Karttalent Annabelle Brian snelste vrouw op Le Mans

De 15-jarige Annabelle Brian uit Tinallinge is tijdens het onlangs gehouden IAME Wereldkampioenschap in het Franse Le Mans de snelste vrouwelijke piloot op de kartbaan gebleken. Een week voor het IWF had de Noord-Groningse er al getraind. Dus met maar liefst drie trainingsdagen op zak begon ze aan de uitdaging van het hoogste niveau.

In Nederland weten ze inmiddels wel wie Annabelle Brian is. Met het in de wacht slepen van de zogeheten IAME X30 Junior-klasse op nationaal niveau, waarmee ze de eerste vrouwelijke coureur is die deze titel heeft weten te bemachtigen, had ze het WK-ticket in ieder geval op zak en kon ze zich opmaken voor het volgende avontuur. Het is prachtig dat je op nationaal niveau in staat bent gebleken om de concurrentie helemaal zoek te rijden, maar het wordt pas echt interessant als je dit op internationaal niveau ook kunt laten zien. En dat er op topniveau gereden wordt, is het afgelopen weekeinde wel gebleken.

Maar liefst 136 rijders uit alle hoeken van de wereld waren afgereisd naar het Franse Le Mans om het tegen elkaar op te nemen op dat grote en snelle circuit, vooral bekend van de 24-uurs race. Een droom was voor Annabelle Brian uitgekomen. ‘Ik wilde daar heel graag tegen de besten van de wereld rijden. Dat dit nu kon was echt heel gaaf’, laat ze zich ontvallen.

De wedstrijd bestond uit twee dagen heats rijden met aansluitend op zondag een prefinale en een finale. De kwalificatie op donderdag verliep voor Brian niet geheel vlekkeloos. In de snelste ronde blokkeerde een drietal rijders de baan waardoor de kwalificatie stagneerde. Dit maakte dat het talent elke heat moest starten vanaf P21.

De snelheid had ze wel en daardoor wist Annabelle Brian zich elke raceronde terug te vechten richting de top tien. In de prefinale raakte ze betrokken bij een zware crash maar wist na een herstart opnieuw de snelheid te pakken en op de zestiende plaats te finishen. Spijtig was wel de clickbumper die ze had opgelopen waarvoor ze een penalty kreeg van vijf seconden. Na de finale bleek voor het voormalige Noord-Groninger sporttalent dat alle inhaalacties goed genoeg waren om de titel First Lady IWF 2022 in de wacht te slepen en dat is natuurlijk een prestatie van formaat.

Haar volgende doel? In het weekend van 19 en 20 november wordt de laatste wedstrijd van het Nederlands/Belgisch kampioenschap verreden in Genk. Daarin staat ze momenteel als tweede geklasseerd. Het verschil met de koploper bedraagt acht punten, dus kan het nog alle kanten op. Daarna stapt ze over naar de senioren. In welke competenties ze volgend jaar uit zal komen is nog onbekend. En ja, de eerste vrouwelijke coureur in de F1 worden. En als het even kan sneller zijn dan Max Verstappen. Dat blijft het ultieme streven van deze gretige en ambitieuze Noord-Groningse tiener. (foto’s: @myhellofoto).

No Replies to "Karttalent Annabelle Brian snelste vrouw op Le Mans"