Overzicht amateurvoetbal

De competitie is weer begonnen en dus keert ook het voetbaloverzicht terug. We doen langs deze weg maar weer een oproep aan trainers, en leiders om een kort verhaal naar ons te sturen omdat we niet overal aanwezig kunnen zijn. Een speler van het weekend hebben we ook. Die titel hebben we toebedeeld aan Danny Blaauw van SC Scheemda. Hij scoorde maar liefst vijf keer.

WINSUM – ’t FEAN ’58 3-1
We beginnen zoals gewoonlijk in de eerste klasse, waar Winsum de enige vertegenwoordiger is. De groenzwarten wisten de volgende bekerronde te bereiken en stonden voor de eerste competitiewedstrijd tegenover nieuwkomer ’t Fean ’58, dat geen bekerverplichtingen meer heeft omdat het is uitgeschakeld. De jonge garde van het trainersduo Minno van der Werff en André van der Molen speelde zeker niet onverdienstelijk, maar ging wel met 3-1 onderuit. Halverwege het duel stond het 2-0 voor de gastheren dankzij treffers van nieuweling Yumé Ramos, vorig seizoen nog topscorer in de hoofdklasse en toen uitkomend voor Flevo Boys. Zijn eerste in Winsumer dienst was een schitterende omhaal, de tweede liet hij noteren na een voorzet van Raul Bello. Enkele minuten na het wisselen van doelen zat de wedstrijd op slot. Heinze Andringa tekende voor 3-0 na een hoekschop en daarmee was de buit wel binnen. Met nog een kwartier te gaan bracht Almer de Jager de Feansters nog iets dichterbij, maar tot meer liet Winsum het niet komen.

BE QUICK 1887 – SV BEDUM 1-5
SV Bedum heeft op de Esserberg in Haren zijn visitekaartje afgegeven. Thuisclub Be Quick werd met maar liefst 1-5 van het gras getikt door de ploeg van Robbie Wentink en zijn assistent Bas Groeneveld. De Bedumer doelpunten werden gemaakt door Robert Kwant, Twan Ahlers (2), Stijn Hekstra en Pierre Semudenge Mujene. ‘Dit is natuurlijk hartstikke lekker en het is een dikverdiende overwinning. Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat het zo’n grote uitslag zou worden. De eerste helft waren we slordig aan de bal en waren de afstanden tussen de linies te groot.’ Het jonge Be Quick wist er niet van te profiteren. Na de openingstreffer kreeg SV Bedum veel meer grip op het duel en werd de voorsprong gestaag uitgebreid. De enige treffer van de thuisclub viel uit een benutte strafschop na een overtreding van Stijn Hekstra. ‘Het was zonde dat we de scherpte ontbeerden om nog meer te scoren, maar we staan er redelijk goed op’, aldus Wentink.

SC LOPPERSUM – GROEN GEEL 0-1
Voor SC Loppersum zou het hoe dan ook een moeilijke middag worden omdat Groen Geel tot de titelkandidaten wordt gerekend. De eerste helft van het duel op het sportpark aan de Bosweg bood echter weinig vertier. De organisaties stonden goed en kansen waren erg schaars. Na de thee waren er wel wat schermutselingen, maar de wedstrijd leek op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen. Twee minuten in de extra tijd viel er toch nog een treffer. Een voorzet vanaf de rechterkant werd tussen twee Lopster verdedigers in binnen getikt: 0-1. Dat was enorm zuur voor de mannen van trainer David van der Kam. ‘Ik heb mij vooraf wel wat zorgen gemaakt of we wel klaar voor de competitie waren. Dat bleek voor het verdedigende gedeelte wel het geval te zijn. De ploeg heeft keihard gewerkt en dat dit dan niet wordt beloond is jammer. De uitslag is natuurlijk niet goed, maar toch kijk ik gek genoeg met een positief gevoel terug op het duel. We gaan de volgende wedstrijd dan ook vol vertrouwen tegemoet.’

