Fysiek sterk FVV maatje te groot voor Farmsum

Farmsum heeft in eigen huis een duidelijke nederlaag geleden tegen het beter voetballende FVV. De ploeg van trainer Peter Ernst liet zich in de eerste helft de kaas veel te gemakkelijk van het brood eten en mocht zich gelukkig prijzen dat de bezoekers het vizier toen niet altijd even scherp had afgesteld. Na de thee werd het spel van FVV er niet beter op en dat van Farmsum juist wel. De aansluitingstreffer wilde echter niet vallen en toen FVV wel raak wist te mikken, was het over en uit voor de gastheren.

In de laatste decennia speelden beide teams twaalf keer tegen elkaar op het Tuikwerder sportpark. Negen ontmoetingen eindigden in een overwinning voor de bezoekende club, twee keer werd er gelijk gespeeld en vorig seizoen wist Farmsum de enige driepunter (3-1) op het wedstrijdformulier te laten zetten. Toen waren Robert Veenhuis, Sydney Kosse en Danny de Vries trefzeker voor de gastheren en scoorde Dennis Kloetstra voor de bezoekers.

Er is intussen wel het een en ander veranderd. Niet alleen bij Farmsum, maar ook bij FVV. Beide ploegen degradeerden naar de vijfde klasse, waar FVV het momenteel helemaal niet onaardig doet en koploper Drieborg op de hielen zit. Van Farmsum kan (nog) niet gezegd worden dat men een soort van balans heeft gevonden. Het team van trainer Peter Ernst kampt met blessureleed en de vereniging moet eigenlijk ook constateren dat de ingepaste jeugd nog niet aan het niveau kan tippen dat gevraagd wordt. Vooral tegen fysiek sterke ploegen, en daar is FVV zeker één van, wil Farmsum er nog wel eens onderdoor gaan. De start van de gastheren was overigens veelbelovend. Het elftal van trainer Patrick Santing, voormalig coach van Wagenborger Boys, moest in eerste instantie achteruit. Tot grote mogelijkheden voor de neus van goalie Martijn Brondijk.

Het duurde even voordat FVV zich op Farmsum had ingesteld, maar daarna was het ook meteen gevaarlijk. Grote plaaggeest in dezen was Lars Leemborg. Die kreeg overigens ook wel erg veel ruimte om iets leuks met de bal te verzinnen, waarbij het leer vooral via de flanken op hem werd ingespeeld. Het wilde in eerste instantie nog niet echt vlotten met het benutten van de kansen. Hein Betrian en Daan Schaper doken als eerste voor goalie Damon Vos op, maar vergaten af te ronden. Dat euvel werd overigens al snel verholpen door Leemborg. Hij scoorde in de 14e minuut zijn eerste doelpunt na een razendsnel omschakelmoment en na een voorzet vanaf de rechterkant mocht hij geheel vrijstaand op drie meter van het Farmsumer doel nog een keer raak mikken: 0-2.

Goals die veel te gemakkelijk werden weggegeven, zoals Farmsum eigenlijk teveel weg gaf. Op basis van fysieke inzet, meer voetballend vermogen en snelheid van handelen kon men op de bank van FVV eigenlijk rustig achterover leunen. Farmsum kreeg in het eerste bedrijf namelijk geen enkele gelegenheid om het FVV achterin echt lastig te maken. Sterker nog, met wat meer fortuin had men de thee ook zomaar met een 0-4 tussenstand kunnen opzoeken.

Na de doelwisseling kregen de toeschouwers een heel ander Farmsum te zien. En overigens ook een heel ander FVV. De gastheren leken wat meer evenwicht in het elftal te hebben gevonden en die was FVV kennelijk ergens op weg naar het tweede bedrijf verloren. Dat had ook te maken met een noodgedwongen wisseling van de wacht, waardoor de gasten een stuk onrustiger gingen spelen. Farmsum moest het vooral hebben van corners, die steevast door Danny de Vries voor het doel van Brondijk werden gelepeld. Het leidde nogal eens tot onoverzichtelijke situaties, maar voldragen doelpogingen werden de hervattingen eigenlijk zelden.

Of het moet al een inzet van Teun Westerhuis zijn geweest die door Brondijk knap uit de bedreigde hoek werd geveegd. En toch had het er alle schijn van dat de thuisclub dichterbij zou komen. Zoals het echter wel vaker gaat, moet je wel scoren voordat de tegenstander het doet. Een eerste waarschuwing van FVV-er Davut Yuksel eindigde nog op de lat. De tweede keer dat hij voor Vos opdook, was het wel raak: 0-3. Niet veel later wist Danny de Vries aan Farmsumer zijde de bal in het doelgebied van FVV te pompen, maar werd het schot van Xander Zuur geblokt. Ook een poging van invaller Jeroen Tuma strandde in het zicht van de haven.

Langzaam maar zeker bleek wel dat de pijp leeg was bij Farmsum en dat er zich binnen het team van FVV routine genoeg bevond om het restant van het duel zonder kleerscheuren door te komen. Er zou uiteindelijk nog een keer gejuichd worden op de bank van FVV. Dat was toen Lars Leemborg zijn derde van de middag liet aantekenen en zijn team daarmee dus een groot aandeel had in de uiteindelijke 0-4 zege van de gasten.

‘We hebben vooral in de eerste helft gedomineerd, maar vergeten het duel toen al op slot te gooien. Na rust zag je toch dat Farmsum wat anders ging spelen en dat wij te onrustig werden. Vooral toen ik Peter Talma noodgedwongen moest wisselen terwijl ik iets anders in gedachten had. Het was daarna even zoeken. Desondanks ben ik van mening dat we meer dan verdiend hebben gewonnen en ja, het gaat momenteel lekker met FVV’, glunderde de coach.

Zijn collega Peter Ernst vond dat Farmsum de tegengoals gewoon cadeau had gedaan. ‘Zoiets mag gewoon niet gebeuren, maar goed. Je hebt er mee te maken. In de tweede helft hadden we echt wel een doelpunt verdiend en misschien ook wel moeten maken, maar dan zit het ook niet mee. En ik wil me er niet steeds achter verschuilen, maar als je met meerdere blessures te maken hebt, wordt het voor een club als Farmsum heel lastig. Maar goed, dit moeten we maar weer achter ons laten. Aan de uiteindelijke zege van FVV wil ik niet tornen. Wij zijn komend weekend vrij. Daarna richten we de pijlen op de uitwedstrijd tegen Drieborg.’

* Farmsum – FVV 0-4 (0-2). Lars Leemborg 0-1; Lars Leemborg 0-2; Davut Yuksel 0-3; Lars Leemborg 0-4.

No Replies to "Fysiek sterk FVV maatje te groot voor Farmsum"