FC LEO na winst op OKVC klaar voor topper tegen RZ Baflo

FC LEO is weer een plekje gestegen op de ranglijst van de 5e Klasse D. Een verdiende zege op OKVC zorgde er voor dat de ploeg van het koppel Gerke Kersaan en de in opleiding zijnde Rowan Rozema het Zoutkamper Zeester voorbij is gestreefd. De Leensters staan nu tweede met een achterstand van drie punten op koploper Rood Zwart Baflo. Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen. Zowel bij FC LEO als bij OKVC was een sterfgeval. Bij FC LEO ging het om oud-lid Klaas Roona. De bezoekers speelden om die reden dan ook met rouwbanden. Een klein opstootje was er de oorzaak van dat het duel in de slotfase even werd onderbroken.

door Tjipco Werkman

Wedstrijden tegen OKVC staan over het algemeen garant voor hectiek en spektakel. Daar leek het nu totaal niet op. De toeschouwers in Leens zagen een gezapig duel, waarin door beide teams veel fouten werden gemaakt. Kansen waren schaars en waar ze ontstonden, was dit meestal door vreemde fouten bij de tegenstander. Zo kon na vijftien minuten Johan Hofman heel eenvoudig weglopen bij zijn tegenstander en de achterlijn opzoeken. Zijn voorzet werd naast getikt door Jasper Wiersum. Even later mocht Jasper Ludema aan de overzijde vrij uithalen. Zijn inzet belandde bij de achterbuurman in de tuin.

Na ruim twintig minuten had Abienezer Araya de uitgelezen mogelijkheid om FC LEO op voorsprong te schieten. De voorzet van Rick Koster was op maat, maar voor een bijna leeg doel punterde Abu de bal naast het doel van de Oldehoofsters. Tien minuten later was het wel raak voor de Leensters. Nu mocht Abienezer Araya alleen op keeper Marko van der Zijl aflopen. Hij wipte het speeltuig zeer behendig over de uitlopende doelman en kon zo eenvoudig de bal binnenschieten: 1-0. Een verdiende voorsprong, aangezien OKVC nagenoeg nog niet voor keeper Werkman was verschenen.

Een minuut na de openingsgoal waren ze er ineens wel. De op rechts weggestuurde Rick Breemhaar kon vrij aanleggen, maar op het laatste moment werd de bal geblokt door Martijn Heemstra. Even daarna viel Johnny Zuidema geblesseerd uit, waardoor Coen Smit zijn opwachting mocht maken. In de rust moest er aan Leenster zijde opnieuw gewisseld worden aangezien Jasper Wiersum geblesseerd achter moest blijven. Rowan Zijlstra verscheen binnen de lijnen en FC LEO ging terug naar een 4-4-2 systeem. Die veranderde speelwijze leverde meteen een aantal kansen op, maar nog geen goal. Die viel na circa tien minuten spelen in de tweede helft. Een mooie aanval over meerdere schijven belandde bij linksachter Coen Smit, die mee opgekomen was. Zijn afgemeten voorzet werd bij de tweede paal binnengetikt door Rowan Zijlstra: 2-0.

Dit was voor OKVC het sein om de mouwen nog eens op te stropen. Er werd wat meer opportunistisch gevoetbald en dat leverde een karrenvracht aan hoekschoppen en vrije trappen op. Nagenoeg geen enkele daarvan werd echter gevaarlijk en de wedstrijd leek af te stevenen op een reguliere overwinning voor de Leensters. Tot tien minuten voor het einde de bal weer eens hoog het strafschopgebied van FC LEO in werd geslingerd. Deze werd onderweg met de arm aangeraakt door Rick Koster. Hij stapte zeer professioneel net uit het strafschopgebied, waardoor scheidsrechter van der Vliet de bal buiten de beruchte lijnen legde. Waar Jasper Ludema al eens eerder de lat had geraakt, probeerde hij het nu over de grond. Dit was meer succesvol. Zijn schot leek te door de Leensters gekeerd te kunnen worden, maar de bal vloog door een woud van benen in de linker benedenhoek: 2-1.

Hierna ontplofte het duel. Achter de rug van scheidsrechter Van der Vliet om kreeg Abienezer Araya het aan de stok met zijn directe tegenstander. Waar op het veld de gemoederen redelijk snel gesust konden worden, ging trainer Auke Doornbosch van OKVC verbaal behoorlijk tekeer. De coach had een slaande beweging van Abienezer gezien en maakte dat met veel verbaal geweld kenbaar aan de fluitist. Dit ging zo lang door, dat Van der Vliet de trainer de rode kaart liet zien. Leider Alexander Breemhaar en vlaggenist Tiemen Baar probeerden de onpartijdige nog op andere gedachten te brengen maar deze hield voet bij stuk. In het gesprek dat volgde, kreeg ook Breemhaar rood. De fluitist besloot het duel daarop even stil te leggen, zodat de verhitte gemoederen wat tot bedaren konden komen. Na enkele minuten kon de draad weer opgepakt worden. Abienezer werd naar de kant gehaald en vervangen door Tim Bosscher. OKVC leek het meest van slag te zijn door de tijdelijke onderbreking. Ze wisten namelijk geen kans meer te creëren. FC LEO wist in de omschakeling nog wel een keer toeslaan. Het was invaller Rainier Bakker die van afstand het net liet bollen en FC LEO hiermee in veilige haven schoot: 3-1.

‘Dit was een verdiende zege. We gaven nagenoeg niets weg en scoren zelf drie mooie goals. Goed was het niet, maar met alleen goed voetbal win je niet altijd’, liet Gerke Kersaan zich na afloop ontvallen. De Leensters kunnen zaterdag vol vertrouwen naar Rood Zwart Baflo afreizen om een gooi te doen naar de koppositie. Geen eenvoudige klus aangezien Baflo ook in vorm is en nog geen wedstrijd heeft verloren. Over de aanstaande clash tussen de twee degradanten van vorig jaar zegt Rowan Rozema: ‘We zullen ze net als andere tegenstanders benaderen. Ik weet niet hoe ze er in Baflo op staan, maar wij zijn er klaar voor. Op papier is het natuurlijk een heerlijke wedstrijd. Ik heb er wel vertrouwen in dat we het ze heel moeilijk kunnen maken en de drie punten misschien wel mee naar huis kunnen nemen. We gaan het zien, ik heb er nu al zin in. Dat de beste moge winnen.’

* FC LEO – OKVC 3-1 (1-0). Abienezer Araya 1-0; Rowan Zijlstra 2-0; Jasper Ludema 2-1; Rainier Bakker 3-1.

No Replies to "FC LEO na winst op OKVC klaar voor topper tegen RZ Baflo"