Overzicht amateurvoetbal

Hij is niet erg uitgebreid, maar dat heeft veel te maken met het grote aanbod aan uitgebreide verslagen dat we deze keer kregen toegestuurd of konden samenstellen dankzij de aangeleverde foto’s. Wij zijn clubs en fotografen daar uiteraard heel erkentelijk voor. Het overzicht beginnen we deze keer in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal.

4e Klasse C Zaterdag
DE FIVEL – VVK 2-3
De Fivel is er niet in geslaagd om een goed resultaat over te houden aan de thuiswedstrijd tegen het stad-Groninger VVK. Het trainersduo Elle Smit en Nik Poortinga zag de bezoekers na een 0-0 ruststand de punten uiteindelijk mee naar huis nemen.

Tot aan de pauze gebeurde er weinig en viel er eigenlijk niet te voorspellen wie er aan het einde van de middag als winnaar van het veld zou stappen. De Fivel was met de jongste ploeg sinds jaren aan de start verschenen. Schorsingen en blessures waren daar de oorzaak van. Het vechtduel waarin beide teams kansjes kregen, leverde in het eerste bedrijf geen doelpunten op.  Vlak na de thee kwam VVK op voorsprong door een treffer van Joore Smink , maar na een uur spelen bracht de ingevallen Thomas van der Veen de thuisclub weer langszij: 1-1.

Het zou nog wat mooier gaan worden voor de Riepsters, want de in de diepte aangespeelde Rindert Havinga zorgde er voor dat De Fivel met 2-1 aan de leiding kwam. Doelman Mike Bos verkeek zich op het schot van de Riepster en liet het speeltuig glippen. Kennelijk was men bij De Fivel daarna nog druk bezig om dat presentje een plekje te geven, want de gastheren stonden niet op te letten toen VVK opnieuw mocht aftrappen. De bal werd vliegensvlug naar voren getransporteerd door Martin Kamstra. De voorzet van Mateo Milkovic werd door Tim van der Molen verzilverd: 2-2.

De middag zou uiteindelijk erg zuur eindigen, want met nog tien minuten te gaan maakte Thomas Robinson een onnodige sliding op Martin Kamstra en dat leverde VVK een strafschop op die door Tim van der Molen werd benut: 2-3. Hoewel de bezoekers wat beter speelden, kon na afloop eigenlijk wel geconstateerd worden dat een gelijkspel de verhoudingen beter had weergegeven. Daar hadden ze in Zeerijp echter weinig aan en dus moet men komend weekend opnieuw proberen om tot succes te komen. Dat moet dan in Uithuizermeeden gebeuren in het duel met SV De Heracliden.

Trainer Nik Poortinga vond het na afloop ook spijtig dat zijn team de gelijkmaker te gemakkelijk had toegestaan en ook de derde treffer min of meer in de schoot van VVK had geworpen. ‘Als we de voorsprong langer hadden weten vast te houden, was het een andere wedstrijd geworden. Er zat meer in voor ons, al zijn elle en ik wel trots op de manier waarop deze jonge groep heeft gestreden. Ze hebben met passie gevochten tegen een sterke en goede tegenstander.’

5e Klasse D Zaterdag
RZ Baflo – ZEC 4-0
De topper tussen thuisclub RZ Baflo en ZEC heeft een duidelijke winnaar opgeleverd. Het team van trainer Willem Kluin stuurde de Zandeweersters met een 4-0 nederlaag huiswaarts. En daar viel eigenlijk niets op af te dingen omdat de gasten niet in de wedstrijd wisten te komen en geen moment op meer aanspraak mochten maken. De bezoekers speelden iets meer dan een helft met tien man nadat Robin Stoter rood had gekregen.

