Meedhuizen-Muntendam gestaakt na ordinaire knokpartij

Het duel tussen Meedhuizen en Muntendam in de 5e klasse F van het zaterdagvoetbal heeft maar vijfenveertig minuten geduurd. Toen liep een en ander volledig uit de hand en mondde het duel uit in een ordinaire knokpartij. Arbiter Koerntjes zag zich genoodzaakt de wedstrijd te staken. De oorzaak lag in een enorme vechtpartij. Over de aanleiding en het verloop van die strijd verschilden de partijen behoorlijk van mening.

door Kees Bouma

Bij Meedhuizen wilde trainer Bob Mulder geen commentaar geven, behalve dan dat de scheidsrechter volgens hem geen enkele blaam trof. Hij verwees naar het bestuur en Jarno Koning, die de technische zaken bij Meedhuizen beheert, wilde zijn visie op het gebeurde wel geven: ‘Op het middenveld maakte een speler van Muntendam een trappende beweging naar iemand van ons. Toen daar iets van geroepen werd vanaf de kant, schold een speler een vader van een van onze spelers uit voor ‘Vieze gore kankerhomo of mongool. Wat precies weet ik niet meer.’

Er ontstond volgens Koning daarna een opstootje. ‘Een verdediger van Muntendam haalde uit naar onze speler. Die trapte terug en toen kwamen er anderen van ons bij om te helpen. Daarna kwamen ook de andere spelers van Muntendam erbij, die zijn wat minder snel. Er werd opnieuw gevochten. Wij gingen naar de kleedkamer en er wordt gezegd dat er toen naar een speler van ons ook nog racistische opmerkingen zijn gemaakt. Muntendam had inmiddels en bankje gesloopt om ons mee te lijf te gaan. Dat is overigens niet gebeurd. Daarna is er niet meer gevochten. Ik ben met de scheidsrechter naar de kleedkamer gegaan. Wij wilden graag verder. Onze aanvoerder Jairzinho Leirissa probeerde ook nog wat te bemiddelen, maar de scheidsrechter vond het onverantwoord om verder te gaan.’

Bij Muntendam ziet men het heel anders. Trainer en speler Maik Winter: ‘Er ontstond vlak voor de rust een opstootje. Dat ging er al behoorlijk heftig aan toe. Toen dat gesust was, besloot de scheidsrechter voor rust te fluiten. Bij het naar de kleedkamer gaan zag ik dat er weer drie man van Meedhuizen boven op Roy Poelma lagen. Toen ben ik hem te hulp geschoten. Binnen een mum van tijd lag ik op de grond en trapten vijf man op mij in. Ik heb een blauw oog en een beurs lijf. Roy Poelma werd ook tegen zijn hoofd getrapt. Bij dat gedoe vorig jaar op Mallorca (waar een Nederlander om het leven kwam bij uitgaansgeweld- red.) hebben we gezien waartoe zoiets kan leiden. De scheidsrechter staakte de wedstrijd terecht. Wij wilden ook niet verder. We gaan de wedstrijd ook niet uit spelen. Ik moet maandag weer aan het werk en onze andere jongens ook. We voelden ons zwaar bedreigd. We waren daar met maar met twaalf man. Ik ga wel aangifte doen denk ik, maar daar moet ik nog even een nachtje over slapen.’ In Meedhuizen wil men de zaak eerst laten bezinken. ‘Daarna kijken we wel weer’, zegt Koning. Hij is van mening dat Muntendam de zaken gigantisch verdraait. Het verhaal dat de dug-out van Meedhuizen al kapot was voordat de wedstrijd begon, verwijst hij naar het rijk der fabelen. ‘Die hebben ze bewust kapot getrapt om ons vervolgens met de stukken hout het veld in te gaan.’ Uit beeldmateriaal dat EemsmondSport in zijn bezit heeft, blijkt dat een speler van Meedhuizen een ordinaire schop uitdeelt aan een Muntendammer, die achterover in het doel valt. Daarna buitelen de spelers bijkans over elkaar heen en komt er dus uiteindelijk een vroegtijdig aan het duel.

