Poolster klopt Middelstum na boeiend duel

Poolster en Middelstum hebben op het sportpark Oldencate in Spijk aan klantenbinding gedaan. Na een uiterst aantrekkelijke en in hoog tempo gespeelde wedstrijd wist de thuisclub de punten in de zak te steken. Na ruim negentig minuten floot de uitstekend leidende scheidsrechter Jesper Mulder uit Zuidbroek voor de laatste keer en kon Poolster, na een 2-0 voorsprong, uiteindelijk een 3-2 overwinning bijschrijven.

Beide ploegen kenden elkaar door en door al is er, zeker ten opzichte van het afgelopen seizoen, wel het een en ander gewijzigd. Zo heeft Middelstum bijvoorbeeld goaltjesdief Matteo Milkovic zien vertrekken en zal het nog heel lang duren voor Peter van Dam van een ongeval is hersteld. Beide spelers waren afgelopen seizpen samen goed voor eenentwintig competitiegoals. Aan de zijde van Poolster werd de terugkeer van smaakmaker Kevin Bijlsma gevierd. De beweeglijke voetballer heeft vanwege blessureleed lange tijd niet kunnen spelen. Scoren deed Bijlsma niet tijdens de competitieopening, maar hij was met twee assists wel weer nadrukkelijk aanwezig.

Poolster begon prima aan de wedstrijd. Hoewel Middelstum meer balbezit had, waren de gastheren razendsnel in de omschakeling en wisten ze vaak, door de verkeerde keuzes van Middelstum met balverlies tot gevolg, voor gevaar te zorgen. Dat gebeurde in de 4e minuut voor de eerste keer toen het uitverdedigen niet volgens plan verliep en de bal op links werd ingeleverd. Het leer werd door Johan de Groot in het Middelstummer strafschopgebied gepompt en door Kevin Bijlsma in de voeten van de inkomende Jesse Smit gedeponeerd. Die maakte geen fout en scoorde de openingstreffer voor Poolster: 1-0.

De besluiteloosheid van Middelstum werd na meer dan een half uur andermaal afgestraft. Poolster stond prima, de gasten konden de bal niet kwijt en leverden het speeltuig in bij Bijlsma. En opnieuw bleek hoe snel Poolster bij balverlies kan omschakelen. De bal werd vanaf rechts door Jesse Smit voor het Middelstummer doel gebracht, vervolgens volledig door de defensie gemist en bij de tweede paal door de geheel vrij staande Johan de Groot via onderkant lat achter goalie Damon Medema geschoten: 2-0. De thuisclub verzuimde daarna verder weg te lopen en dus werden de kleedkamers met een verschil van twee doelpunten opgezocht voor de theepauze.

Dat Middelstum iets moest verzinnen om de start van de competitie nog wat kleur te geven, was wel duidelijk. Dat Poolster niet op de lauweren kon rusten overigens ook. Daarvoor kennen beide ploegen elkaar net even te goed. De verwachting was dan ook dat de ploeg van coach Jelmer Meinardi de druk in de tweede helft zou opvoeren. En dat gebeurde dan ook. De gasten gooiden veel kracht in het spel, werkten keihard en brachten met jeugdspeler Twan Heemstra een extra aanvaller binnen de lijnen. Het wachten was op de aansluiting en die kwam er dan ook. Het leer werd vanaf de linkerkant door Thijs Oosterhoff voor het doel van Poolster getrokken, door Twan Heemstra met het hoofd verlengd en door de attent reagerende Allert Moeken achter doelman Marcel Werkman gemikt: 2-1.

Middelstum had daarna haast. Het kreeg ineens in de gaten dat er wellicht toch nog wat te halen viel in Spijk. Na driekwart wedstrijd was de achterstand helemaal weggepoetst. Heemstra bekroonde zijn invalbeurt met de gelijkmaker (2-2) na een voorzet van Daan van Aller en zorgde dat het duel qua stand weer in evenwicht was. Het duel kantelde in het voordeel van Middelstum. Poolster was nu vooral bezig met het dichttimmeren van de verdediging, in de hoop dat er in ieder geval een punt over de streep getrokken kon worden. Het zouden er uiteindelijk drie worden omdat Middelstum misschien wel iets te gretig op jacht was naar de voorsprong.

In een fase waarin de bezoekers mogelijkheden kregen en definitief dachten toe te slaan, bleek dat Poolster aan anderhalve aanval genoeg had om nogmaals toe te scoren. Een prima counter en dito actie van Kevin Bijlsma leidde in de 78e minuut tot een voorzet die in de kluts voor de voeten van Johan de Groot terecht kwam. Die schoof het speeltuig van dichtbij voor de derde keer langs goalie Medema: 3-2. En nog was de koek niet op en de uitkomst van het treffen onzeker. Ook de slotfase bood van alles waarvoor de liefhebber naar een voetbalveld komt. Bij Middelstum mocht oudgediende Erwin van der Laan nog invallen en hij was zowaar nog dicht bij de gelijkmaker. Zijn inzet werd echter gekraakt en dus bleven de punten in Spijk.

Jeroen de Groot (vv Poolster): ‘Voor dit soort wedstrijden koop je een kaartje. Het was bij tijd en wijle genieten geblazen. Dit is voor ons natuurlijk een prima start. Johan de Groot en Kevin Bijlsma hebben de negentig minuten niet vol kunnen maken, maar hadden wel een groot aandeel in de overwinning. Ik ben heel tevreden over de manier waarop we hebben gespeeld. Je weet op voorhand dat Middelstum een taaie en moeilijk te kloppen tegenstander is. Dat bleek ook nu wel weer.’

Jelmer Meinardi (vv Middelstum): ‘Poolster stond de eerste helft heel goed, was beweeglijk en liet mooie loopacties en aanvallen zien. Wij hadden wel veel balbezit, maar maakten vaak de verkeerde keuzes en leden te snel balverlies. Met zo’n speler als Bijlsma maken zij in de omschakeling wel het verschil. Ik ben echter trots op mijn team. Na een terechte 2-0 achterstand hebben we hard geknokt om terug in de wedstrijd te komen. Na de 2-2 gingen we voor de winst, maar kregen in de counter het deksel op de neus. Ik denk dat naast Poolster het publiek de grote winnaar is geworden.’

* Poolster – Middelstum 3-2 (2-0). Jesse Smit 1-0; Johan de Groot 2-0; Allert Moeken 2-1; Twan Heemstra 2-2; Johan de Groot 3-2 (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Poolster klopt Middelstum na boeiend duel"