SIOS pakt broodnodige punten in duel met Middelstum

Middelstum heeft zich op eigen veld te snel de kaas van het brood laten eten in het duel met SIOS. De ploeg van tussenpaus Wilhem van der Wiel kon een driepunter heel goed gebruiken en dat lieten de Sauwerders vanaf de eerste minuut van de wedstrijd dan ook zien. Middelstum werd pas na de thee wakker, maar toen was de schade al te groot geworden en kon zelfs een toegekende strafschop de thuisclub niet meer voor puntverlies behoeden.

In de opstelling van Middelstum waren twee bijzonderheden te vermelden. Emiel Douma stond bij de thuisploeg onder de lat. Hij verving Damon Medema die met heupklachten te kampen had. Ook Peter van Dam was van de partij. Hij kon opnieuw minuten maken omdat nu Daan van Aller aan de kant moest blijven. Als gevolg van een liesblessure zou hij maximaal een helft kunnen spelen. Bij SIOS ontbraken Gijs Huinder en Jack Alt, maar laatstgenoemde komt dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie. Reinder Haaksema en Stefan Bultena waren weer terug van een blessure. Bultena zou gedurende het duel door Marco Frankruijter worden vervangen.

Het duel begon vrij rustig. De twee ploegen gaven elkaar de ruimte om de bal rond te spelen, maar wisten weinig diepgang in het spel te krijgen. In de 3e minuut kreeg SIOS een aardige mogelijkheid toen Middelstum er verdedigend niet al te best uit. Menno Dijkstra wist de klus niet te klaren omdat hij onderuit ging. Scheidsrechter Nieboer ging even kijken of het nou binnen of buiten het strafschopgebied was geweest, maar volstond met een vrije trap er net buiten. Dat klusje leek een kolfje naar de hand van Sander Bultena. Hij mikte echter net te hoog. En dus mochten de gastheren de handen dichtknijpen dat ze niet al in een vroeg stadium van het duel tegen een achterstand waren aangelopen. Daarna werd het voor beide doelen eigenlijk amper echt gevaarlijk.

Na 34 minuten voetbal kwam Twan Heemstra schuin voor het doel van SIOS terecht. Hij wist de bal uit de stuit op te pakken en schoot snoeihard in de korte hoek. Doelman Leroy Munster, die een goede wedstrijd speelde, liet zich echter niet verschalken. Het was de vrijwel enige opleving aan Middelstummer zijde. Twee minuten later kregen de Sauwerders een corner die door Reinder de Haan werd verzilverd. Hij klom boven alles en iedereen uit en knikte het leer binnen: 0-1. Niet veel later lag tegengoal nummer twee ook achter Emiel Douma, die zich zijn debuut wel iets anders zal hebben voorgesteld. Uit een messcherpe counter was het Menno Dijkstra die rustig keek wat de sluitpost zou proberen om hem van scoren af te houden. Hij legde de bal nog eens goed en krulde het speeltuig vervolgens op fraaie wijze de kruising in: 0-2. Tot aan het rustsignaal was SIOS de betere ploeg geweest en dat had het team van Wilhem van der Wiel dan ook in de score tot uiting weten te brengen.

Na de doelwisseling was het wedstrijdbeeld heel anders. Met de energie en strijdlust waar Middelstum doorgaans patent op heeft, werd SIOS op eigen helft teruggedrukt. Er werd een aantal grote kansen genoteerd voor de gastheren, maar scoren kwam er vooralsnog niet van. In de 79e minuut vond Middelstum de aansluiting na een treffer van Ayolt Douma. Die het snelst reageerde nadat de bal uit een woud van benen voor zijn rechtervoet viel: 1-2. Daarna werd het gaspedaal aan Middelstummer zijde nog wat dieper ingedrukt.

De thuisclub zat kort op de tegenstander en voerden de druk flink op. Aijolt Douma miste een grote mogelijkheid en zelfs een toegekende strafschop mocht niet baten. Gijs van Aller, ingevallen voor Rutger Schuiling, ging in de 85e minuut naar het gras na een wat onbehouwen sliding van Lammert Brinkhuizen, die Thom Limburg was komen vervangen. Twan Heemstra raakte vanaf elf meter slechts de binnenkant van de paal en zag het leer vervolgens het veld weer in vliegen. In de allerlaatste seconden viel een ingooi bij de tweede paal, maar bleef de afronding uit.

En dus kreeg Middelstum de vijfde nederlaag van dit seizoen om de oren. Na afloop was trainer Jelmer Meinardi van mening dat SIOS in het eerste bedrijf de betere ploeg was geweest, maar dat Middelstum op basis van de tweede helft zeker een punt had verdiend. ‘Door de nederlaag komen we nu in een lastige positie. We gaan echter niet bij de pakken neerzitten. We zullen er alles, maar dan ook echt alles aan doen om het tij te keren. Ik geloof in deze groep. Voor nu feliciteer ik SIOS. Dit is voor hen niet alleen een mooi, maar ook belangrijk resultaat.’

Zijn collega Wilhem van der Wiel was blij dat zijn ploeg de winst op zak had weten te houden. ‘Op het einde knepen we hem wel en hebben we alles weggerost om de voorsprong vast te kunnen houden. We hebben qua wedstrijden nog wat in te halen en je kunt er allerlei bespiegelingen op loslaten, maar laten we dit eerst maar even koesteren. Het was zeker geen goede wedstrijd van ons, maar ik ben aangenaam verrast door de geestdrift die de ploeg heeft laten zien. Daar kunnen we mee vooruit.’

* Middelstum – SIOS 1-2 (0-2). Reinder de Haan 0-1; Menno Dijkstra 0-2; Aijolt Douma 1-2 (foto: Jaap van der Laan/MiddelstumInfo).

No Replies to "SIOS pakt broodnodige punten in duel met Middelstum"