Spektakel ontbreekt in derby tussen WEO en Farmsum

Het sportpark in Woldendorp telde op de laatste zondag in oktober, die bijna zomers aandeed, meer toeschouwers dan een gemiddelde wedstrijd in de derde klasse. Ruim tweehonderd toeschouwers wilden wel eens weten of gastheer WEO en het bezoekende Farmsum de voetbalfans op een echte derby zouden trakteren. Ondanks dat er uiteindelijk een 2-2 op het scorebord kwam te staan, miste de tweestrijd echter alle kenmerken van een burentwist.

Natuurlijk hoef je de graspollen niet uit het veld trappen of proberen de benen van je tegenstander te torpederen, maar een bal over vijf meter in de voeten van een medespeler plaatsen moet toch geen al te moeilijke opgave zijn. Het lukte met name de thuisclub niet. De geelzwarten rosten het leer bij balbezit zo snel mogelijk naar voren in de hoop dat Niels Jansen of Kebba Darboe er iets mee konden aanrichten. Bijna was dat gelukt, maar verloor Darboe tijdens een goed uitgespeelde aanval het overzicht, anders was WEO geheid op voorsprong gekomen. Farmsum kwam ook niet tot groots voetbal, al speelden de gasten wel iets verzorgder en kregen ze de betere kansen.

De Woldendorpers verloren na tien minuten spelen al een speler in de persoon van Daniël Boekee. Problemen met de hamstring waren er de oorzaak van dat hij zich door Jarno Medema moest laten vervangen. Na en klein kwartier was het dus Darboe die de blik teveel op het Farmsumer doel had gericht en vervolgens gebeurde er bar weinig binnen de lijnen. Of het moet al het vele fluiten van arbiter Molema zijn geweest. Die had het maar druk met het bestraffen van allerlei overtredingen.

Pas na een half uur spelen leek er speltechnisch een korte opleving plaats te vinden en die kwam op naam van Farmsum. Niels Jansen leed balverlies op het middenveld, zag de Farmsumers vertrekken maar een grote kans missen om de leiding te nemen. Dat gebeurde niet veel later nog een keer, maar toen verdween de bal over de deklat. Doelman Bert Jager moest vlak voor rust wel capituleren toen Farmsum er op rechts tussenuit wist te knijpen. Sidney Kosse kwam niet langs de Woldendorper verdediging, maar die kreeg de bal ook niet weg. Teun Westerhuis pikte het speeltuig op en mikte het leer in de verste hoek: 0-1. Bij die ene treffer zou het voor de pauze ook blijven.

Na de doelwisseling leek Farmsum snel zaken te willen doen. Tot twee keer toe was het Danny de Vries die hard uithaalde, maar beide keren wist hij de bal niet tegen het nylon te laten kletsen. En dan bestaat er zoiets als een oude, ijzeren wet dat de tegenstander wel scoort als je het zelf niet doet. Dat was ook nu het geval. Verdediger Ruben Stam leverde het leer zonder enige aanleiding zomaar in, waarna Kebba Darboe na een combinatie met Wouter Slager voor 1-1 wist te zorgen. Een zestal minuten later had WEO de bezoekers voor nog grotere problemen kunnen stellen. Niels Jansen schoof hem vanaf de rechterkant van het strafschopgebied de bal in de voeten, maar de spits zag de bal vervolgens tegen de paal aan hobbelen.

Na een dik uur spelen kwam Farmsum andermaal aan de leiding. Danny de Vries, de man van de spelhervattingen, mocht op rechts een vrije trap nemen en gooide het leer in het Woldendorper strafschopgebied. Daar leek de actie in eerste instantie te smoren, maar het leer kwam uiteindelijk bij de mee opgekomen verdediger André Toxopeus terecht. Die kapte, draaide om zijn as en haalde ineens uit. Tot zijn niet geringe verbazing vloog de bal feilloos in de kruising buiten het bereik van doelman Damon Vos: 1-2.

En weer kregen de gasten de mogelijkheden om het duel in het slot te gooien en andermaal weigerden ze dat te doen. Het niveau daalde intussen naar een bedenkelijk niveau. Nu kun je van een duel in de vijfde klasse geen voetballende hoogstandjes verwachten, maar wat de acteurs de toeschouwers voorschotelden was niet best.

Na driekwart wedstrijd en veel geploeter later wist WEO de achterstand opnieuw weg te poetsen. Jordy Sanders gaf de bal vanaf links voor. De knikker werd vervolgens niet goed verwerkt door Niels Jansen, maar hij had de mazzel dat Kebba Darboe vlak bij hem stond en zijn tweede van de middag liet noteren: 2-2. In de slotfase ontsnapte WEO nog aan een strafschop toen keeper Bert Jager in de fout ging en een nieuwe achterstand alleen maar wist te voorkomen door Xander Zuur vast te pakken. De ook al niet in grootse doen zijnde fluitist Molema zag er ten onrechte geen strafschop in. Meer dan een corner kreeg Farmsum niet en die leverde niks op.

Het bleef uiteindelijk bij de gelijke stand. Farmsum had de kansen gekregen om een driepunter mee naar huis te nemen, maar toonde zich allerminst scherp. De beide goals die WEO mocht bijschrijven, pasten wel een beetje in het wedstrijdbeeld. En dat was, op zijn zachtst gezegd, niet heel florissant.

* WEO – Farmsum 2-2 (1-1). Teun Westerhuis 0-1; Kebba Darboe 1-1; André Toxopeus 1-2; Kebba Darboe 2-2.

No Replies to "Spektakel ontbreekt in derby tussen WEO en Farmsum"