RZ Baflo glipt in slotminuten alsnog langs FC LEO

De ongeveer tweehonderd toeschouwers die de moeite hadden genomen om de als topper aangekondigde wedstrijd tussen koploper RZ Baflo en het bezoekende FC LEO in de 5e Klasse D van de zaterdagamateurs te aanschouwen, kwamen niet bedrogen uit. Er gebeurde namelijk genoeg op het veld. De slotconclusie kon zijn dat de lijstaanvoerder de achtste overwinning op rij wist te boeken en het gat met de Leensters had weten te vergroten, al was het dan ook met de hakken over de sloot.

De verwachtingen waren vooraf hooggespannen. De fans van de beide verenigingen wilden uiteraard wel eens zien wat de eerste echte krachtmeting tussen de beide degradanten zou opleveren. Ze werden op hun wenken bediend. Nadat RZ Baflo een mogelijkheid had laten liggen om de score te openen, was het aan de andere kant meteen raak. Een hoekschop werd door de geheel vrij staande Robin Vink achter doelman Rick Folkerts gekopt: 0-1.

Een mooie opsteker voor het trainersduo Gerke Kersaan en Rowan Rozema die er duidelijk op uit waren om de gastheren zo vroeg mogelijk bij de nek te pakken en deze niet meer los te laten. De Leensters zaten kort op hun tegenstanders en gaven de roodzwarten weinig ruimte om voetballend iets te laten zien. Gek genoeg duurde dat maar een minuut of vijftien. Daarna nam de thuisclub het heft in handen, toverde de ene na de andere goed lopende aanval op de grasmat, maar struikelde iedere keer in het zicht van de haven.

Daarbij was een hoofdrol weggelegd voor goalie Robin Werkman. Het ging af en toe met kunst en vliegwerk, maar de sluitpost wist zijn ploeg vooralsnog overeind te houden. Uit een voorzet van Sam Lukassen was het Chris ten Boer die met het hoofd voor de gelijkmaker wist te tekenen: 1-1. Vanaf dat moment moest FC LEO er volle bak tegenaan, want bij RZ Baflo leek de geest uit de fles te zijn. Scheidsrechter Bart Leistra uit Leek liet veel toe. Je zou kunnen zeggen dat hij wel snapte welke belangen dit duel met zich meedroeg. Soms moest hij de acteurs echter even tot de orde roepen, want er werd nog wel eens iets geraakt wat totaal niet op een bal leek. Echt uit de hand liep het gelukkig nooit.

Vlak voor rust draaide de thuisclub het duel om. FC LEO wist zich al enige tijd niet meer onder de druk uit te spelen en na een verre uittrap van doelman Rick Folkerts werd teammaatje Harm Mellema bereikt. Die bedacht zich geen moment en schoof de bal heel koeltjes en beheerst links van goalie Robin Werkman tegen het nylon: 2-1. De voorsprong was op dat moment zeker verdiend. Het enige manco van de gastheren was dat het rustsignaal te vroeg kwam. Omdat het echter niet om een WK-duel in Quatar ging maar er gewoon in Baflo werd gespeeld, kwam er te weinig extra tijd bij om het duel vroegtijdig in het slot te gooien.

FC LEO moest iets verzinnen voor het tweede bedrijf en leek met het inbrengen van Abienezer Araya de sleutel te hebben gevonden om wat meer balans in de ploeg te brengen. Het begon er inderdaad allemaal wat gedrevener uit te zien en de gasten wisten RZ Baflo zowaar in verlegenheid te brengen. De gasten begonnen niet eens veel beter te voetballen maar waren een stuk alerter, scherper in de duels en vochten om elke centimeter gras. Nadat Harm Mellema namens de roodzwarten nog naast had geschoten en Chris ten Boer op de bon was geslingerd omdat hij invaller Araya onderuit had gekegeld, kon de gelijkmaker op het scorebord worden gezet.

