Jeroen de Groot tekent voor vierde seizoen bij Poolster

Trainer Jeroen de Groot van vierdeklasser vv Poolster heeft zijn contract bij de geelzwarten met een jaar verlengd. Een en ander houdt in dat hij ook het seizoen 2023/2024 aan de club verbonden blijft. De Groot voelt zich nog altijd thuis bij de vereniging waar hij zelf heeft gespeeld. ‘Het was voor mij eigenlijk geen moeilijke keuze. De chemie tussen mij en de groep is er en ik bespeur nog altijd een stijgende lijn in de ontwikkeling van de spelers. Dat geeft mij voldoende energie om door te gaan’, zegt de oefenmeester.

Hoe hij als voetballer was is algemeen bekend. Een leider/aanvoerder in het veld en een teamspeler met overzicht. Als trainer zou je die omschrijving er vrijwel naadloos naast kunnen leggen. ‘Waarin ik als trainer lijk op hoe ik als speler was? Ik ben betrokken bij de club en verwacht dat ook van mijn omgeving. Het is de kunst om als trainer uit de emotie te blijven en steeds te analyseren wat er gebeurt en hierop te handelen. Dat lukt natuurlijk niet altijd het is ook wel eens fijn om je emoties gecontroleerd de vrije loop te laten. Af en toe is dat zelfs nodig’, vindt de geboren Drent.

De Groot is momenteel bezig aan zijn derde seizoen bij de Spijksters en plakt er dus nog een jaar aan vast. Het is niet veel trainers gegeven dat ze zo lang bij dezelfde club actief zijn. In het geval van De Groot ligt dat nog net even anders.  Voor de coach geldt namelijk dat hij een groot deel van zijn voetballeven bij Poolster heeft doorgebracht. Op de vraag of hij niet bang is dat hij straks te ‘eigen’ met de club wordt, zegt de voormalige verdediger: ‘Daar geloof ik niet in. Als je vier jaar bij een club mag blijven, doe je kennelijk iets goeds.’

De voornaamste zaken die een trainer voor ogen moet houden zijn volgens De Groot zorgen dat je moeilijke gesprekken niet uit de weg gaat, altijd eerlijk bent in alles wat met het voetbal te maken heeft en achter je keuzes staan. ‘Natuurlijk moeten de jongens wel gelukkig zijn met mijn beslissingen. Als spelers het anders gaan zien, hou je het niet lang vol bij een club. Wij praten samen veel over systemen, tactieken en posities. Hoewel de trainer altijd de eindverantwoordelijke is, mag je de selectie best een stem geven. Kritisch naar elkaar blijven kijken en dit ook durven te uiten is een goede eigenschap, daar heeft iedereen baat bij. Ook de trainer. Uiteindelijk gaat het niet om mij, maar om de toekomst van de vereniging. Daar stoppen we met z’n allen heel veel tijd en energie in.’

Het doet de Stadjer deugd dat de rek er bij de geelzwarten nog lang niet uit is. Hoewel de laatste wedstrijden voor de winterstop verloren gingen, is er geen moment een gevoel van schrik geweest. ‘We willen ons zo snel mogelijk veilig spelen. Dat zal geen eenvoudige klus worden, want onze klasse kent niet veel zwakke broeders. En ja, natuurlijk willen wij ook resultaten boeken. Progressie zien in ons spel en hopen dat we ergens onder de top vier kunnen eindigen. Uiteindelijk moeten we uitgroeien tot een stabiele vierdeklasser.’

Om dat te bereiken moeten de randvoorwaarden goed zijn en wat dat betreft zit het volgens de coach wel goed bij Poolster, dat volgend najaar een nieuw onderkomen op het sportpark Oldencate in gebruik hoopt te kunnen nemen. ‘De sfeer is prima en de opkomst is geweldig. Het is echt dringen geblazen op het trainingsveld. Dat is een goed teken. Er zit nog genoeg potentie in het spelersmateriaal. Daar moeten we op termijn de vruchten van kunnen plukken.’

Het bestuur van Poolster is ook erg blij dat de oefenmeester er nog een jaar aan vast knoopt. ‘Wij zien een enthousiaste en gedreven trainer op het veld staan’, beargumenteert  voorzitter Hendrik Moesker de contractverlenging. En om toch nog even een balletje op te gooien, krijgt Jeroen de Groot tenslotte de vraag voorgelegd of hij ooit een andere vereniging zou willen trainen. ‘Je weet nooit wat de toekomst brengt, maar daar kan ik me niet druk om maken. Weggaan bij Poolster is nu geen optie. De club is nog niet klaar met mij en ik nog niet met de club.’ Op bovenstaande foto vanaf links voorzitter Hendrik Moesker, oefenmeester Jeroen de Groot en penningmeester Sander Dijkman.

No Replies to "Jeroen de Groot tekent voor vierde seizoen bij Poolster"