TLC – OMLANDIA 0-0
Achteraf zullen ze er blij mee zijn geweest in Ten Boer dat het duel met nieuweling TLC doelpuntloos was geeindigd. De Ten Boersters speelden namelijk een uur lang met tien man na een vroege rode kaart van Max Bulthuis. In het door veel fysieke kracht gekenmerkte duel had hij binnen het half uur al twee keer geel te pakken en kon vroegtijdig gaan douchen.

SC STADSPARK – DVC APPINGEDAM 1-3 (0-0)
Het gedegradeerde SC Stadspark kreeg op eigen veld te maken met DVC Appingedam en zal aan de ouverture weinig vrolijke gedachten hebben overgehouden. Het team van trainer Duurt Dijkman klopte de Stadjers namelijk met 1-3. ‘We hebben prima gespeeld en eigenlijk te lang gewacht met scoren. De mogelijkheden waren er wel, maar het duurde tot na de pauze alvorens we los wisten te komen. Zij konden ons hoge tempo op den duur niet meer bijsloffen.’ Julian Herder was verantwoordelijk voor de openingstreffer en vervolgens was het aanwinst Ali Al Rifai die de marge wist te verdubbelen: 2-0. Over de nieuweling zegt Dijkman: ‘Hij mocht invallen en heeft laten zien dat hij heel aardig kan voetballen.’ Job Groenewold dacht dat de 3-0 van hem de eindstand wel zou worden, maar SC Stadspark deed toch nog iets terug: 1-3.

DE FIVEL – SV DE HERACLIDEN 2-0
De Fivel is na drie jaar terug in de vierde klasse en kreeg in de competitieopening met SV De Heracliden te maken. Vorig jaar hadden beide ploegen elkaar al een keer in de beker ontmoet. Toen wisten de Meisters met 4-2 te winnen. Nu trok de ploeg van trainer Wilhem van der Wiel echter aan het langste eind. Het ‘andere Oranje’ uit Zeerijp zegevierde met 2-0. Bij SV De Heracliden moest Mark de Boer vroegtijdig het veld verlaten nadat hij rood had gekregen.

SV De Heracliden begon sterk aan de wedstrijd en wist De Fivel op eigen heft vast te zetten. Tot echte kansen leidde dat echter niet. De thuisclub bleef rustig en wist zich gaandeweg de eerste helft onder de druk weg te spelen. De eerste goede kans voor de gastheren kwam voort uit een te korte terugspeelbal die door Corné Bos werd onderschept. De bal kwam, na twee keer op de paal te zijn geschoten, uiteindelijk naast het doel terecht en dus bleef het nog even gelijk. In de 35e minuut wist Corné Bos een sliding met twee benen te ontwijken. De scheidsrechter vond de actie van Mark de Boer dusdanig gevaarlijk dat hij hem direct rood gaf. Of dat nu door het geschreeuw van Bos kwam of niet, feit was dat De Boer hem niet raakte maar dat de onpartijdige kennelijk de intentie zag dat de Meister dat wel van plan was geweest. ‘De scheidsrechter beslist, maar mijn mening is dat hij die kaart niet had hoeven geven’, aldus Van der Wiel.

Het duel kantelde na de rode kaart en De Fivel kwam na de veldverwijzing op 1-0 toen Eirik Eide de bal in de voeten van Corné Bos deponeerde. Die rondde het karwei beheerst af. Na de thee liep De Fivel niet als een blind paard naar voren, maar koos met zorgvuldigheid de weg naar voren. De kansen waren er, maar omdat een tweede goal uitbleef mocht SV De Heracliden blijven hopen. De lange ballen zorgden af en toe voor onrust in de Riepster defensie. Martijs Delker dacht goalie Sander Steenbergen met een machtige kopbal te verschalken, maar de doelman maakte de inzet op fraaie wijze onschadelijk. De gastheren probeerden via de counter tot succes te komen en dat gebeurde toen Mark Kramers werd gelanceerd. Hij besloot in de 85e minuut vreemd genoeg niet voor eigen succes te gaan, maar liet Corné Bos het karwei voltooien: 2-0.

