Holwierde scoort driepunter in duel met SIOS

Holwierde heeft op het eigen sportpark Katmis met het Sauwerder SIOS afgerekend. Dat gebeurde in een open wedstrijd. Het door scheidsrechter Jan van Leeuwen uit Stedum gefloten duel eindigde uiteindelijk in 4-1 voor de gastheren. Beide teams kregen overigens genoeg mogelijkheden om het scorebord nog vaker in beweging te krijgen, maar misten vaak net het laatste beetje vernuft om tot afronding te komen.

Trainer Henk Alssema van SIOS moest voor aanvang van de uitwedstrijd de nodige concessies doen en dat was aan het spel van de bezoekers ook wel te zien. In balbezit waren de bezoekers te onrustig en verdedigend zag het er ook allemaal niet even vlekkeloos uit. Holwierde had SIOS al snel in de tang, maar verzuimde het overwicht aanvankelijk in doelpunten uit te drukken. De eerste goal zou vanaf elf meter komen nadat de watervlugge Robbie ten Hove zijn directe tegenstander Jack Alt voor de zoveelste keer zijn hielen had laten zien. Er restte de verdediger na achttien minuten niets anders dan zijn been te laten staan nadat hij de Holwierder opnieuw uit het oog dreigde te verliezen. Fluitist Van Leeuwen bleef geen andere keus dan de bal op de stip te deponeren en vervolgens was het Peter Bouwsema die raak schoot: 1-0. Bouwsema kopte niet veel later van dichtbij een bal over de lat en doelman Leroy Munters kwam vlot daarna met de schrik vrij toen Mike Kraan voorlangs schoot.

Het was de fase waarin Holwierde veel meer balbezit had, een behoorlijk hoog baltempo hanteerde en het spel goed breed wist te houden. Het wachten was op de volgende treffer van de thuisclub en die zou vijf minuten voor de thee vallen. Het schot van Thijs Sonneveld leek te ongevaarlijk voor de Sauwerder goalie, die al naar de bedreigde hoek dook. Hij kon echter ook niet voorzien dat de bal via het been van Thom Limburg in de andere hoek zou verdwijnen: 2-0. De sluitpost liet even later zien dat hij zijn mannetje staat als het moet en ranselde een door Bram Geurtsen uit de lucht geplukt stiftballetje uit de korte hoek.

SIOS kon er eigenlijk vrij weinig tegenover stellen. Het liet zich vrijwillig inzakken en hoopte in de counter iets te kunnen bereiken. De gasten kwamen er een paar keer aardig uit en kregen ook wel mogelijkheden. Daar was dan vaak Bo Tukker bij betrokken. Gescoord werd er echter niet meer voor de thee en dus was het even afwachten hoe beide teams uit de kleedkamers zouden komen.

Dat deden de bezoekers beter dan Holwierde. Om de een of andere redenen liep het ineens niet zo soepel meer bij de gastheren en kreeg SIOS in de gaten dat er misschien toch wel iets te halen zou zijn. Bo Tukker, Quinten Hogeveen en invaller Gijs Huinder wisten de te lichtzinnig verdedigende thuisclub af en toe in verlegenheid te brengen, maar scoren wilde vooralsnog niet lukken. Dat deden ze uiteindelijk wel, maar in het verkeerde doel. De beweeglijke Robbie ten Hove mocht in de 52e minuut vanaf de linkerkant de bal voor het Sauwerder doel trekken en zag vervolgens hoe de bal door Sander Bultena achter goalie Munters werd geschampt: 3-0.

Het duel leek nu wel gespeeld. Het sierde SIOS echter dat het bleef vechten voor een beter resultaat. De beloning daarvoor werd door Allert de Haan geïncasseerd, nadat hij een voorzet van Bo Tukker tegen het nylon had weten te prikken: 3-1. Het geloof leek terug te keren bij de gasten, die zowaar kansen kregen om nog dichterbij te komen. Gijs Huinder en Allert de Haan waren dicht bij de aansluitingstreffer, maar zagen hun pogingen stranden. SIOS nam achterin steeds meer risico’s. De deur werd achterin af en toe wagenwijd open gezet, maar het ontbrak de thuisclub vaak aan een stukje slimheid om de buitenspelval te omzeilen.

Het lukte Ten Hove tien minuten voor het laatste fluitsignaal wel. Vanaf de linkerkant sneed hij het strafschopgebied van SIOS binnen en schoot keihard op doelman Munters, die de doelpoging niet afdoende kon keren en het leer via zijn handen in de verste hoek zag belanden: 4-1. En nog was de koek niet op, want niet veel later kneep Bo Tukker er tussenuit en schoof de bal in de voeten van teammaatje Quinten Hogeveen. Die schoot het leer rakelings over de deklat. Invaller Jeanclar Torbed dacht de laatste goal van Holwierde te hebben gescoord, maar werd terecht teruggevlagd en gefloten omdat hij buitenspel stond.

En dus bleef het bij de reeds bereikte stand en dus kon Holwierde drie punten aan het totaal toevoegen. Voor SIOS was het ietwat zuur dat men in wezen te weinig had gescoord. Dat vond ook trainer Henk Alssema: ‘Even vooropgesteld dat zij een leuke ploeg hebben en de eerste helft veel beter speelden dan wij, hebben we toch mogelijkheden laten liggen. Dat is jammer. Na de rust hebben we het een en ander omgezet en Gijs Huinder ingebracht. Je zag toen ook dat we een goede fase hadden. Die buiten we echter niet uit. Op den duur moesten we wel risico nemen en ja, dan loop je vroeg of laat een keer in het mes. We verliezen uiteindelijk niet van een verkeerde ploeg en ik moet zeggen dat mijn jongens ondanks alles gestreden hebben voor wat ze waard waren. Dat is in voorgaande duels wel eens anders geweest. Nu moeten we nog leren dat we onszelf daar ook voor gaan belonen.’

Zijn collega Danny Schudde vond dat Holwierde na rust was weggezakt. ‘De opening was prima met veel snelheid en beweging. SIOS liet zich inzakken en dat was lastig voetballen. Dan moet je net even wat slimmer spelen dan wij bij vlagen hebben gedaan. Onze drang om iets te creëren was misschien wel te groot. Daardoor gaven we achterin vaak ook teveel weg. Over het geheel gezien vond ik de zege wel verdiend, maar kan het voetballend allemaal nog veel beter.’

* Holwierde – SIOS – 4-1 (2-0). Peter Bouwsema 1-0 (strafschop); Thijs Sonneveld 2-0; Thom Limburg 3-0 (eigen doel); Allert de Haan 3-1; Robbie ten Hove 4-1.

No Replies to "Holwierde scoort driepunter in duel met SIOS"