Beenbreuk zorgt voor snel einde SC Loppersum-NEC Delfzijl

De wedstrijd tussen de streekgenoten SC Loppersum en NEC Delfzijl heeft maar een minuut of tien geduurd. Toen stortte Peter Heeres van SC Loppersum kermend ter aarde na een duel met Brend Hansen van de Neptunia Eems Boys Combinatie uit Delfzijl. ‘Het is gebroken’, riep de ongelukkige Heeres direct. Het onfortuinlijke moment ontstond na een pittig duel op het middenveld, waarbij Cyan Sowikromo van NEC Delfzijl geen vrije trap mee kreeg. Hansen kwam stevig in en raakte daarna Heeres. Arbiter Klompien gaf Hansen een gele kaart.

door Kees Bouma

Het duel werd meteen na het voorval gestaakt. Heeres bleef lang op het veld liggen, afgedekt door wat dekens. Het wachten was op een ambulance, die hem naar het ziekenhuis vervoerde. Trainer David van der Kam van SC Loppersum was uiteraard geschrokken en teleurgesteld: ‘We moeten afwachten wat ze in het ziekenhuis zeggen, maar ik vrees dat zijn kuit- en scheenbeen gebroken zijn. Natuurlijk heeft niemand de bedoeling om een tegenstander zo te blesseren, maar ik vond het wel pittig inkomen en niet een hele echte voetbalactie. Maar meer zeg ik er niet over, want het is ook voor de tegenstander vervelend. We zullen Peter helaas een poos moeten missen.’ De door de coach uitgesproken vrees bleek later bewaarheid te worden. In het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda werd inderdaad een dubbele beenbreuk geconstateerd en er zou een operatie volgen. Scheen- en kuitbeen bleken, zoals al werd vermoed, kapot te zijn. Heeres kreeg een pin door zijn scheenbeen die met schroeven werd vastgezet.

In de eerste tien minuten gebeurde niets noemenswaardigs en de stand was nog 0-0. Het duel zal later dit seizoen worden uitgespeeld. De twee clubs in verval ontmoetten elkaar zaterdag op het Hogeland. De gehele voetbalminnende regio kijkt hunkerend terug naar een roemrijk voetbalverleden met clubs als Neptunia, Eems Boys, De Pelikanen en vooral Appingedam. Ten noorden van de denkbeeldige lijn van Winsum naar Winschoten is geen tweedeklasser meer te vinden. NEC Delfzijl degradeerde afgelopen seizoen en SC Loppersum strandde jaren achtereen in de nacompetitie om de terugkeer naar de tweede klasse af te dwingen. Nu staan beide ploegen onderin en dreigt afdaling naar het zwarte gat van de vierde klasse.

Trainer David van der Kam verlaat, zoals al eerder bekend gemaakt, na drie seizoenen SC Loppersum. De oefenmeester is niet op zoek naar een nieuwe club: ‘Nee, ik heb al een paar keer nee gezegd. De KNVB heeft het puntensysteem voor trainers verzwaard. In plaats van twaalf punten in vijf seizoenen moet je nu vijftien punten in drie jaar halen. Ik vind de combinatie werk, gezin, trainen en die punten halen te veel van het goede. Waarschijnlijk doe ik het even een jaar of twee rustig aan. Maar trainer zijn blijft te mooi om er mee te stoppen.’

Van der Kam is positief over de rest van het seizoen: ‘Ik denk dat we nog wel wat gaan stijgen op de ranglijst. Maar goed. Dat is nu allemaal even bijzaak. Het is jammer dat het vanmiddag zo is gegaan, Uiteraard vooral voor Peter.’

Zijn collega Roy Kamps sprak van een heftig voorval. Brend Hansen ging er volgens hem wel fel in op de helft van de Lopsters, maar had geen moment de intentie om Heeres uit de wedstrijd te schoppen. ‘Hij is er zelf ook behoorlijk van geschrokken. Ik had eerst niet eens door dat het been gebroken was. Beide clubs waren er eigenlijk al snel uit dat verder spelen weinig zin had in deze omstandigheden. Dit gun je niemand.’

Nog geen etmaal na het voorval zoeken we contact met het slachtoffer. Hij houdt ondanks de malaise de moed er in. ‘Ze zijn nog lang niet van me af hoor. Ik kom terug’, klinkt het bemoedigend vanuit het ziekenhuisbed in Scheemda. Dat laat hij snel achter zich, want nadat hem de medicatie is verstrekt mag de pechvogel weer naar huis. Daar zal hij moeten herstellen van de klap die een behoorlijke impact heeft gehad. Heeres: ‘Ja, zeg dat wel. Ik hoorde mijn been gewon breken en zag dat hij er haaks op stond. Dan weet je snel genoeg dat het goed mis is en besef je tevens dat je er een behoorlijke tijd uit ligt en niet kan voetballen. Dat is gewoon erg kloten, vooral mentaal.’ Hoe het herstel gaat verlopen is even afwachten. ‘Over twee weken moet ik weer naar het ziekenhuis om de hechtingen te laten verwijderen. Dan kijken we hoe het er op dat moment voor staat en wordt er een behandelplan gemaakt. Ik ga sowieso voor een goede fysio in de buurt om er zo snel mogelijk bovenop te komen. We gaan het allemaal meemaken.’

No Replies to "Beenbreuk zorgt voor snel einde SC Loppersum-NEC Delfzijl"