Marinus Siekman (ZEC) gaat op zoek naar nieuwe uitdaging

Trainer Marinus Siekman stapt aan het einde van dit seizoen op bij vijfdeklasser ZEC uit Zandeweer. Dat is duidelijk geworden nadat voorzitter Gerrit Hofman van ZEC onlangs nog een gesprek met de oefenmeester heeft gehad. ‘Het is mooi dat ze mij willen behouden en het kan nog een leuke competitie worden, maar ik zie voor mezelf geen ruimte meer voor een derde seizoen bij de club’, aldus Siekman.

Ooit als trainer begonnen bij het toenmalige GVB Grootegast en als jeugdtrainer bij GVAV Rapiditas, belandde hij na veel omzwervingen via het Zoutkamper Zeester bij het Zandeweerster ZEC. In zijn eerste seizoen pakte hij een periodetitel met de groenwitten, maar liep promotie mis. Deze competitie kende ZEC een moeilijke start, mede veroorzaakt door het wegvallen van clubs als SV TEO en Usquert. De openingswedstrijd tegen zijn oude club Zeester ging met 3-0 verloren. Daarna was er winst op Stedum (8-0) en bleef men in het duel met FC LEO aan de verkeerde kant van de score. De Lauwers, Ezinge, Warffum en OKVC werden vervolgens aan de zegekar gebonden, waardoor ZEC nu met vijftien punten uit zeven duels op de vierde plaats in 5D staat. De ranglijst geeft echter een vertekend beeld, want de clubs boven ZEC hebben meer wedstrijden kunnen spelen.

Sportief gezien niet zoveel aan de hand zou je zeggen. Siekman denkt daar duidelijk anders over. ‘Er zijn zaken voorgevallen die mij tegen de borst stuiten. Daar kan ik niet zomaar aan voorbij gaan. Tegenwoordig is het kennelijk zo dat spelers de baas in en buiten het veld zijn. Ik ben daar heel duidelijk in. Als je mij als trainer aanneemt, gebeurt er in het veld wat ik wil. Er kan in overleg heel veel, maar uiteindelijk moet er wel iemand zijn die de eindverantwoordelijkheid neemt en dat is de trainer.’ Net als zijn vertrekkende collega’s Wilhem van der Wiel (De Fivel) en Bert van der Meer (Noordpool UFC) vindt de oefenmeester dat spelers wat hem betreft niets hoeven. ‘De wil om er samen iets moois van te maken moet vooral vanuit jezelf komen. Die instelling is in de voetballerij vandaag de dag ver te zoeken.’

Siekman had nog een optie staan om er een jaar aan vast te plakken bij de Zandeweerster vereniging, maar ziet daar dus geen heil meer in. Hij zegt aan een nieuwe uitdaging toe te zijn en heeft in goed overleg met de clubleiding besloten om na dit seizoen elders emplooi te gaan zoeken. Waar dat moet zijn laat de coach in het midden. ‘Laten we vooropstellen dat de vijfde klasse leuk is om te doen, maar ik wil graag hogerop. Het liefst een derdeklasser met een goed tweede elftal en jeugd er achter die je kunt laten doorstromen. En als dat niks wordt? Nou ja, dan stap ik er gewoon een jaar tussenuit. Misschien is dat ook wel lekker.’

Voorzitter Gerrit Hofman betreurt het dat de oefenmeester vertrekt en vertelt dat ZEC zich nu dus ook in de trainerscarrousel kan mengen. Hij beaamt dat er een behoorlijke verandering in de voetbalbeleving van de jeugd heeft plaatsgevonden. ‘Daar moet je wel mee kunnen omgaan. Op het niveau van de vijfde klasse wordt door jongere spelers een hele andere invulling aan de sportbeleving gegeven. Marinus is een ambitieuze man. Ik kan me voorstellen dat trainers zoals hij daar moeite mee hebben. Ik wil nogmaals benadrukken dat we hem graag voor de club hadden behouden. Maar als hij deze keuze maakt hebben we dat te respecteren.’

Op de vraag wat er nu met zijn assistent Fred Roossien gaat gebeuren, zegt Hofman: ‘Tja. Dat is aan Fred. Hij vindt het hartstikke mooi bij ons en wat mij betreft hoeft hij ook niet weg. Over de andere kant vormt hij ook een duo met Marinus, dus kan ik me ook voorstellen dat hij er voor kiest om in zijn kielzog mee te gaan naar een andere club. We kunnen niets anders doen dan afwachten en ons intussen oriënteren op de trainersmarkt.’

1 Reply to "Marinus Siekman (ZEC) gaat op zoek naar nieuwe uitdaging"

  • comment-avatar
    J Roorda december 5, 2022 (20:52)

    Goede gedisciplineerde trainer,komt net als ik van GVAV. Dus heeft goede leerschool gehad. En is ook een voortreffelijke keeper.