Beide ploegen verschenen goed voorbereid aan de aftrap voor het duel waarin de belangen groot waren. ZEC moest winnen om de aansluiting met de roodzwarten te behouden en de gastheren waren er uiteraard op gebrand om dit vooral niet te laten gebeuren. Beide ploegen begonnen enigszins afwachtend en wisten maar weinig goede aanvallen op de beroerde grasmat te leggen. Het duurde een minuut of twaalf alvorens met name het thuisfront iets had om te juichen. Doelman Nick Blok kreeg een schot van Melvin Folkerts niet onder controle en vervolgens was het Chris ten Boer die de rebound tegen het nylon mikte: 1-0. ZEC bleef ook daarna aanmodderen op het loodzware veld. Met nog een kleine tien minuten te gaan in het eerste bedrijf wisten de gastheren de marge te verdubbelen. Een vrije trap van Duncan Torrenga kwam in het strafschopgebied van ZEC terecht en werd door Mark van Zanten verlengd tot aan teammaatje Chris ten Boer. Die stond opnieuw op de juiste plek en tekende voor zijn tweede van de middag: 2-0.

De thee stond al bijna klaar in de kleedkamers toen er enig tumult ontstond bij een akkefietje tussen doelman Rick Folkerts en ZEC-aanvaller Robin Stoter. Wat er precies gebeurde wist naderhand niemand, maar leidsman Joop van Leeuwen had kennelijk genoeg gezien en toonde Stoter de rode kaart. Trainer Marinus Siekman was na afloop niet te spreken over de fluitist. ‘Hij had doelman Cedric Tillema rood moeten geven omdat hij Robin Stoter in het gezicht sloeg. Stoter duwde hem daarna, maar een gele kaart was voor die overtreding voldoende geweest. Na de wedstrijd gaf hij toe dat het anders had gemoeten, maar toen was het kwaad al aangericht’, aldus de oefenmeester.

Het tweede bedrijf leverde nog twee doelpunten op. Mark van Zanten bood Melvin Folkerts de gelegenheid om er 3-0 van te maken en zes minuten voor het laatste fluitsignaal was het de voor Harm Medema in het veld gekomen Marnik Bolhuis die de eindstand op 4-0 wist te bepalen. ZEC stelde er bar weinig tegenover en droop met de staart tussen de benen af. Siekman gaf na het fluitsignaal wel toe dat het vroegtijdige vertrek van Stoter niet van invloed was op de uitslag. ‘RZ Baflo begreep beter dan wij wat er op het spel stond. We hebben terecht verloren en focussen ons de komende periode op de tweede plaats.’ Willem Kluin was uiteraard in zijn nopjes. ‘’We zijn goed aan de tweede seizoenshelft begonnen. Dit is een prima resultaat waar ik zeer tevreden over ben.’

OKVC – Eenrum 5-2
Eenrum is er in het duel met het Oldehoofster OKVC niet aan te pas gekomen. De Marnebewoners lieten de mogelijkheid liggen om in ieder geval weer iets van een aansluiting te realiseren tijdens het inhaalduel. De gastheren bleken echter te sterk voor het in de eerste helft futloos spelende team van trainer Klaas van der Ploeg, dat in de opbouw veel balverlies leed. Halverwege het treffen stond het al 3-0 voor de gastheren.  Na de pauze ging het wat beter met de bezoekers en waren het Frank Bos en Jurrien Mulder die de achterstand wisten te verkleinen tot 3-2. Daarna ontstonden aan beide kanten mogelijkheden, maar was OKVC uiteindelijk het slagvaardigst en wist het duel binnen tien minuten definitief naar zich toe te trekken.

5e Klasse E Zaterdag
SGV – Harkstede 2-1
Het Schildwolder SGV is er in geslaagd om bij de herstart van de competitie meteen een driepunter te laten noteren. Het bezoekende Harkstede kreeg na een verhitte strijd met 2-1 klop. De gastheren konden een fitte selectie op het wedstrijdformulier toveren voor het begin van de tweede seizoenshelft. Het duel was aanvankelijk redelijk in evenwicht, al was SGV wel wat vaker op de helft van de gasten te vinden. Tot grote kansen leidde dat echter niet. Ook Harkstede wist niet echt gevaarlijk te worden. In het slotstuk van het eerste bedrijf viel dan toch de openingsgoal. SGV probeerde aan te zetten, maar de bezoekers schoten na een corner raak: 0-1.

