Willem Kluin: ’RZ Baflo en Kloosterburen krijgen dezelfde training’

Willem Kluin is trainer van twee voetbalclubs, uitkomend in de vijfde klasse van het amateurvoetbal in de noordelijke regio. Op zaterdag begeleidt hij Rood Zwart Baflo en op zondag Kloosterburen. Uiteraard traint de Winsumer met beide selecties ook twee keer, zodat Kluin van dinsdag tot en met zondag een deel van de dag met voetbal bezig is. En het gaat goed met beide elftallen waarover Kluin de scepter zwaait.  Rood Zwart Baflo staat in de 5e Klasse D bovenaan met vier punten voorsprong op Zeester. Kloosterburen staat in 5C op de tweede plek, achter Drieborg en net voor Groen Geel, FVV en WEO. De voetballiefhebber pur sang beleeft veel plezier aan het spelletje en heeft onlangs zijn contract bij beide verenigingen verlengd.

door Kees Bouma

De 42-jarige mag dan bezeten zijn van voetbal, hij heeft ook nog een fulltime baan. Hij is gymleraar op het Hogelandcollege in Uithuizen, het dorp waar hij opgroeide. Naast het onderwijs en het voetbal heeft hij nog een vrouw en twee kinderen, een tweeling van 17 jaar. Thuis vinden ze het niet erg dat Kluin veel op pad is voor werk en passie: ‘De kinderen zitten of op hun kamer of zijn met vrienden op stap. Ze missen me niet, we hoeven niet meer te ganzenborden. Mijn vrouw werkt niet, zodat er altijd opvang is.’  Het gezin is inmiddels verhuisd naar Winsum. ‘We, vooral mijn vrouw,  wilden wel een keer weg uit Uithuizen, maar ik kom er nog vijf dagen in de week voor mijn werk.’

Kluin heeft in het verleden een paar jaar in het eerste van Noordpool UFC gespeeld. Door zijn studie op het CIOS in Heerenveen kon hij niet twee keer trainen. Daardoor voelde hij dat hij niet goed mee kon.  ‘We hadden toen een sterke selectie met mannen als Geertjan Zijlstra en ik moest wel twee keer trainen, anders kwam ik tekort. Ik heb toen ook een kruisband gescheurd, ben gestopt met veldvoetballen en in de zaal verder gegaan.’

Twee clubs, een baan en een gezin, hoe krijg je het voor elkaar?
‘Goed afstemmen, zowel bij de clubs als thuis. Dit is allemaal goed doorgesproken. Kloosterburen kwam eind maart vragen of ik ze wou helpen omdat de trainer was opgestapt. Daar heb ik toen positief op geantwoord. En het bevalt eigenlijk prima.’

Het is een halve baan erbij?
‘Ja, dat klopt wel. Maar ik maak geen onderscheid tussen beide clubs, dat scheelt. We trainen hetzelfde en spelen met dezelfde speelstijl.  Ik hoef maar twee trainingen per week voor te bereiden. Als gymleraar heb ik een volledige baan.  Maar met mijn rooster past het goed bij mijn trainerschap.’

Je geeft dezelfde trainingen, maar de selecties zijn niet gelijk, neem ik aan?  
‘Dat klopt, Kloosterburen is een zelfredzame groep, dat zit in de hele club, met carnaval bijvoorbeeld. Er wordt veel voor mij uit handen genomen. RZB heeft twee uitstekende leiders en daar zit er ook wat meer druk op.  RZ Baflo wil terug naar de vierde klasse.’

Kloosterburen draait overigens ook niet onaardig
‘Nee, dat gaat ook goed. Toen ik kwam stond Kloosterburen bijna onderaan  in de vijfde klasse en nu staan we tweede. We hebben wat meer op techniek en tactiek getraind en dat heeft geresulteerd in beter voetbal en betere prestaties.’

Schets eens het verschil tussen beide verenigingen
‘Kloosterburen is samen één, dat zit helemaal in die club en Baflo is daar naar toe aan het werken. Daar is de prestatie belangrijker. Maar Roelof Beukema, de nieuwe  voorzitter van RZB, heeft aangegeven het samen één  ook belangrijk te vinden. En dat merken we ook al.’

De organisatie van de elftallen, zit daar veel verschil in?
‘Bij Kloosterburen heb ik een selectie van vijftien man en daar moet ik het mee doen. Ik doe zelf nog wel eens mee of zit op de bank als wissel. Bij RZB heb ik een groep van tweeëntwintig man en daar heb ik veel meer keuze. Daarnaast is er ook nog de aanwas van O19. De concurrentie is er veel groter.’

