FC LEO lijdt kostbare nederlaag in duel met Ezinge

Op bezoek bij FC LEO heeft Ezinge een zeer belangrijke zege weten te behalen en behoudt het, na de teleurstellende nederlaag van een week eerder tegen Stedum, zicht op een hoge eindklassering. De Leensters haalden geen moment hun normale niveau en zullen de komende weken aan de bak moeten als ze in de strijd om nacompetitie een woordje mee willen blijven spreken.

Onder de ongenaakbare lijstaanvoerder RZ Baflo is een hevige strijd ontbrandt om de felbegeerde tweede plaats. Die was voor de aftrap van de topper in 5D in bezit van FC LEO, maar wordt nu vooralsnog door Ezinge ingenomen, dat uit dertien wedstrijden drieëntwintig punten heeft weten te verzamelen. Dat zijn er twee meer dan FC LEO, De Lauwers, ZEC en Zeester. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat ZEC nog maar elf duels heeft gespeeld en de overige drie twaalf keer in actie zijn gekomen.

De thuisploeg begon sterker aan de wedstrijd, maar de eerste mogelijkheden waren voor de Leensters. Zo zag Wiebe Leistra teamgenoot Nick Rosema bij een snel uitgevoerde aanval over het hoofd en ging een schot van diezelfde Rosema langs de verkeerde kant van de paal. De thuisclub was wel dreigend, maar kwam niet of nauwelijks tot echte mogelijkheden. Rick Koster probeerde het wel namens de gastheren, maar diens schot was te zacht om doelman John Nooren echt in de problemen te kunnen brengen.

Na twintig minuten spelen werd de score geopend door aanvoerder Paul Broekhuizen van Ezinge toen Wiebe Leistra een afgeslagen hoekschop voor de tweede keer kon inbrengen en het hoofd van Broekhuizen vond die bij de tweede paal de bal achter goalie Jasper Tuma knikte: 0-1. De gastheren gingen op jacht naar de gelijkmaker en zagen dat Jasper Wiersum tot twee keer toe zijn meerdere moest erkennen in doelman John Nooren. Op slag van rust verdubbelde Ezinge de score toen Wiebe Leistra direct druk zette en de bal veroverde na een snelle spelhervatting van doelman Jasper Tuma. Wiebe Leistra vond Jasper Dijkstra die vervolgens Nick Rosema bediende en die wilde dat presentje wel even uitpakken: 0-2.

Na de pauze volgde een zelfde soort schouwspel. FC LEO leek optisch sterker te zijn doordat het veel meer balbezit had, maar Ezinge gaf nauwelijks een krimp en kwam er een aantal keren levensgevaarlijk uit, of zorgde voor onrust uit standaardsituaties. Er was nog geen minuut gespeeld in het tweede bedrijf of Ezinge had de wedstrijd al definitief in het slot kunnen gooien. Een kopbal van Paul Broekhuizen werd echter door een verdediger van de lijn gehaald.

Na een uur spelen ontstonden er binnen een kort tijdsbestek prima mogelijkheden voor beide teams. Eerst zag Nick Rosema zijn schot, na een prima aanval, gekraakt worden. In de tegenstoot kreeg Jasper Wiersum de mogelijkheid zijn team terug in de wedstrijd te schieten, maar hij vond doelman John Nooren op zijn pad. Vervolgens ontstond er een scrimmage voor het Ezinger doel, maar verdween de bal tot grote opluchting van de gasten naast. Hierna was het de beurt aan doelman Jasper Tuma om zowel Wiebe Leistra als Jasper Dijkstra van scoren af te houden.
Voordat de wedstrijd definitief werd beslist was het tweetal nogmaals dicht bij een treffer geweest, waarbij de inzet van Wiebe Leistra door Robin Vink voor de doellijn werd weggerost.
Niet geheel toevallig waren beide heren ook verantwoordelijk voor de derde treffer van de middag toen een perfect uitgevoerde counter via Jasper Dijkstra bij Wiebe Leistra belandde en vervolgens de 0-3 eindstand op het scorebord verscheen. Een meer dan verdiende, maar bovenal zeer belangrijke overwinning voor Ezinge, waar de nog steeds met een ingepakt been rond lopende trainer Ronald Bouwman en zijn staf een prima middag beleefden.

Ronald Bouwman: ‘Wij speelden goed georganiseerd en waren vooral sterk en gevaarlijk vanuit de omschakeling. FC LEO was kwetsbaar en daar hebben we goed gebruik van gemaakt. Zij probeerden het spel te maken en kwamen daardoor regelmatig vrij hoog te spelen. Dat was precies wat we wilden. Er viel veel ruimte achter hun laatste linie. Wij wisten met onze lopende mensen daardoor voor veel gevaar te zorgen. We zijn blij met dit resultaat en inderdaad, de competitie om de tweede plek is in volle gang. Voorlopig staan wij daar en dat is een mooi resultaat. Nu is het zaak om dit vast te houden. De nummers twee tot en met zes staan dicht bij elkaar, dus was deze overwinning gewoon noodzakelijk.’

Rowan Rozema (FC LEO): ‘Bij vlagen leken we inderdaad sterker, maar we hebben veel te weinig afgedwongen. Als je dan aan de bal ook nog eens niet de allerbeste keuzes maakt, ga je heel hard op je snufferd. Dit is eeuwig zonde, want Ezinge was wel te kloppen geweest als we ons normale niveau hadden gehaald. We hebben onszelf in de steek gelaten, moeten kritisch naar het eigen handelen kijken en veel beter voor de dag komen in het vervolg van de competitie. We gaan voor de tweede plek, dus moet er zeker wat gebeuren. De weg is nog lang en de verschillen zijn klein. We hebben nog altijd vertrouwen in een goede afloop.’

* FC LEO – Ezinge 0-3 (0-2). Paul Broekhuizen 0-1; Nick Rosema 0-2; Wiebe Leistra 0-3.

No Replies to "FC LEO lijdt kostbare nederlaag in duel met Ezinge"