Na de doelwisseling bleef SGV de bovenliggende partij. De kansen kamen er ook, maar de goal wilde vooralsnog niet vallen. Het bleef daarnaast oppassen voor de snelle uitbraken van Harkstede. De wedstrijd werd er overigens niet vriendelijker op. De scheidsrechter besloot geen kaarten te trekken, ondanks het feit dat het aantal opstootjes toenam. Met nog tien minuten te gaan wist Jos Hoeksema dan toch de gelijkmaker te produceren na een voorzet van Jasper Boonstra: 1-1. Die treffer vormde e aanleiding voor een laatste stormloop richting het strafschopgebied van de gasten, die zich overigens ook niet onbetuigd lieten. Met nog vijf minuten te gaan was het andermaal Jos Hoeksema die zijn waarde voor SGV nog maar weer eens onderstreepte en de thuisclub naar 2-1 wist te koppen. In de extra tijd bleef de deur achterin op slot en kon er na het laatste fluitsignaal wel een klein vreugdekreetje af bij de gastheren. De buit was immers binnen.

5e Klasse F Zaterdag
SC Scheemda – Damacota 3-1
De inhaalwedstrijd tussen de nummers drie en vier van de ranglijst in 5F heeft SC Scheemda geen windeieren opgeleverd. Het team van trainer Gerrie Drent wist het duel winnend af te sluiten en klimt daardoor naar een gedeelde eerste plaats. SETA heeft het zelfde aantal punten (27), maar kan een beter doelsaldo overleggen.

Voor de neutrale toeschouwers was het treffen op sportpark ‘d Oosterd een leuke wedstrijd om te zien. Het begin was voor de Scheemders. Een corner van Dominiek Steeman werd door Tom Knollema op knappe wijze tegen het nylon gekopt en zo stond het binnen vijf minuten al 1-0. Amper twee minuten later voorkwam de lat dat die marge verdubbeld zou worden en Knollema zijn tweede doelpunt mocht laten noteren.

Damacota was daarna wel wakker geschud en liet in het verdere verloop van de eerste helft zien dat het over een goede ploeg beschikt. Men had veel loopvermogen op de zijkanten en er was volop dreiging. De middenvelders van beide teams moesten vol aan de bak en nu ontstonden er aan beide kanten mogelijkheden om te scoren. Danny Blaauw kreeg er twee na goed voorbereidend werk van Niek Smit, maar had het vizier nog niet op scherp staan. De gasten leken dicht bij de gelijkmaker te zijn, maar doelman Frank Brouwer wist met een uitgestrekt been te voorkomen dat de gelijkmaker op het bord zou verschijnen. Het werd daarna even grimmiger, maar na een aantal gele kaarten keerde de rust terug op het speelveld. SC Scheemda nam de magere voorsprong mee de kleedkamers in.

Na de thee waren de gastheren meteen bij de les. Op aangeven van Tom Knollema wist Danny Blaauw voor 2-0 te zorgen en dat was een hard gelag voor Damacota. De bezoekers probeerden het wel, maar wisten de defensie van SC Scheemda eigenlijk niet te ontwrichten. Toen minuten voor tijd zouden ze alsnog scoren. Doelman Frank Brouwer zag een schot op zijn doel worden afgevuurd en dacht dat de bal wel over de deklat zou zielen. Het leer klapte echter precies in de kruising: 2-1. Verder liet de thuisclub het niet komen en diep in blessuretijd viel het slot op de deur toen Marvin Ab op aangeven van Rowan de Zwart voor de 3-1 eindstand mocht zorgen. Het sterke Scheemder collectief heeft zich nu weer naast SETA genesteld en er voor gezorgd dat de spanning in 5F volop aanwezig blijft.

Westerlee – Meedhuizen 0-5
Meedhuizen heeft weinig moeite gekend met gastheer Westerlee. De mannen van interim-trainer Bob Mulder staken na negentig minuten voetbal een mooie overwinning in de knip en boekten daarmee belangrijke puntenwinst. Meedhuizen was heer en meester op het veld en zag Kevin Reiffers de score openen. Hij zou overigens ook het slotakkoord voor zijn rekening nemen. Daar tussendoor waren het Eddy Silva, Jelmar Christiaans en Lirim Shabani die eveneens het net lieten bollen.

