NEC Delfzijl laat koploper met punt naar huis gaan

NEC Delfzijl heeft in de thuiswedstrijd tegen koploper Grijpskerk aangetoond dat het zich aan het herstellen is van de magere competitiestart. Het werd 2-2 op het vrieskoude kunstgras van het mistige sportpark Centrum in Delfzijl. Een punt van de kampioenskandidaat pakken is geen onverdienstelijk resultaat, maar na het laatste fluitsignaal bleef toch het gevoel hangen dat er nog meer in had gezeten. Sterker nog, de mogelijkheid om de lijstaanvoerder de eerste nederlaag van deze competitie te bezorgen lag op elf meter van het doel, maar bleef onbenut.

De Havenkanters begonnen prima aan de wedstrijd. Samir Ennaciri ontbrak vanwege ziekte. De thuisclub had binnen een half uur moeten scoren, dat zou op basis van het wedstrijdbeeld normaal zijn geweest. Daar waar de gastheren dat verzuimden, sloeg het team van trainer Rinie Jurna in de 28e minuut wel toe. Jelle Schoenmaker was de gevierde man aan de kant van de gasten: 0-1. NEC Delfzijl maakte het zich op deze manier zelf lastig, maar wist zich te herpakken en kwam in de 36e minuut langszij dankzij een treffer van Devante de Windt middels een afstandsschot. De doelman van Grijpskerk leek de inzet wel onschadelijk te kunnen maken, maar verzuimde dit te doen en dus stonden de ploegen weer op gelijke hoogte: 1-1.

Het zou nog mooier gaan worden voor de Delfzijlsters. In de 62e minuut kregen ze een strafschop toegekend nadat de goed spelende Sem Switynk tegen het koude kunstgras was gekwakt. Dyon Zimmerman nam plaats achter de bal en zorgde voor een toch ietwat verrassende 2-1 voorsprong van de gastheren, waar men bij Grijpskerk waarschijnlijk ook niet op gerekend hadden.

De bezoekers probeerden een iets kortere weg naar het doel van NEC Delfzijl te vinden. Er werd veel met lange ballen gewerkt en daar had de thuisclub het lastig mee. Toch leken ze dicht bij een stunt te zijn. Maar in de slotfase wist de lijstaanvoerder een nederlaag te voorkomen.

Brend Hansen ging ter hoogte van het eigen strafschopgebied in de fout en tot ieders verbazing besloot scheidsrechter Franzky de bal op de stip te leggen. Brian Tefi liet zich deze gelegenheid niet ontnemen en knalde Grijpskerk in de 88e minuut naar 2-2. Terwijl het aardig begon te schemeren en de omstandigheden verre van ideaal waren, leek NEC Delfzijl alsnog de volle winst te zullen grijpen toen de bal opnieuw op de stip kwam te liggen. Dion Zimmerman mikte tot afgrijzen van het thuisfront echter op de paal. In de rebound wist Cyan Sowikromo de bal ook niet in het doel van de gasten te krijgen.

Na negentig minuten kon geconstateerd worden dat Grijpskerk de handen mocht dichtknijpen met het punt en dat NEC Delfzijl zichzelf te kort had gedaan. ‘En toch ben ik tevreden. We hebben ons strijdbaar getoond’, sprak trainer Roy Kamps na afloop onder het kunstlicht van het sportpark Centrum. Hij kreeg overigens nog een gele prent omdat hij een speler van Grijpskerk een duw zou hebben gegeven omdat die een bal uit de tas van NEC Delfzijl wilde pakken. ‘Ik stond daar net voor, duwde wat en dacht die bal zelf wel even te pakken. Meer dan dat was het niet.’

Terugkijkend op de eerste competitiehelft zegt de oefenmeester: We hebben ups en downs gekend en ons daar doorheen gesleept. Ik merk wel dat we stappen in de goede richting hebben gezet, maar er is nog genoeg werk aan de winkel en dan vooral voor het tweede elftal en de JO-19.’

* NEC Delfzijl – Grijpskerk 2-2 (1-1). Jelle Schoenmaker 0-1; Devante de Windt 1-1; Dion Zimmerman 2-1 (strafschop); Brian Tefi 2-2 (strafschop).

No Replies to "NEC Delfzijl laat koploper met punt naar huis gaan"