Mark Lijnema schiet Poolster langs De Fivel

Poolster heeft op het eigen sportpark Oldencate in Spijk aan een vroege treffer van Mark Lijnema voldoende gehad om tegenstander De Fivel tot overgave te dwingen. En dat was achteraf gezien meer dan men eigenlijk had verdiend, want behoudens de openingsfase en na de rode kaart van Youri Buurlage bepaalden de gasten wat er in het veld gebeurde.

De thuisclub schoot overigens als een raket uit de startblokken en wist de ploeg van coach Wilhem van der Wiel meteen op eigen helft vast te zetten. Pogingen van Marco Dijkstra en Mark Lijnema bleven vooralsnog zonder het gewenste resultaat. Bij De Fivel, dat van het kastje naar de muur werd gestuurd, zal men nog wel even teruggedacht hebben aan de 2-5 nederlaag in het duel met Middelstum en toen het spel na een klein kwartier spelen door de gastheren op de kar was gezet, leek zich een soortgelijk scenario te voltrekken.

Na een goede aanval kwam Mark Lijnema ietwat gelukkig in balbezit en tikte het speeltuig via binnenkant paal langs doelman Sander Steenbergen: 1-0. Poolster was in die fase de bovenliggende ploeg, maar wist geen afstand te nemen. Gaandeweg de eerste helft wist De Fivel wat meer van zich af te bijten, waarbij vooral gebruik werd gemaakt van de snelheid van Mark Kramers. De wedstrijd kantelde in het voordeel van de gasten. De geest was kennelijk uit de fles, want Poolster moest alle zeilen bijzetten om zich het ‘andere Oranje’ van het lijf te houden.

De gastheren werden gedwongen om reactievoetbal te spelen. Dat kunnen ze overigens als geen ander. Het aandringende De Fivel kreeg een counter om de oren die er mocht zijn. Mark Lijnema kneep er tussenuit, maar kreeg geen vrije doorgang van de Riepster defensie. Scheidsrechter Roorda vond geel voor zondaar Arjan de Vries wel voldoende. Tot ongenoegen van Poolster, dat een scoringskans verloren zag gaan en rood een gepaste straf vond. De vrije trap werd door Robbert Kok hoog over het doel van Steenbergen geschoten.

Na de doelwisseling was het andermaal De Fivel dat het wedstrijdbeeld bepaalde, maar wel op zijn hoede moest zijn voor de messcherpe tegenstoten van Poolster. Lijnema verscheen nog een keer voor Steenbergen, maar wist het karwei niet af te ronden en na een uur spelen leek De Fivel langszij te komen. Doelman Marcel Werkman was na een corner van Mark Kramers al geklopt, maar had de mazzel dat Niels Smit hem kon assisteren. Hij kopte een inzet van Emiel Bos voor de doellijn weg en voorkwam daarmee een meer dan verdiende treffer van de gasten.

Het wilde Poolster maar niet lukken om het energiek en veel beter spelende De Fivel ver van het doel weg te houden. Dat de gelijkmaker zou vallen, leek slechts een kwestie van tijd te zijn. Toch begon de Riepster voetbalmotor na driekwart wedstrijd wat haperingen te vertonen. Men had flink met de krachten gesmeten zonder daarbij een zichtbaar resultaat te boeken en Poolster wist zich langzaam maar zeker onder de druk uit te spelen.

Met nog een minuut of vijf te spelen ontstond er ter hoogte van de zijlijn een opstootje waarbij er over en weer geduwd wordt. Dat levert Tom Dijkman en Mark Kramers geel op. Youri Buurlage dacht zich er vervolgens ook nog mee te moeten bemoeien en greep volgens scheidrechter Roorda Poolster-speler Robert Kok bij de keel. Dat leverde de Riepster rechtstreeks rood op In de resterende tijd bleek het tiental van De Fivel niet bij machte om dat te bewerkstelligen wat met elf spelers ook niet was gelukt. De meer dan verdiende gelijkmaker bleef uit en dus stak Poolster de punten in de knip.

Wilhem van der Wiel (De Fivel): ‘We hadden hier meer aan over moeten houden. In het begin van de wedstrijd werden we echt helemaal zoek gespeeld, maar wisten ons te herstellen. Ik denk dat we al met al een stuk of tien corners hebben gehad maar telkens ontbrak het laatste zetje. En ja, die rode kaart van Youri? Dat is natuurlijk niet slim van hem geweest. Maar goed, ik kan niet ontevreden zijn over de manier waarop we ons terug in de wedstrijd hebben geknokt. Poolster is altijd al een lastige tegenstander geweest om te bespelen. Zij hadden ook al van Middelstum gewonnen, dus we wisten dat we geen gemakkelijke middag zouden krijgen. Desalniettemin ben ik van mening dat een gelijkspel op zijn plaats was geweest.’

Jeroen de Groot (Poolster): ‘Je moet ook kansen krijgen als je iets aan een duel wilt overhouden. Die kregen ze eigenlijk niet. Dit was niet onze beste wedstrijd en dat moet echt beter. Dan moet je de deur dicht zien te houden. Dat hebben we goed gedaan en eigenlijk hadden we in de counter nog een keer moeten toeslaan. Dat gebeurt dan niet en heel eerlijk? Als ze op gelijke hoogte waren gekomen had ik ook niks gezegd.’

* Poolster – De Fivel 1-0 (1-0). Mark Lijnema 1-0 (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Mark Lijnema schiet Poolster langs De Fivel"