FC LEO glipt in slotminuut langs hekkensluiter Eenrum

Het Leenster FC LEO heeft goede zaken gedaan door hekkensluiter Eenrum met 2-3 te verslaan. Eenvoudig was dit niet. Na een verrassende 1-0 ruststand moesten de mannen uit Leens de tweede helft stevig aan de bak. Toen Abienezer Araya de Leensters in de 64e minuut voor het eerst op voorsprong wist te zetten, dacht het team van trainer Rowan Rozema de buit binnen te hebben. Tien minuten voor tijd maakte Eenrum uit het niets weer gelijk. Een late treffer van invaller Frank Veenwijk bracht FC LEO alsnog de drie punten.

door Tjipco Werkman

Voor de eerste keer in de clubhistorie moest FC LEO in competitieverband op bezoek bij Eenrum. Waar eerder nog wel eens gebekerd werd tegen de Marnebewoners of een oefenwedstrijdje werd gespeeld, ging het nu dus echt om de knikkers. Op papier moest de tweestrijd een eenvoudige opgave zijn voor FC LEO. Zelf stonden ze op de vierde plaats, terwijl Eenrum nog puntloos onderaan stond.

Trainer Rozema waarschuwde voor de wedstrijd nog voor onderschatting en hamerde op discipline. In de wedstrijd was daar bar weinig van terug te zien. De duels werden veel te slap aangegaan en voetballend was het zeer slordig wat de Leensters lieten zien. Heel veel balverlies doordat te snel de lange bal naar voren werd gezocht. Hierdoor kon Eenrum eenvoudig in de wedstrijd blijven en kon het met spaarzame counters af en toe gevaarlijk worden. De kansen moesten echter met een vergrootglas worden gezocht. Beide keepers hoefden nagenoeg niet handelend optreden.

Toch werd er in de eerste helft nog gescoord. Tien minuten voor rust mocht Eenrum een hoekschop nemen. In eerste instantie leek dit een totaal ongevaarlijke trap te worden van Job van der Horn, maar bij de eerste paal verkeek keeper Jasper Tuma zich op de bal en deze stuiterde onder hem door de goal in: 1-0. Voor Eenrum een prachtig opsteker, maar het massaal meegekomen publiek uit Leens begon al stilletjes aan te mopperen. Daar hadden ze dan ook alle reden toe. Het spel was bedroevend en de inzet ver beneden peil.

Tijdens de rust had Rozema de tijd om de koppies weer de goede kant op te krijgen. Op het middenveld werd Rick van der Klei vervangen door Rowan Zijlstra. Hij werd naar voren geschoven waardoor Abu een linie terug zakte.

De tweede helft begon zeer hoopvol voor het Leenster publiek. De elf op het veld hadden de woorden van Gerke Kersaan en Rowan Rozema ter ore genomen en met veel meer passie en beleving werd de tegenstander teruggedrongen. Een paar kleine kansjes leverde dit wel op, maar nog niet de gewenste goals. Dit viel pas na ruim 55 minuten spelen. Een corner van Rik Schuttenbeld belandde bij de tweede paal voor de voeten van Martijn Heemstra. Zijn inzet caramboleerde via de keeper en een paar tegenstanders de lucht in. Rick Koster was er als de kippen bij om de bal in het doel te koppen: 1-1. Dit gaf de Leenster burger weer moed en ook de elf op het veld. Het voetbal werd nog niet veel beter, maar de inzet vergoedde veel.

Rick Koster kende na zijn goal een uitstekend kwartier. Tot drie keer toe dolde hij zijn directe tegenstander, waar hij voor de rust nog geen klaphekje voorbij wist te komen. In de 64e minuut snelde hij met een schitterende beweging voorbij zijn directe tegenstander en stoof richting het vijandelijke doel. Op de achterlijn legde hij beheerst af op Abienezer Araya die, na twee man gepasseerd te hebben, de bal in de verre hoek duwde: 1-2. Dit zou de bevrijdende voorsprong moeten zijn voor FC LEO, maar juist die zorgde er voor dat de ploeg weer verkrampte. Weer werd te snel de lange bal gezocht en vergat men te voetballen. Eenrum vocht zich terug in de wedstrijd en probeerde alsnog een gelijkmaker te forceren. Hele grote kansen leverde dat niet op, maar gerust waren ze er in Leens allerminst op. Zo bleef het heel lang spannend. Johan Hofman had de wedstrijd in het slot kunnen gooien, maar zijn inzet ging via keeper Renzi Mennes en de lat over de goal.

Waar iedereen al voor vreesde, gebeurde in de 80e minuut. Rozema wilde graag wisselen en probeerde scheidsrechter Westra hiervan op de hoogte te brengen. De fluitist liet het spel nog hervatten en de lange bal naar voren van Eenrum werd koppend verlengd door Reinier Alberts. De bal plofte tussen keeper Jasper Tuma en Tim Roelvink in. Laatstgenoemde was iets sneller en alerter en kon de bal net over de uitkomende keeper prikken: 2-2.

Een behoorlijk domper voor FC LEO, dat de buit al binnen dacht te hebben. Meteen daarna wisselde Rowan Rozema. Hij haalde verdediger Rainier Bakker naar de kant en bracht met Frank Veenwijk een extra spits binnen de lijnen. Dat bleek een gouden zet. Met de zeer balvaste Veenwijk werd FC LEO meteen weer gevaarlijk en drong het Eenrum terug op eigen helft. De bevrijdende goal viel pas in de 90e minuut. Veenwijk ontving de bal op de rand van de zestien meter en wurmde zich langs drie Eenrumers. Vanaf een meter of tien wipte hij de bal over de uitgestoken armen van keeper Mennes. Een uiterste reddingspoging van een Eenrumer verdediger mocht niet meer baten. Hij gleed met bal en al het doel in: 2-3.

De blijdschap bij de Leensters was groot. Er was voor Eenrum geen tijd meer om nog iets aan de stand te doen, dus mochten de Leensters drie punten bijschrijven. De blijdschap was misschien ook wel een beetje een opluchting. FC LEO heeft vaak veel moeite met tegenstanders die op papier minder zouden moeten zijn volgens trainer Rozema. ‘Onbewust wordt er toch onderschat en dan denken de heren dat een tempo lager ook wel volstaat om een wedstrijd te winnen. Hier zijn we in de eerste helft voor afgestraft. De tweede was qua inzet en strijdlust een stuk beter, maar voetballend was het gewoon niet goed genoeg.’

Eenrum verdiende de credits voor de geboden weerstand, maar daar kocht trainer Klaas van der Ploeg weinig voor. Ze konden ze het tempo van de tegenstander lange tijd bijbenen en hadden zicht op een resultaat. Net als in voorgaande wedstrijden leverde dat echter geen punten op. Zaterdag mag FC LEO het thuis aantreden tegen Noordpool UFC. Dan zal het allemaal een stuk beter moeten om daar een goed resultaat tegen te behalen.

* Eenrum – FC LEO 2-3 (1-0). Job van der Horn 1-0; Rick Koster 1-1; Abienezer Araya 1-2; Frank Bos 2-2; Frank Veenwijk 2-3.

No Replies to "FC LEO glipt in slotminuut langs hekkensluiter Eenrum"