Douwe van der Veen tekent voor vijfde Damster nieuwjaarsduik

In Delfzijl werd de nieuwjaarsduik afgelast vanwege de weersomstandigheden. In Appingedam ging hij op de eerste dag van het nieuwe jaar wel door. Er scheen zelfs een bleek zonnetje toen de dik zestig deelnemers het water van het Nieuwe Diep achter de monumentale Nicoalaikerk werden ingeblazen door niemand minder dan Henk de Haan. De oudste van al die durfals (75) was Douwe van der Veen uit Appingedam. Het was de vijfde keer dat hij aan deze traditie meedeed. 

Ook vanuit Delfzijl waren wat springers overgekomen omdat de organisatie in de havenplaats het niet aandurfde. Het besluit om de duik af te gelasten was in overleg met de gemeente Eemsdelta en de Damster reddingsbrigade genomen volgens organisator Erik Bosscher. Er werd een storm verwacht en vanwege een harde, aflandige wind bleek het niet mogelijk te zijn om op een veilige manier het water in te gaan. En dus was een groep enthousiastelingen naar de stad van de hangende keukens uitgeweken om daar een sprong te wagen. Het waren er uiteindelijk meer dan zestig die zich achter de Nicolaikerk verzamelden. Enkele honderden toeschouwers bekeken het schouwspel vanaf de wal. Voor er uiteindelijk gesprongen kon worden, werd het aantal uitstappunten met één verminderd. Een in het water liggende medewerker van de reddingsbrigade liet weten dat hij ‘op iets van ijzer’ was gestapt. Niet veel later werd er een kinderwagen uit het water gehengeld.

Uiteindelijk kon het startsein worden gegeven. En uiteraard vraag je daar een prominente Damster voor. Henk de Haan en zijn onafscheidelijke bugel bliezen de deelnemers figuurlijk gezien het water in en toen was er geen houden. Tot groot vermaak van de toeschouwers, die langs de waterkant en op de Nieuwedieptil de springers met een luid applaus begeleidden. Onder de waaghalzen bevond zich Douwe van der Veen. Hij was niet alleen de oudste deelnemer, maar het was ook de vijfde keer dat hij het water in zou gaan. Familieleden hadden van alles geprobeerd om hem daar vanaf te houden, maar de Damster liet zich niet ontmoedigen. ‘Ik ben natuurlijk niet de jongste meer en heb gezondheidsproblemen gekend, maar deze wil ik hoe dan ook doen’, zei hij voor het startsignaal.

En dus dook de Noord-Groninger het Nieuwe Diep in om even later met een brede grijns op het gezicht weer op de kant te verschijnen. ‘Dit is toch geweldig? Ik heb er nu vijf gedaan en mijn familie kan gerust zijn. Het is ook mijn laatste geweest. Het is goed zo. De missie is volbracht’, aldus de oud-ondernemer. Hij kreeg vervolgens het advies om toch maar snel iets warms aan te trekken, want ondanks de voor de tijd van het jaar milde temperaturen, was het toch wel een frisse duik geweest. En dat kon Henk de Haan naderhand wel beamen. Die dook zo ongeveer als laatste het water in. ‘Het is leuk om te doen’, maar man wat is dat koud. Een keer per jaar is wel voldoende’, vertelde hij toen hij eenmaal weer op het droge stond.

 

No Replies to "Douwe van der Veen tekent voor vijfde Damster nieuwjaarsduik"