Over veel dingen waren de partijen het oneens, maar over het feit dat dergelijke zaken niet op een voetbalveld thuishoren was volmondig overeenstemming. Het bestuur van Meedhuizen liet een dag na de gebeurtenissen via de eigen facebookpagina het volgende weten; ‘Gisteren hebben zich rondom de wedstrijd VV Meedhuizen – Muntendam incidenten voorgedaan. Wij willen benadrukken dat er van beide kanten handelingen zijn verricht die niet thuishoren op een voetbalveld. Als bestuur en overige leden van de club willen wij ons distantiëren van de gebeurtenissen en handelingen van onze kant van afgelopen zaterdag. Dit kan en hoort niet bij ons geliefde spel: voetbal. Wij zullen de gebeurtenissen grondig onderzoeken en waar nodig zullen er passende maatregelen volgen. Verder zullen wij alle medewerking verlenen aan een eventueel onderzoek die volgt door de KNVB. Met sportieve groet, het bestuur.’ Toen het duel gestaakt werd stond het 2-0 voor Meedhuizen en was Meedhuizer Samir Ennaciri tegen een gele kaart aan gelopen.

8 Replies to "Meedhuizen-Muntendam gestaakt na ordinaire knokpartij"

 • comment-avatar
  Kuipers februari 19, 2023 (11:18)

  Goh, waarom denk je dat Oldambtster Boys vorige week “ziek” was tegen Meedhuizen.

 • comment-avatar
  Rudolf P. de Vries februari 19, 2023 (17:15)

  Niet om het een of ander. Het maakt mij niet uit wie er begonnen is, maar als ik op beelden zie wat een speler van Meedhuizen doet? Daar is maar een term voor en dat is het uitdelen van een doodschop…. Die gozer moeten ze nooit weer op een voetbalveld toelaten. Het is gewoon een schande. Er past hier maar een straf. Beide clubs uit de competitie halen. Dat voetbal in de vijfde klasse stelt toch geen moer voor,

 • comment-avatar
  Alexander februari 19, 2023 (17:32)

  Wel jammer dat bij een ordinaire vechtpartij weer verwezen wordt naar rugby. Waar als er iets gebeurd er door de scheidsrechter hard opgetreden wordt en alles na de wedstrijd met een drankje uitgesproken wordt.

  • comment-avatar
   EemsmondSport februari 19, 2023 (18:56)

   Ja, daar moet ik je gelijk in geven. En dat siert de rugbysport ook… Heb het stukje verwijderd…

 • comment-avatar
  Nick Boersma februari 19, 2023 (19:27)

  Willen jullie de rotzooi die op dit voetbalveld heeft plaatsgevonden niet vergelijken met de rugbysport? Jullie hebben nooit over dergelijke ordinaire vechtpartijen hoeven berichten na een wedstrijd van onze plaatselijke rugbyclub DRC Phoenix. Verwar de hardheid van de rugbysport met met deze onzin. Rugby is misschien hard, maar altijd fair. Verzoek de zin “Vervolgens ontstaat er een situatie die op een rugbyveld niet zou misstaan.” uit het artikel te halen.

  • comment-avatar
   EemsmondSport februari 19, 2023 (21:10)

   Je had beter even de reactie kunnen lezen die voor die van jou verscheen…

 • comment-avatar
  Euroborg februari 20, 2023 (19:29)

  Wat een tokkieploeg zeg. Neem aan dat voordat de Knvb ingrijpt Meedhuizen zelf de betrokken spelers (die rioolrat met die doodschop voorop) royeert. Zo niet, dan zal dit vast een vervelend staartje krijgen lijkt me

 • comment-avatar
  Peter februari 21, 2023 (21:07)

  Nieuwsbericht uit 2013:
  Voetbalclub VV Meedhuizen heeft zijn B-junioren-elftal uit competitie genomen. Dit in verband met de vechtpartij gisteravond in de uitwedstrijd tegen WEO uit Woldendorp. Een speler (17) van WEO liep een zware hersenschudding op, vermoedelijk doordat hij tegen het hoofd werd getrapt.

  De twee jongens die dat deden hebben inmiddels wel bij de senioren leeftijd. “Eigen jeugdopleiding” krijgt zo wel een heel andere betekenis.