De Fivel en SIOS kunnen supporters niet boeien

Het duel tussen thuisclub De Fivel en het bezoekende SIOS was welgeteld twintig minuten interessant om naar te kijken. In die fase scoorden beide ploegen een keer en leek zich een mooie voetbalmiddag te ontvouwen op het E.J. Keijer sportpark in Zeerijp. Wat de acteurs in de resterende speelminuten op de grasmat deponeerden, kon zelfs de meest fervente voetbalfan niet boeien. Het was namelijk ronduit slecht wat er werd vertoond. Spannend bleef het wel, al lag dat meer aan het feit dat het tot aan het laatste fluitsignaal onzeker bleef of een van beide teams er in een onbewaakt ogenblik toch nog stiekem met de winst vandoor zou weten te gaan. IJdele hoop, want het bleef bij de twee snelle treffers. De 1-1 remise deed wel recht aan de wedstrijd, die eigenlijk geen winnaar verdiende.

Het belabberde spel, dat vooral in de tweede helft pijn aan de ogen deed, werd volgens beide coaches mede veroorzaakt door een waslijst aan ontbrekende en niet fitte spelers. Bij De Fivel ontbraken de geschorste Joran Bos, de geblesseerde Niels Ronde en de zieke Daniël Robinson. Daar kwamen nog wat spelers bij, die weliswaar aan de aftrap stonden, maar allesbehalve okselfris waren. Aan de kant van SIOS konden Jochem Huinder, Lammert Brinkhuizen, Menno Dijkstra en Jack Alt niet opgesteld worden.

Het treffen was voor trainer Wilhem van der Wiel, opgestapt bij De Fivel en nu interim-coach bij SIOS, een weerzien met veel oude bekenden. Voor Rindert Havinga van De Fivel werd het eveneens een hernieuwde kennismaking met de club waar hij de nodige wedstrijden heeft gespeeld. Even los van alle sentimenten die er voor aanvang ongetwijfeld zullen zijn losgekomen, was het voor beide teams van belang dat er een goed resultaat geboekt zou worden. De stand op de ranglijst laat namelijk niets aan duidelijkheid te wensen over en liet zien dat de kemphanen er allesbehalve florissant voor staan.

En dus mochten de supporters verwachten dat de vonken er vanaf de eerste aftrap van de middag wel af zouden vliegen. SIOS stak de lont als eerste in het kruitvat. Binnen vijf minuten wisten de Sauwerders namelijk op voorsprong te komen. Nadat een schot van Allert de Haan nog was gesmoord, leverde balverlies aan Riepster zijde de eerste treffer van de middag op. Een poging tot uitverdedigen eindigde met balbezit voor Reinder de Haan, die het leer door het hart van de Riepster defensie schoot en Allert de Haan wist te bereiken. Diens schot, of wat daar voor door moest gaan, maakte een hele merkwaardige curve omdat hij de bal niet vol leek te raken. Doelman Ruud Kuizenga verkeek zich er volledig op en zag het speeltuig in de kruising verdwijnen: 0-1. Na die goal kreeg SIOS nog wel wat mogelijkheden om tot scoren te komen, maar liet het na om het laconieke uitverdedigen van De Fivel af te straffen.

Merkwaardig genoeg viel de treffer na amper twaalf minuten spelen aan de andere kant van het veld. De gastheren verdienden halverwege de speelhelft van SIOS een vrije trap die door Bjorn Everts werd genomen. Hij lepelde het leer voor het doel en vond aanvoerder Emiel Bos bereid om de actie tot doelpunt te promoveren: 1-1 De defensie van de gasten stond er bij en keek er naar. Een veelbelovende start van het duel dat geen vervolg kreeg. Het had er daarna eerder alle schijn van dat beide teams op adem moesten komen. Er ontwikkelde zich namelijk een soort van schaakspel, waarbij het onduidelijk was wie de volgende zet zou doen. Die was aan trainer Nik Poortinga van De Fivel voorbehouden. Hij moest na een klein half uur al ingrijpen toen ook Thomas Robinson aangaf niet verder te kunnen. Jan van Baren kwam voor hem binnen de lijnen.

Een van de weinig keren dat De Fivel wel tot een aanvaardbare aanval kwam, was toen doelpuntenmaker Emiel Bos het spel naar de rechterkant verlegde. Daar gokte hij op de snelheid van Mark Kramers en dat blek geen verkeerde keuze te zijn. Diens voorzet werd echter door Corné Bos maar half geraakt. Veel meer spektakel viel er in de eerste drie kwartier ook niet te beleven. Scheidsrechter Plat uit Groningen beleefde tot aan de pauze een probleemloze middag.

