Ezinger Jasper Dijkstra schiet met scherp in Zoutkamp

Dat de titel in de 5e Klasse D van het zaterdagvoetbal naar Rood Zwart Baflo gaat is wel vrijwel zeker, maar de strijd om de tweede plaats in deze klasse is erg spannend. Het Leenster FC LEO, ZEC uit Zandeweer, Zeester en Ezinge zijn hiervoor de voornaamste kandidaten. De twee laatstgenoemde ploegen troffen elkaar in Zoutkamp en het waren de bezoekers uit Ezinge die lieten zien goed doordrongen te zijn van het belang van dit duel. De Ezingers stapten na negentig minuten met een verdiende 1-3 zege op zak van het veld en revancheerden zich daarmee voor de 3-4 nederlaag die aan het begin van het seizoen op eigen veld werd geleden.

De mannen van trainer Ronald Bouwman kwamen scherp en geconcentreerd uit de kleedkamer. Ieder duel werd gewonnen en ook in balbezit werd er prima gecombineerd. De openingstreffer liet dan ook niet lang op zich wachten. De eerste mogelijkheid van Ewart Gerritsen, op aangeven van Mark Vlonk, ging deels verloren en resulteerde in een hoekschop. De door Wiebe Leistra genomen hoekschop belandde op het hoofd van Jasper Dijkstra en vervolgens op de vuisten van doelman Daniël Veenstra. Dijksta was zeer attent en werkte de rebound wel tegen de touwen: 0-1.

De verwachting was dat Zeester hierna wel bij de les zou zijn. De fans van de thuisclub kwamen echter bedrogen uit. De gastheren wisten hun normale niveau niet te halen en Ezinge behield eigenlijk vrij gemakkelijk de controle over het duel. De bezoekers waren de mannen uit het vissersdorp op alle fronten de baas. De gasten kregen mogelijkheden om de score uit te breiden. Zo zag Wiebe Leistra een schot van de lijn worden gehaald, was Daan Douwsma dichtbij een treffer toen Veenstra een hoge bal los liet en schoot Nick Rosema net naast.

Dat het op slag van rust toch 1-1 werd, door een van richting veranderd schot van Martijn van der Ploeg, was geheel tegen de verhouding in. Doelman John Nooren had in de gehele eerste helft namelijk niets te doen gehad. Voor hem was het extra zuur dat juist die ene keer een ongelukkige tegengoal opleverde.

Na de pauze duurde het even voor de wedstrijd echt weer op gang kwam en het eerste kwartier leverde een iets meer gelijkwaardige strijd op. Dat was overigens zonder dat beide teams tot echte kansen kwamen. Kort daarna werd de wedstrijd vrij snel beslist toen Jasper Dijkstra eerst een vrije trap van Ewart Gerritsen binnen knikte en vijf minuten later prima werd bediend door teammaatje Wiebe Leistra en zijn derde van de middag binnen wist te schieten: 1-3.

Er volgden nog mogelijkheden voor Ezinge om verder weg te lopen. Mark Vlonk kwam een teenlengte te kort om de rebound na een schot van Jesper Bouwman binnen te werken, Wiebe Leistra faalde oog in oog met de Zoutkamper goalie en Paul Broekhuizen zag een kopbal door Veenstra gekeerd worden. Gescoord werd er niet meer, maar ook de solide verdediging onder leiding van uitblinker Niels Giessen kwam geen enkele keer in gevaar.

Met deze meer dan verdiende overwinning bij de nummer twee van de ranglijst is de reeks van ongeslagen wedstrijden inmiddels gestegen naar zeven en zou het zo maar eens kunnen dat Ezinge misschien wel de grote verrassing van dit seizoen gaat worden. De weg die daarvoor bewandeld moet worden is nog lang, maar men is in ieder geval een flink eind op weg.
Coach Ronald Bouwman was na afloop een zeer tevreden man. ‘Je weet op voorhand dat jet het erg lastig gaat krijgen. Zeester is geen gemakkelijke ploeg om te bestrijden. Qua instelling en formatie had ik een ander team verwacht. Tijdens onze eerste ontmoeting lag de kracht vooral in de duels en de razendsnelle omschakeling. Zij speelden nu anders en dat maakte dat onze vooraf bedachte tactiek aangepast moest worden. Je kunt wel stellen dat we daar aardig in geslaagd zijn.’

Collega Jaap van der Ploeg was niet te spreken over het spel van zijn team. ‘Dat leek helemaal nergens op. Ik wil overigens Ezinge niet te kort doen. Zij stonden er goed op en waren zich goed doordrongen van de belangen die er op het spel stonden. De overwinning was dan ook volkomen terecht. Komend weekend moeten we maar laten zien dat het echt wel beter kan.’

* Zeester – Ezinge 1-3 (1-1). Jasper Dijkstra 0-1; Martijn van der Ploeg 1-1; Jasper Dijkstra 1-2; Jasper Dijkstra 1-3 (foto: Ite Wiersma).

No Replies to "Ezinger Jasper Dijkstra schiet met scherp in Zoutkamp"