in de 4e Divisie. De nummers 10 en 11 in 1F zijn de herkansers en spelen met de periodekampioenen van de 2e klasse K en L nacompetitie voor één plaats in de 1e Klasse. De nummers 12, 13 en 14 vliegen er rechtstreeks uit.

SV Bedum moet in 2L in ieder geval achtste worden om uit de zorgen te blijven. De nummers 9, 10 en 11 zijn hier de verenigingen die als herkanser worden aangemerkt en spelen samen met de periodekampioenen van de 3e klasse A tot en met D nacompetitie voor twee plaatsen in de 2e klasse terwijl de nummers 12 en 13 naar de 3e klasse afdalen. De periodekampioenen spelen volgens een nog vast te stellen schema samen met de nummers 10 en 11 van de 1e klasse F promotie-/degradatiewedstrijden voor één plaats in de 1e Klasse.

Ook in de 3e Klasse C, met de regioclubs Noordwolde, Omlandia, SC Loppersum en het gedegradeerde NEC Delfzijl, zijn de plaatsen 12, 13 en 14 in de eindrangschikking niet de plekken waar je aan het einde van het seizoen wilt staan. Nacompetitie staat gereserveerd voor de teams die op de plaatsen 9, 10 en 11 eindigen. Zij spelen samen met de periodekampioenen uit de 4e Klassen A tot en met D om vijf tickets voor de 3e Klasse. Uiteraard promoveert de kampioen naar de 2e Klasse van het zaterdagvoetbal. Hier geldt dat de periodekampioenen samen met de nummers 9, 10 en 11 van de 2e klasse K en L nacompetitie spelen voor twee plaatsen in de 2e klasse.

In de 4e Klasse C, met acht regionale vertegenwoordigers, zal de kampioen zich nergens druk om maken. De periodekampioenen moeten ook hier een extra stap maken om naar de 3e Klasse te kunnen promoveren. Zij komen daarvoor in het strijdperk tegen de herkansers van de 3e Klassen A tot en met D voor vijf promotietickets. De nummers 13 en 14 degraderen rechtstreeks naar de 5e Klasse.

De kampioenen van de 5e Klasse promoveren naar de 4e Klasse. De periodekampioenen van de 5e Klassen A tot en met G spelen samen met de herkansers van de 4e Klassen A tot en met D voor tien plaatsen in de 4e Klasse. In 5D vinden we van de veertien deelnemende verenigingen maar liefst elf ‘regionalen’ terug. De kans is dus vrij reëel dat een of meerdere verenigingen, in welke vorm dan ook, met nacompetitievoetbal te maken krijgen. De regionale bezetting is in 5F met vijf teams iets minder. Daarin bevinden zich Meedhuizen, SC Scheemda, VVS, Wagenborger Boys en Oldambtster Boys.

Voor zondagclub Siddeburen is het zaak om na de degradatie van afgelopen seizoen in de 4e Klasse zo hoog mogelijk te eindigen. De club die als 11e eindigt, vliegt er rechtstreeks uit. De nummers 9 en 10 krijgen met nacompetitie te maken. Zij knokken samen met de periodekampioenen van de 5e Klasse A tot en met D voor vijf plaatsen in de 4e Klasse. De kampioenen promoveren naar de 3e klasse. De periodekampioenen spelen samen met de herkansers van de 3e klasse een nacompetitie voor vier plaatsen in de 3e Klasse.

En omdat er niet meer dan vijf klassen bestaan, is het voor de ploegen in de kelder van het amateurvoetbal vrij duidelijk. Degraderen kan niet. Naar de 4e Klasse promoveren lukt alleen maar middels het behalen van de algehele titel of als periodekampioen via de weg van de nacompetitie. Het gevecht om vijf plaatsen in de 4e Klasse gaat men dan aan met de herkansers uit de 4e Klassen A tot en met D. in de 5e Klasse C spelen het gedegradeerde Farmsum, Kloosterburen, Oldambtster Boys, SV Woltersum en WEO uit Woldendorp.

De KNVB zegt op de eigen site over de vernieuwde regels: ‘In de promotie- en degradatieregelingen is per klasse sprake van rechtstreekse promovendi (kampioenen), maar geldt aanvullend dat de teams die zich verzekerd weten van een periodetitel zich in principe plaatsen voor deelname aan de nacompetitie. Mocht een periodekampioen geen algeheel kampioen worden, dan heeft het dus via de nacompetitie alsnog de mogelijkheid om promotie af te dwingen. Verder is per klasse sprake van meer rechtstreekse degradanten en is de kans aanwezig is dat meer teams als herkansingselftal worden aangemerkt dan men in de voorgaande seizoenen gewend was.’

De teams die in de eindrangschikking eindigen op een plaats die volgens bovenstaande regeling(en) als herkansingsplaats wordt aangemerkt, plaatsen zich voor de nacompetitie en gaan spelen voor handhaving. In de promotie- en degradatieregelingen is beschreven welke teams zich plaatsen voor de nacompetitie; hetzij als periodekampioen, hetzij als herkansingselftal. Daar waar in het verleden sprake was van het opnemen van het wedstrijdschema van de te spelen nacompetities, is dit voor deze promotie- en degradatieregeling achterwege gelaten en volgt deze informatie op een later moment. Dat zal volgens de KNVB uiterlijk medio januari van het komend jaar worden.

No Replies to "Wijzigingen in promotie- en degradatieregeling amateurvoetbal"