Als iemand het zaterdag- en het zondagvoetbal kan vergelijken ben jij het?
‘Ik voetbalde zelf vroeger bij Noordpool UFC op zondag. En mijn eerste clubs als trainer – Warffum en Noodpool UFC –  waren zondagclubs, maar ik heb ook bij SIOS en Winsum op zaterdag gewerkt. Vroeger werd op zondag mooier en beter gevoetbald en op zaterdag was het wat rauwer. Tegenwoordig is het andersom. Dat komt natuurlijk doordat  veel clubs naar de zaterdag zijn gegaan met hun prestatievoetbal. Toch is de vijfde klasse waar Kloosterburen in speelt best goed.’

Supporters, wie zijn de beste?
‘Oh, wie zijn de beste? Beide, op een heel verschillende manier. Kloosterburen, daar is men enthousiast, mooi dat het weer beter gaat, zeggen ze . Bij RZ Baflo is men blij dat we voor de titel gaan en dominant spelen. Maar daar zijn ze ook kritischer.’

In de kantine?
Bij Kloosterburen is het samenzijn heel belangrijk. Daar doen ze ook van alles aan. Feesten met elkaar, zelfs met tegenstanders worden gezamenlijke feesten georganiseerd. Eerst elkaar bestrijden, dan tot half acht in de kantine en met een bus weer naar huis. Bij Rood Zwart is het ook gezellig.’

Als goed opgeleide trainer en gymleraar, heb je niet meer ambities dan in de vijfde klasse trainen?
‘Plezier in dit werk, dat is voor mij het allerbelangrijkste. Ik wil ’s avonds graag weggaan, ik moet er zin in hebben. Ik heb TC 2 en kan tot en met de tweede klasse trainen.’

Beleef je op een hoger niveau niet meer plezier, omdat spelers er wat serieuzer mee omgaan en ook beter kunnen voetballen?
‘Misschien is dat zo. Maar zo heb ik nooit gedacht. Ik wil er plezier aan beleven en dat kan ook in de vijfde klasse. Maar als zo’n club voorbij komt, sta ik er open voor. Ik ben benaderd door een club die  in het voorjaar bovenaan stond in de vierde klasse, maar toen had ik mijn woord al aan RZ Baflo gegeven. En daar hou ik mij aan. Tot nu toe heeft het nog nooit gepast. Ik ben niet alleen met mijn eigen ambities bezig. Ik ben bij Viboa geweest, bij de tweede selectie en ik heb gezien dat het daar anders aan toe gaat. De druk is veel hoger. Er komen dan krachten bij, die ik niet zo leuk vind.’

Benauwt die druk je?
‘Nee, maar ik wil plezier hebben en niet allemaal mensen om me heen, die zich met de opstelling bemoeien . Er worden op dat niveau soms spelletjes gespeeld en daar heb ik geen zin in. Ik ben de trainer, ik doe veel in overleg, maar ik neem de beslissingen. Een trainer,  die de oren naar de spelers laat hangen? Dat past niet bij mij. Ik heb  bij deze clubs geen klagen. Er zit er weleens eentje tussen die een loopje neemt met de afspraken, maar mijn trainingen zijn aantrekkelijk genoeg om graag te komen. Maar als bij Kloosterburen de training door carnaval niet doorgaat, dan accepteer ik dat. Dat is vooraf besproken.’

Aan welke toptrainer spiegel jij jezelf?
‘Oh, dat is lastig, ik ben een fan van Ron Jans, een people-manager met een visie en hij heeft tijd nodig om aan het elftal te bouwen. Bezig zijn met het proces en de speelwijze, niet alleen maar met prestaties. Daar kan ik mij goed in vinden.’

De twee clubs doen het goed, mede jouw verdienste. Maar het lijkt me verschrikkelijk om in een weekend twee keer te verliezen. Ik vond eén keer al afschuwelijk.
‘Twee keer verliezen in een weekend heb ik nog niet meegemaakt. Maar ik ben al zo lang trainer dat ik me goed over een nederlaag heen kan zetten. Dat lukt nu veel beter dan tien jaar geleden. Verliezen, even nazitten en weer doorgaan. Je wilt als trainer overal controle over hebben, maar over 99 procent heb je geen enkele controle meer als de wedstrijd is begonnen.’

Wil je nog wat kwijt?
‘Ik merk dat er een trainerstekort aankomt. De oudere trainers stoppen en er is geen nieuwe aanwas genoeg. Misschien om de dure opleidingen of door de licenties, maar ik verwacht dat in de toekomst wel meer trainers twee clubs gaan bedienen.’

Tot slot. Waar eindigen Rood Zwart Baflo en Kloosterburen aan het eind van het seizoen?
‘Rood Zwart Baflo op één en Kloosterburen tussen plek twee en vijf.’

No Replies to "Willem Kluin: ’RZ Baflo en Kloosterburen krijgen dezelfde training’"