Van der Wiel: ‘Op basis van de eerste helft is de overwinning wel terecht. Wij hadden na de thee ook wel wat geluk en misschien had SV De Heracliden toen wel recht op de gelijkmaker. Maar goed, mij hoor je niet klagen. We hebben de eerste punten binnen. Dit is een mooie start van onze terugkeer.’ Zijn collega Jaap Danhof vond de kaart eveneens overtrokken. ‘Maar goed, hij geeft hem en je hebt er mee te dealen. Het is niet anders. We staan met lege handen en missen De Boer twee wedstrijden. Dit is geen mooi begin van het seizoen.’

5e Klasse Zaterdag

EZINGE – ZEESTER 3-4
Na een doelpuntrijke wedstrijd heeft gastheer Ezinge het loodje gelegd tegen het Zoutkamper Zeester. Het publiek was, net als de gasten uit Zoutkamp, de grote winnaar op het sportpark in Feerwerd.

Ezinge begon prima aan de wedstrijd en creëerde in de beginfase enkele mogelijkheden. Waarbij Nick Rosema (paal) het dichtst bij een treffer was. Tussen de 20e en de 35e minuut ging het echter helemaal bij de Ezingers. Eerst werd er niet adequaat gereageerd toen een afgeslagen hoekschop voor de tweede keer werd voorgegeven door Danny Beerda en spits Chris Noordhoff vanuit de draai de eerste mogelijkheid voor Zeester direct tot doelpunt wist te promoveren: 0-1. Vervolgens wisten de gasten via Danny Beerda, na een voorzet van Chris Noordhof, en Jasper Nienhuis twee keer via de omschakeling razendsnel en meedogenloos toe te slaan: 0-3. Ezinge leek een moeilijke middag tegemoet te gaan. Vervolgens claimden de gastheren tot twee keer toe een strafschop wegens een vermeende handsbal, maar de man in het zwart ging hier niet in mee.
Ondanks de marge van drie doelpunten heerste bij de thuisploeg het gevoel dat de wedstrijd nog niet gespeeld was. De ploeg van Bouwman maakte gebruik van een te slappe herstart van Zeester. Binnen een minuut vuurde routinier Jasper Dijkstra al een waarschuwingsschot af die net niet scherp genoeg was. Ezinge ging vol overgave op jacht naar een snelle aansluitingstreffer en toen deze de eerste tien minuten uitbleef, besloot trainer Ronald Bouwman tot een drievoudige wissel en enkele andere omzettingen. Altingh, Huizingh en Vlonk verlieten het strijdtoneel voor Staal, Giessen en Kemkers.

Binnen vijf minuten wierp dit zijn vruchten af toen invaller Niels Giessen teammaatje Nick Rosema met een fenomenale pass de diepte instuurde. Rosema zag vervolgens de vrijstaande Wiebe Leistra, die koelbloedig afdrukte: 1-3. Vanaf dat moment speelde de wedstrijd zich alleen nog maar af op de helft van de gasten, maar het duurde tot de 82e minuut alvorens er weer werd gescoord. Centrale verdediger Ewart Gerritsen was attent toen de bal, na een hoekschop, voor zijn voeten viel: 2-3. Twee minuten bedroeg de marge weer twee goals toen Beerda attent was bij simpel balverlies van Ezinge en de enige kans voor zijn team in de tweede helft verzilverde: 2-4.

En nog was de strijd niet gestreden, want weer twee minuten later verzond Jesper Bouwman een prima pass die door Wiebe Leistra, via de onderkant van de lat, werd binnen gekopt: 3-4. Met nog ruim vijf minuten op de klok werd er alles of niets gespeeld en werd er door Zeester nog een bal van de lijn gehaald. Doelman Daniël Veenstra van Zeester ontpopte zich tot man of the match met twee schitterende reddingen. Het bleef bij 3-4 na een mooie pot voetbal, waarbij de gelukkigste er met de punten vandoor ging.