In de harten van de supporters leefde nog de hoop dat dan de tweede drie kwartier maar voor de nodige opwinding moesten zorgen. Die wens leek al na zestig seconden uit te komen toen een corner van Thom Limburg voor het doel van Kuizenga werd gebracht. Allert de Haan dacht het leer subtiel over de doellijn te kunnen werken, maar strandde in het zicht van de haven. De moedige poging om meer leven in de brouwerij te brengen, kreeg geen vervolg. Het spel verzandde al vrij snel in talloze slordigheden, onnauwkeurige passing, knullig balverlies en voetballen zonder enig idee. Daar waar SIOS nog het meest probeerde om er combinerend iets van te maken, was het bij De Fivel vooral werken met de lange bal en hopen op een bevlieging van spits Corné Bos. En die had hij ook nu weer veel te weinig. Na een uur spelen veerde het publiek even op toen Rindert Havinga een voorzet van Jan van Baren langs de verkeerde kant van de paal kopte en hadden de ontsnapte Stefan Bultena en Bo Tukker veel meer uit een counter moeten halen dan ze nu deden. Laatstgenoemde speelde het leer te ver voor zich uit en hielp daarmee zelf een goede kans om zeep.

In een tijdsbestek van tien minuten liet Mark Kramers even zien hoe snel hij werkelijk is. Eerst sneed hij dwars door het centrum van de Sauwerders om zich vervolgens op de laatste hindernis stuk te bijten. Niet veel later probeerde hij het vanaf de linkerkant. Bij een uitbraak wist hij de achterlijn te halen, schoof het leer voor het doel van goalie Leroy Munters, die vervolgens door zijn eigen verdediging werd gepoort. De doelwachter had de mazzel dat er bij de verste paal niemand van De Fivel bereid was om het leer binnen te schuiven. Niet veel later ontsnapte Kramers weer op links , draaide vervolgens naar binnen, maar mikte net te hoog. Zijn draaiende inzet vloog rakelings over de kruising. Het waren meteen zijn laatste balbehandelingen, want ook hij verdween niet helemaal klachtenvrij richting kleedkamers en werd vervangen Kjell Spraakman.

Tijdens een blessurebehandeling op een meter of twintig van het doel van SIOS probeerde scheidsrechter Plat de amusementswaarde van het duel nog wat op te krikken toen hij met de bal aan het goochelen sloeg en het leer in het Sauwerder doel ‘dreigde’ te schieten. Misschien had de onpartijdige dat maar moeten doen, want er was niemand in Zeerijp te vinden die ook nog maar een stuiver gaf voor de kansen van een van beide teams op meer dan een gelijkspel.

En die kwamen er dan ook niet, al zal men zich bij SIOS nog wel even voor het hoofd hebben geslagen toen invaller Gijs Huinder op rechts was weggeglipt en vervolgens een prima voorzet wist af te leveren. Die had met een beetje goede wil door Stefan Bultena tegen de touwen gejaagd moeten worden, maar het rollertje dat hij produceerde was van een veel te mager gehalte. En dus eindigde de wedstrijd waar iedereen veel van had verwacht in een ronduit teleurstellende remise. Eentje waar beide clubs weinig mee opschieten, al kan De Fivel dan in ieder geval nog zeggen dat ze boven de streep staan.

Nik Poortinga (De Fivel): ‘Ik kan natuurlijk gemakkelijk terugvallen op het feit dat we veel mensen moesten missen en feitelijk is dat ook zo. Het was echt behelpen vandaag. Dat laat overigens niet onverlet dat we beter moeten kunnen. Na die openingsfase vielen we ver terug en was het qua kijkspel allesbehalve leuk. Het bleef alleen maar spannend omdat je altijd de hoop hebt dat er toch nog een goal zal vallen. Maar goed, het is niet anders. Deze wedstrijd moeten we maar snel vergeten. We hebben nu even rust en hopen dat in die periode pijntjes en blessures voldoende aangepakt kunnen worden zodat we er straks weer een stuk fitter op staan.’

Wilhem van der Wiel (SIOS): ‘Ik denk dat we hier vandaag hadden moeten winnen. Ten eerste omdat ik ons wat rustiger aan de bal vond en ook de betere kansen hebben gekregen. Dat we daar te weinig mee hebben gedaan moge duidelijk zijn. Het klopt dat het na rust van een niet al te best niveau was wat beide ploegen hebben laten zien. Ik kan er niets anders van maken. Ook wij hebben met blessures te maken, dus wast dat betreft kunnen we elkaar de hand schudden.’

* De Fivel – SIOS 1-1 (1-1). Allert de Haan 0-1; Emiel Bos 1-1.

No Replies to "De Fivel en SIOS kunnen supporters niet boeien"