4e Klasse C Zondag
Siddeburen – Veelerveen 1-1

Twee doelpunten, zes gele kaarten en een rode prent voor Ramon Moesker. Dat waren de ingrediënten van de topper tussen gastheer Siddeburen en het bezoekende Veelerveen. Het was de strijd tussen de nummers een en twee in de 4e Klasse C en dat was dan ook wel te merken. Er stond dan ook wel wat op het spel. Veelerveen had aan een 1-1 genoeg om de periodetitel voor zich op te eisen. Siddeburen moest hoe dan ook winnen.

Gelet op de ranglijst, was het niet zo verwonderlijk dat de ploegen elkaar aardig in evenwicht wisten te houden. Bij balbezit van Siddeburen werd er over het algemeen naar de veel scorende Julian Pot gezocht en hij was ook nu de man die het duel wist open te breken. Na een half uur sloeg Veelerveen aan het knoeien en met Pot in de buurt kun je dat beter niet doen. De aanvaller wist de gastheren op voorsprong te zetten en vanaf dat moment leek zich iets moois te gaan ontwikkelen voor het team van trainer Peter Poort. Veel plezier beleefde de thuisclub niet aan de treffer, want enkele minuten later zat de defensie van Siddeburen er helemaal naast en was Yannick Kruizinga de bejubelde man: 1-1. Hij had zich onsterfelijk kunnen maken door nog een keer te scoren, maar doelman Bas Bulthuis was op zijn hoede. Aan de andere kant had Jelmer de Weerdt misschien wel moeten scoren, maar hij strandde op goalie Thomas Klungel.

Nadat Veelerveen in de tweede helft een prima mogelijkheid had laten liggen en Gjalt Faber een inzet naast de kooi van Klungel had geschoten, was het vuur er wel uit bij beide teams. Veelerveen vond het verder wel prima en Siddeburen was niet meer bij machte om het verschil te maken. In de slotfase zagen ze Ramon Moesker zelfs nog van het veld vertrekken nadat hij zijn tweede gele kaart had gekregen.

Met de remise schoot Siddeburen weinig op, Veelerveen kon de eerste prijs van dit seizoen laten aantekenen. Voor Siddeburen is er nog niets verloren. Het gaatje met de koploper blijft immers twee punten. Ondertussen zit THOS op het vinkentouw, terwijl BNC, Bareveld en Gieterveen het trio zijn dat op enige afstand de achtervolgende groep vormt.

5e Klasse C Zondag
SV Woltersum – Kloosterburen 1-4
Willem Kluin zal er zelf niet zo over denken, maar dit seizoen toont hij zich een succestrainer. Met de zaterdagclub RZ Baflo is hij momenteel lijstaanvoerder in 5D en op zondag staat hij met Kloosterburen op slechts vier punten achterstand van lijstaanvoerder Drieborg. In en tegen Woltersum wisten de mannen uit het carnavalsdorp een 1-4 zege te boeken en daarmee had Kluin, niet voor het eerst dit seizoen, opnieuw de volle buit te pakken in zijn voetbalweekeinde.

Het eerste kwartier was tegen de witzwarten duidelijk voor Kloosterburen. De gasten voetbalden redelijk goed en wisten op voorsprong te komen door een treffer van Niels Bolt. Hij draaide goed weg bij zijn tegenstander en scoorde 0-1. De marge werd verdubbeld na een mooie aanval over rechts en een dito voorzet die door Gideon Steur werd afgerond: 0-2. Gek genoeg raakte Kloosterburen daarna de controle over het duel kwijt en wist Tabe van der Laan vlak voor rust iets terug te doen: 1-2.

Kloosterburen bleef ook na de doelwisseling onrustig spelen. Kennelijk had de winterstop toch iets te lang geduurd. Het oogde allemaal wat stroef en roestig, zoals Kluin dat later onder woorden bracht. Het was Mathijs Wolterman die de zaak uiteindelijk vlot wist te trekken (1-3) en in de 80e minuut ging Rick Seelen tegen het gras. Hij besloot e toegekende strafschop zelf te nemen en tekende voor de 1-4 eindstand. Het was geen beste wedstrijd van Kloosterburen, maar de punten waren binnen en de ploeg doet nog volop mee. Men zal komend weekeinde op een andere manier de ‘roest’ weg moeten spelen, want het team van Kluin is dan vrij. Een week later neemt men het op tegen middenmoter DWZ, dat in en tegen Farmsum niet verder kwam dan een 0-0 remise.

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"