WARFFUM – SV TEO 5-0
Warffum heeft zaterdag geen spaan heel gelaten van het bezoekende SV TEO. De Ten Posters kregen met maar liefst 5-0 op de broek van de ploeg van de nieuwe trainer Nico de Vries. Hij zag Roy Kuipers twee keer doel treffen.

Grote afwezige was Jan Pieter Meijer, die in de aanloop naar de competitie zijn kuitbeen en enkel brak tijdens een oefenduel tegen Corenos. De Vries hoopt dat hij rond maart of april weer op de velden te zien zal zijn. De wedstrijd tegen SV TEO begon uitstekend voor de Warffumers. Binnen vijf minuten was de score al geopend door Kuipers, die de bal via onderkant lat tegen het net wist te jagen. De 2-0 volgde al snel en kwam eveneens op naam van Kuipers. Zijn geplaatste schot was trefzeker. Kevin Janssen bepaalde de ruststand op 3-0.

Dat het een simpele middag voor Warffum zou worden, werd na rust nog beter zichtbaar. SV TEO zakte ver in op eigen helft en Warffum maakte daarbij de verkeerde keuzes. De kansen bleven wel komen. Jarell Corbijn tekende na een uur spelen voor de 4-0 en het slotakkoord was voor Remon Bijsterveld die de eindstand op 5-0 wist te bepalen. ‘Eigenlijk was dat nog te mager. Het was aan de doelman van SV TEO te danken dat de uitslag niet hoger uitviel. Die stond met keurig keeperswerk meer treffers in de weg. Hoewel wij bij vlagengoed speelden, is er nog ruimte voor verbetering. Met name op het gebied van keuzes maken aan de bal. Maar goed, als je de eerste competitiewedstrijd op deze manier wint heerst er tevredenheid. We gaan ons nu voorbereiden op het duel met OKVC’, aldus De Vries.

OVERIGE WEDSTRIJDEN
Noordpool UFC ging in eigen huis met 2-3 onderuit tegen het gedegradeerde OKVC. De Uithuizer goals waren afkomstig van Haben Mulue Rezene en Nermin Redzic. Eenrum kreeg in eigen huis een forse tik (1-5) op de neus van Rood Zwart Baflo. De Marnebewoners wisten nog wel te scoren door toedoen van Frank Bos, maar daarna was het snel gedaan. Sam Lucassen, Duncan Torrenga (2), Tim Spijk en Mark van Zanten verzorgden de Bafloër productie.

Degradant FC LEO kende ook al geen vrolijke middag. Ondanks het enthousiasme en een goede voorbereiding bleek Stedum toch de betere ploeg te hebben. Het team van trainer Rowan Rozema. Na een corner van Tiemen Dijk was het Milan de Vries die de bal voor het eerst het Leenster doel in wist te jagen: 0-1. Goalie Robin Werkman was na 22 minuten andermaal kansloos nadat een toegekende strafschop door Matthijs Colstee was benut: 0-2. Jasper Wiersum kreeg het daarna weer eens ouderwets op de heupen en zorgde voor de aansluitingstreffer (1-2) en zelfs de onverdiende gelijkmaker hing nog even in de lucht, maar zou niet meer vallen. De Leensters hielden dus een kater over aan de eerste ontmoeting in de vijfde klasse.

Het Garmerwolder GEO vindt zich dit seizoen terug in een klasse waarin men samen met SGV de regio vertegenwoordigt. De Schildwolders gingen ondanks goals van Stan van de Berg en Jos Hoeksema met 3-2 onderuit op bezoek bij Blauw Geel ’15. Voor de Stadjers was Youri Kleve de grote man met drie treffers. GEO deed het beter in het treffen met VAKO. De ploeg uit Vries werd met 4-1 opzij gezet. Aron van Geffen (2), Bart van der Tuuk en Luc Braspenning zorgden voor de Garmerwolder productie.

