Knallende bekersurprise SC Loppersum

SC Loppersum heeft vriend en vijand weten te verrassen met een overwinning in de tweede knock-outronde van het bekertoernooi. Tweedeklasser Veendam 1894 kreeg een 3-0 nederlaag te slikken. Dat SC Loppersum geen eenvoudige opgave stond te wachten, was op voorhand wel duidelijk. De Veendammers hadden afgelopen weekend nog laten zien dat men, ondanks de lage positie in 2L, heel aardig kan ballen. In de uitwedstrijd tegen SV Bedum wisten ze tot drie keer toe zelfs op voorsprong te komen, maar moesten uiteindelijk met een punt (3-3) genoegen nemen. De Lopster brigade van coach David van der Kam moest zich zien te herstellen van een 4-2 nederlaag in de uitwedstrijd tegen ON Roden. In dat duel had de derdeklasser te naïef en niet vanuit de eigen kracht gespeeld. Dat moest in het midweekse bekerduel anders.

De basisopstelling van de gastheren was behoorlijk gewijzigd vanwege het grote aantal afwezigen. Doelman Peter Paul Datema, Jeffrey Leegstra, Olav Sleurink, Rik Buikema, Bjorn Schutter en Hans Middel waren geblesseerd of ziek en wetende dat Jacob Havinga en Ruben Danhof maar kort inzetbaar zouden zijn, leek het qua veldbezetting niet bepaald rooskleurig voor SC Loppersum. Jongens als Marc Vereijken, Tom Lahuis, Hugo Beukema, Job van Zanten, Rowan Hulst en Ids In het Veld mochten laten zien dat zij niet voor hun ontbrekende voetbalcollega’s onder zouden doen.

De opdracht voor de thuisclub was simpel. Er moest compact worden gespeeld. De linies kort op elkaar en in de counter een goal proberen mee te pikken. De eerste fase was voor de Veendammers. De Veenkolonialen lieten de bal rond gaan en waren voetballend de betere van de twee. SC Loppersum zat er in tegenstelling tot zaterdag goed in. Men speelde ondanks alle wijzigingen geconcentreerd, fel en met veel drive.

Er was een half uur gespeeld toen Tim Maneschijn met een boogballetje de Veendammer goalie Thijs Graver wist te verschalken en de gastheren uit het niets op voorsprong wist te brengen: 1-0.  De ploeg van trainer Anne Semplonius voerde de druk op. Dat betekende wel dat er in de omschakeling mogelijkheden lagen voor het elftal van David van der Kam. Vlak na de openingstreffer leken de gasten dichterbij te komen. Een corner werd in het Lopster doelgebied gepompt en leek met het hoofd te worden afgerond door Jeremy van Dijk. Doelman Marvin Hoeksema wist de bal niet te onderscheppen,  maar Ruben Danhof toonde zich een waardige assistent en roste de kopbal voor de doellijn weg.

Na de doelwisseling moest Veendam 1894 wel komen. SC Loppersum wisselde door. Zoals verwacht moesten Danhof en Havinga het veld ruimen en waren Job van Zanten en Hugo Buikema hun vervangers. Het steeds jonger wordende Lopster team weerde zich dapper en bleek zelfs in staat om de marge te verdubbelen. Diederik Dijk mocht vanaf elf meter aanleggen nadat de diep gestuurde Ids In het Veld de doelman was gepasseerd en tegen het gras werd gekwakt.

Bij de Veenkolonialen leek het geloof in een goed resultaat daarna te zijn vervlogen. De thuisclub kon de partij probleemloos uitspelen en bleef redelijk gemakkelijk overeind. Veendam 1894 oogde inspiratieloos en verloor veel persoonlijke duels. Het mooiste doelpunt van de wedstrijd kwam ook op naam van Diederik Dijk, die de bal van een meter of vijfendertig over de te ver voor zijn doel staande keeper Graver schoot en de eindstand op 3-0 wist te bepalen.

Oefenmeester Van der Kam was na afloop in zijn nopjes. Niet alleen met het resultaat, maar ook over de manier waarop het elftal had gespeeld. ‘De ploeg heeft zich knap gerevancheerd voor de nederlaag van zaterdag. Toen was het absoluut niet goed. Ik heb nu een elftal gezien dat voor elkaar wilde werken, geconcentreerd speelde, duels wist te winnen en veel meer energie in de wedstrijd stopte.’ De coach is van mening dat energie en het uitvoeren van de taken de basis van elke wedstrijd moeten zijn. ‘Dit moeten we elke week kunnen opbrengen, maar juist daarin zijn we veel te wisselvallig. En daar heb ik wel moeite mee.’

Halverwege volgende maand wacht de derde knockout-ronde en mag SC Loppersum proberen nog een ronde verder te komen. Op de vraag welke tegenstander Van der Kam het liefst loot, zei de oefenmeester: ‘Als het maar en hoger spelend team is, dus een eerste- of een tweedeklasser. En een thuiswedstrijd zou ook wel prettig zijn.’ Zo ver is het echter nog niet. Eerst wacht de competitie en moet SC Loppersum laten zien dat men de wisselvalligheid van zich af weet te schudden. En tegen wie zouden ze dat beter kunnen doen dan het Grijpskerk van trainer Rini Jurna, dat de minst gepasseerde verdediging en momenteel de meest scorende voorhoede van 3C heeft en tweede staat in de 3e Klasse C. De achterstand op koploper Helpman bedraagt slechts een punt, maar Grijpskerk heeft wel een duel minder gespeeld.

*SC LOPPERSUM – VEENDAM 1894    3-0 (1-0). Tim Maneschijn 1-0; Diederik Dijk 2-0 (strafschop); Diederik Dijk 3-0.

No Replies to "Knallende bekersurprise SC Loppersum"