Een corner van RZ Baflo ging de mist in en in de omschakeling wisten de Leensters razendsnel aan de andere kant van het veld op te duiken. Na een voorzet van Rick Koster was het Johan Hofman die het speeltuig tegen het nylon liet kletsen: 2-2. In de periode daarna kreeg FC LEO nog een aantal mogelijkheden, waarbij die van Rowan Zijlstra misschien nog wel de beste was. De defensie van RZ Baflo was allesbehalve alert, maar de hoek bleek te moeilijk te zijn geworden. Zijlstra mikte de knikker in het zijnet. Koster zag niet veel later nog een mooie mogelijkheid in rook op gaan. Hij schoot van dichtbij op doelman Folkerts, die de opspringende bal achterna keek, maar tot zijn niet geringe vreugde over de deklat zag vallen.

Terwijl de schemering begon in te vallen, had het er alle schijn van dat het duel onbeslist zou eindigen. FC LEO zou daar nog het minst mee opschieten en weigerde zich dan ook bij de feiten neer te leggen. Het sierde de gasten dat ze bleven knokken, zoals het duel voor een groot deel al in een vechtwedstrijd was veranderd. Twee minuten voor het einde sloeg het noodlot toe voor de Leensters. Op een meter of achttien van het doel van Robin Werkman mocht RZ Baflo een vrije trap nemen. Voor dat soort klusjes is Duncan Torrenga de aangewezen man. En hij liet zien waarom, want de aanvoerder schoof de bal langs de opgestelde muur en buiten bereik van de doelman in het mandje: 3-2.  De vreugde was groot aan de zijde van de thuisclub, die het eerste puntverlies van deze competitie al zagen opdoemen.

FC LEO kreeg, omdat men bij de gastheren na de treffer vertraagde waar het kon, nog voldoende tijd om de schade te repareren maar wist zich geen uitgespeelde mogelijkheid meer te scheppen. RZ Baflo roste alle ballen weg en probeerde in het slot alleen nog maar te overleven. Terwijl de schemering zijn intrede had gedaan, floot Leistra voor de laatste keer. De ontlading was enorm aan de zijde van de Bafloërs. Ze waren weer aan de goeie kant van de score gebleven, al was trainer Willem Kluin na afloop wel zo eerlijk om toe te geven  dat dit de tot nu toe zwaarst bevochten overwinning was geweest en dat een gelijkspel het wedstrijdverloop meer echt had aangedaan. ‘Je zal het vast niet erg vinden dat ik daar nu even geen boodschap aan heb. We begonnen niet goed, kwamen snel achter, maar hadden FC LEO daarna in de tang. Ik denk dat we in het begin niet alert genoeg waren. Het rare is dat we de mooiste aanvallen niet weten te verzilveren. We kunnen het ons veel gemakkelijker maken dan we vandaag hebben gedaan. De thee kwam tien minuten te vroeg voor ons, het begon net allemaal te lopen. Na rust hadden we het moeilijk met de omschakelingen van FC LEO en eigenlijk hadden we al voor de remise getekend. Maar ja, dan krijg je zo’n vrije trap en dan weet je dat Duncan Torrenga die er zomaar in kan leggen. Ik denk dat we vandaag het geluk van de koploper hebben gehad.’

Zijn collega Rowan Rozema vond dat keeper Robin Werkman de grote man aan de zijde vna FC LEO was geweest. ‘Hij stond fantastisch te keepen. Het was voor ons op den duur alleen maar tegenhouden. Kwam de rust voor hen te vroeg? Nou, voor ons kwam hij precies op tijd. Na de doelwisseling liep het beter en hadden we ook zomaar op voorsprong kunnen komen. Op basis van de tweede helft was dat niet eens zo gek geweest. We verliezen, maar we doen dat met opgeheven hoofd. We hebben laten zien dat we qua voetbal niet voor RZ Baflo onder hoeven te doen. Het seizoen is nog lang. Wij komen er wel.’

* RZ Baflo -FC LEO 3-2 (2-1). Robin Vink 0-1; Chris ten Boer 1-1; Harm Mellema 2-1; Johan Hofman 2-2; Duncan Torrenga 3-2.

No Replies to "RZ Baflo glipt in slotminuten alsnog langs FC LEO"