Usquert stapt aan vooravond competitie uit standaardklasse

Usquert liet voor aanvang van de competitie optekenen dat men qua prestatievoetbal de overstap van de zondag naar de zaterdag zou maken. Geen verre reizen meer, maar lekker in de buurt allerlei derby’s spelen. Een loffelijk streven van kersverse voorzitter Kevin Ensing en de zijnen, maar nog voordat er in competitieverband ook maar één bal was getrapt, kon er al een streep door dat idee worden getrokken.

‘Het zondagvoetbal sterft een beetje uit. Het merendeel van de spelers heeft aangegeven dat ze graag op zaterdag willen spelen’, vertelde Ensing in de geschreven media. De werkelijkheid zal wel ergens in het midden liggen. Feit is dat het bij Usquert al langere tijd rommelt. Het is kennelijk niet gemakkelijk om een vereniging als Usquert op een fatsoenlijke manier te leiden. ‘Nee, dat klopt. Er is veel gezegd, geschreven en gebeurd in de afgelopen seizoenen. De manier waarop wij ons als club hebben geprofileerd was niet altijd even fraai. Als voorzitter hoef ik me in ieder geval niet te vervelen. Maar we lopen niet voor de problemen weg. Zo zitten we niet in elkaar’, zegt Ensing stellig.

Met een wisseling van de wacht hoopte de club het roer om te gooien. Met een twintigtal spelers moest het te doen zijn om op zaterdag redelijk mee te kunnen doen in de 5e Klasse D. Het bleek al snel dat dit een utopie zou worden. Er viel een aantal spelers weg en om die reden had Usquert het bekertoernooi al aan zich voorbij laten gaan. ‘We wilden op dat moment eigenlijk de reserveklasse in, maar de selectie zag dit niet zitten. En dus maakte Usquert zich op voor een competitie met clubs als Eenrum, Rood Zwart Baflo en FC LEO. Potentie zat er genoeg in de ploeg volgens het Usquerder bestuur om te voorkomen dat het voor de club geen troosteloos seizoen zou worden.

Een etmaal voor de aftrap van het huidige seizoen werd er toch weer een ommezwaai gemaakt. Men liet de KNVB weten om toch maar naar de reserveklasse over te stappen. Met alle gevolgen van dien, want het oorspronkelijke voetbalprogramma van 5D moest op het laatste moment compleet overhoop worden gegooid. Inmiddels is duidelijk dat Usquert op zaterdag in de zesde reserveklasse zal gaan spelen en op zondag met een team in de vijfde reserveklasse. Jan Blaauw verzorgt de trainingen en staat op zondag voor de groep. De begeleiding op zaterdag komt voor rekening van penningmeester Laurens Slump.

Ensing: ‘We waren aanvankelijk heel optimistisch. Het is dan ook heel pijnlijk dat je de bond vlak voor de competitiestart nog moet vertellen dat de standaardklasse niet haalbaar is. Natuurlijk hoop je dat het niet zo ver komt, maar we hadden gewoon geen keus. Er waren nog maar twaalf spelers over en daar kun je echt niet mee beginnen. We hebben te maken met langdurige blessures. Ik ben zelf ook enkele maanden uitgeschakeld. Het kost ons nu een boete van vijfhonderd euro dat we alsnog uit het standaardvoetbal zijn gestapt. Die was vele malen groter geweest als we er in de loop van de competitie mee gekapt waren. We moeten ons verlies maar nemen en hopen dat er betere tijden aan zitten te komen. Daar zijn we als vereniging onderhand wel aan toe.’

Op de vraag hoe de toekomst er nu voor Usquert uit ziet en of ze ooit weer in het standaardvoetbal terug zullen keren, antwoordt Ensing: ‘Ik ga daar nu niks over zeggen of beloven. We moeten maar kijken hoe een en ander gaat lopen. Vraag me in een later stadium van dit seizoen nog maar een keer. Misschien kan ik dan wat meer vertellen.’ (foto: archief EemsmondSport).

No Replies to "Usquert stapt aan vooravond competitie uit standaardklasse"