Het feit dat GEO niet meer in de regio speelt, komt volgens trainer Leendert Nieborg voort uit een wens van de selectie. ‘Zij willen wel eens op andere sportcomplexen en tegen andere teams spelen. We spelen nu bij verenigingen waar we nog nooit zijn geweest’, aldus de coach. Overigens zijn er wel weer wat spelers richting Garmerwolde getrokken. Jurrie de Boer maakte de overstap van een vriendenteam van Knickerbockers naar GEO en na een kortstond uitstapje is ook Aron van Geffen teruggekeerd. Verder heeft Ferry Stollenga zich opnieuw aangemeld, al zal hij voor de winter zeker niet in actie komen en hoopt Nieborg dat de KNVB ook de net 16-jarige Nick Bode, voorheen Omlandia, toestemming geeft om voor GEO uit te komen. Daarnaast hoopt de oefenmeester dat, na een afwezigheid van drie jaar, Svenne Crum weer aan de bak zal kunnen.

VVS Oostwold kreeg op eigen veld een 0-1 nederlaag te slikken in het duel met Meeden en Wagenborger Boys verloor met 2-1 op bezoek bij Muntendam. Voor de elf van trainer Reitze Enderle was Wesley Sannes de enige doelpuntenmaker. De oefenmeester sprak van een ronduit teleurstellende start. De eerste helft ontbrak de inzet volledig. Na de thee ging dat beter en wist men ook terecht op voorsprong te komen. Daarna lieten de Boys zich de kaas van het brood eten. ‘De kansen die we kregen weigerden we te benutten en een blunder van de Muntendammer keeper leidde nog wel tot een treffer, al dacht de scheidsrechter van dienst er anders over. Iedereen zag dat de bal over de doellijn was geweest, behalve hij. En die beslissing nam hij van grote afstand’, aldus Enderle. Meedhuizen moest op visite bij Damacota en kwam niet verder dan een 3-3 gelijkspel. De goals van de groenwitten waren afkomstig van Roy de Groot uit een fantastische vrije trap (1-1), Eddy Silva (3-2) en Kevin Reiffers (3-3).

De grootste dreun werd uitgedeeld door SC Scheemda. Het arme Oldambtster Boys, dat nu op zowel zaterdag als zondag speelt, kreeg maar liefst tien doelpunten om de oren. Danny Blaauw was de grote man met maar liefst vijf goals. De andere treffers kwamen van Marvin Ab (2), Ramon Ab (2) en Tim Keijer. Voor de thuisclub trof Lars de Jonge de roos.

4e Klasse Zondag
Van de zondagamateurs was het voor Siddeburen even afwachten hoe de degradatie zou worden opgepakt. Veel tijd om daarover na te denken kreeg men niet. De eerste wedstrijd in 4C ging namelijk kansloos met 4-1 verloren. Alleen Ruben van der Ploeg wist voor de Boertjes te scoren. Een trapje lager had het eveneens gedegradeerde Farmsum misschien wel een punt aan de ontmoeting met Groen Geel moeten overhouden, maar de thuisclub ging er dankzij een 1-0 zege wel met de punten vandoor. De Farmsumers hadden de grootste moeite om zichzelf kansen te creëren in een niet erg hoogstaand duel. Het team van trainer Peter Ernst was gewoon niet goed genoeg om een resultaat neer te zetten.

Er was overigens nog sprake van enig tumult toen de doorgebroken spits van Groen Geel door Frank van Dijken werd vastgepakt. Dat ontging de onpartijdige en toen de aanvaller zich hierover bij hem beklaagde, kreeg hij prompt geel. Niet veel later kreeg hij zijn tweede prent omdat Steven Schipper hardhandig door hem tegen het hek werd geduwd. Intussen had de boosdoener zich echter snel laten vervangen en dus kreeg hij die gele kaart terwijl hij al in de dug-out zat. Groen Geel mocht de wedstrijd vervolgens gewoon met elf man uitspelen.

5e Klasse Zondag

Het zondagteam van Oldambtster Boys bracht het er beter af dan de op zaterdag voetballende collega’s. Op bezoek bij Yde de Punt werd een 4-4 gelijkspel uit het vuur gesleept. Namens de Nieuw Scheemders scoorden Yber Zijlstra, Juan Soemosemito, Ivan Kuipers en Jules Anakotta.

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"