Fred de Boer en David van der Kam: ‘Competitie is belangrijker dan bekertoernooi’

Komend weekeinde staat in het teken van inhaal- en bekervoetbal. Wat dit laatste onderdeel betreft, worden we in deze regio niet echt verwend. Alleen eersteklasser Winsum en derdeklasser SC Loppersum zijn nog in de race. De coaches Fred de Boer (Winsum) en David van der Kam (SC Loppersum) hebben zo hun eigen gedachten over de bekerontmoetingen. Zij geven de voorkeur aan de competitie.

Eersteklasser Winsum gaat op bezoek bij SC Joure. De ploeg van Jonne Boonstra, uitkomend in de 2e Klasse K van het zaterdagvoetbal en spelend op sportpark De Hege Simmerdyk, staat er niet best voor. De Friezen nemen de laatste plaats in en hebben in de veertien gespeelde wedstrijden nog maar vijf punten weten te behalen. Afgelopen zaterdag werd er in het kelderduel met Workum zelfs helemaal niet gescoord. De enige overwinning die men binnen wist te harken, kwam eind oktober tot stand in het thuisduel met SC Leovardia. Het werd destijds 4-1, waarbij Stijn Terpstra goed was voor twee doelpunten. Daar is meteen het volgende probleem van SC Joure aangekaart, want de ploeg komt maar moeizaam tot scoren. Tot nu toe werd er slechts twaalf keer gescoord. Het duo Stijn Terpstra (4) en Bent Dijkstra (3), namen daarbij het grootste deel voor hun rekening.

Wil het in de competitie nog niet echt vlotten met de Friezen, in de beker is het een ander verhaal. In de poulefase werd gewonnen van Oldeholtpade (0-2) en FC Wolvega (1-0) en eindigde het treffen met Jubbega in een 2-2 remise. In de eerste knockout-ronde werd na een zwaarbevochten zege afgerekend (1-3) met het Leeuwarder Lions 66. Na de 1-3 overwinning op Sneek Wit Zwart mocht men overwinteren en staat SC Joure dus tegenover vv Winsum, dat in de voorronde verloor van Pelikaan S. (0-1). Helpman (4-2) en GSAVV Forward (1-2) werden wel geklopt. Het Leekster VEV ’67 (0-1) en het stad-Groninger Velocitas 1897 (3-2) moesten er in de knockout-fase aan geloven.

Winsum zal zeker als favoriet aan de aftrap verschijnen en vertrouwen hebben getankt na twee competitiezeges op rij. De ploeg van trainer Fred de Boer klopte zaterdag Leeuwarder Zwaluwen met 3-1, staat momenteel op de zesde plek in 1F en heeft er inmiddels vijftien wedstrijden op zitten. Daarin wisten ze het doel 29 keer te vinden. Aan de zijde van de groenzwarten is Yumé Ramos de meest trefzekere speler met 8 doelpunten. Jered Faleye (5), Heinze Andringa (4) en Tijs Mulder (3) volgen op afstand. Qua tegengoals ontlopen de beide kemphanen elkaar niet veel. SC Joure heeft er in veertien wedstrijden 27 om de oren gekregen, terwijl Winsum in vijftien duels 25 doelpunten moest incasseren.

Het is al vaker gezegd, competitievoetbal is iets anders dan bekervoetbal en statistieken zeggen helemaal niets. In de beker gelden andere voetbalwetten. Daarin kun je geen verstoppertje spelen omdat er op het einde van de rit wordt bepaald of je een ronde verder komt. Hoe mooi bekervoetbal ook is, Fred de Boer geeft de voorkeur aan de competitie. ‘Dat heeft gewoon prioriteit. En de praktijk leert dat we moeite hebben met tweedeklassers, dus laten we kijken of we ondanks wat aanpassingen in de opstelling goed zijn om toch een ronde verder te komen.’ Op de vraag welke aanpassingen dat zouden moeten zijn antwoordt hij; ‘We hebben nog een kleine week trainen voor de boeg.’

SC Loppersum ontvangt op het eigen sportpark aan de Bosweg een tegenstander van formaat. Men neemt het namelijk op tegen De Drentse Zuid Oost Hoek (DZOH) uit Emmen, uitkomend in de 1e Klasse E Oost van het zaterdagvoetbal. Met negentien punten uit vijftien wedstrijden bivakkeren de Drenten momenteel op de tiende plaats in de ranglijst. Youri Keen en Joël Zweerink zijn er de topschutters met ieder drie goals. Afgelopen weekend werd met 2-1 verloren van asv Dronten. Voor DZOH en met name Anco Jansen eindigde de wedstrijd helemaal in mineur. De voormalige prof van onder andere FC Groningen, Roda JC en FC Emmen wist zijn emoties na het duel niet in bedwang te houden richting de leidsman en kreeg zijn tweede geel en dus rood.

In de poulefase van de beker walste DZOH met 9-1 over Pesse heen, speelde men gelijk (1-1) in het duel met FC Meppel en won de ploeg van trainer Marc van Meel met 1-2 van Noordscheschut. In de eerste knockout-ronde kreeg Bargeres een zevenklapper om de oren (0-7) en daarna werd afgerekend met competitiegenoot Noordscheschut (2-4), waar Van Meel vier seizoenen trainer is geweest. Hij is in de regio overigens geen onbekende, want in het verleden was hij hoofdtrainer bij het inmiddels opgeheven Viboa uit Winsum.

De Lopsters verloren zaterdag hun competitiewedstrijd tegen The Knickerbockers vanaf elf meter( 0-1) en rekenden in de voorronde van de beker af met Corenos (1-2) en Noordpool UFC (1-6). Op eigen veld werd het slechts 2-2 in het duel met vijfdeklasser Meedhuizen. Een andere vijfdeklasser (SC Scheemda) moest er in de eerste knockout-ronde aan geloven (1-3) en vervolgens werd Veendam 1894 met 3-0 opzij gezet. De Noord-Groningers hebben met Joris Jurna en Tim Maneschijn hun meest trefzekere (6) spelers. Laatstgenoemde zal er zaterdag in ieder geval niet bij zijn. Hij heeft zijn middenvoetsbeentje gebroken. In het team van vertrekkend trainer David van der Kam ontbreken verder de geblesseerden Rik Buikema, Jeffrey Leegstra en de van een beenbreuk herstellende Peter Heeres. SC Loppersum staan momenteel achtste in 3C met achttien punten uit veertien duels.

Van der Kam kijkt liever over het bekerduel heen naar volgende week dinsdag als men op eigen veld de competitiewedstrijd tegen NEC Delfzijl speelt. ‘Dat is veel belangrijker. Natuurlijk gaan we er zaterdag iets moois van maken voor de spelers. Ze mogen tegen een prima elftal spelen en dat is op zich al een prachtige ervaring. En uiteraard willen we winnen. Als je het realistisch bekijkt is die kans echter klein. Maar goed, de bal is rond en er kan van alles gebeuren. Bovenal is het voor ons een mooie thuiswedstrijd tegen een leuke tegenstander. Ik hoop dat we er een wedstrijd van weten te maken en dat iedereen er zonder blessures weer uit komt.’

No Replies to "Fred de Boer en David van der Kam: 'Competitie is belangrijker dan bekertoernooi'"