Hogelandster derby RZ Baflo-Warffum eindigt in remise

De twee moederverenigingen van SJO ’t Hogeland stonden zaterdagmiddag tegenover elkaar. In de 5e Klasse D stond Rood Zwart Baflo tot aan de aftrap tegen Warffum ongeslagen bovenaan met 34 punten uit 12 wedstrijden. De mannen van trainer Willem Kluin hadden nog maar één keer een remise toegestaan. Dat was in de uitwedstrijd tegen Ezinge. Daar zouden nu twee verliespunten bij komen., want de Warffumers slaagden er in om de gastheren op 1-1 te houden.

In Baflo weten ze nu ook wat het is als Warffum op bezoek komt. De supporters van de geelhemden hadden het Bafloër sportpark in het nachtelijke donker al met een bezoek vereerd en het toegangshek, een van de doelen de dug-out van gastheer RZ Baflo en het scorebord met geelzwart lint vol gehangen. Achter het ingepakte doel hing een spandoek met de tekst ‘De club uit het Hogeland komt uit het dorpje van de geelhemden.’  De Warffumers kwamen ook niet ongeschonden uit de voorbereiding, want hun kleedkamer lag vol met ballonnen en was met rood-wit lint behangen. Ook waren er spandoeken met teksten als ‘Nooit weer Warffum’ en RZB-Warffum, voetbal is terug. Waarbij de naam van de tegenstander trouwens op zijn kop was gezet. Een ludieke geste van beide supportersgroepen, waarvan de Warffumers er vlak voor de aftrap nog een schepje bovenop deden met een geelzwart rookgordijn en vuurwerk.

De sfeer zat er meteen al goed in en het was even afwachten hoe een en ander tijdens de wedstrijd zou worden opgepakt. Voor het team van trainer Nico de Vries liggen de zaken iets anders dan voor RZ Baflo. Men weet iedere week voldoende kansen te creëren, maar beloont zichzelf te weinig. Op papier zou het voor de thuisclub geen al te moeilijke klus moeten zijn om ook de dertiende competitiewedstrijd in winst om te zetten. Aan het begin van de competitie hadden de Bafloërs in Warffum immers al met 2-4 gewonnen. In dit soort wedstrijden komen er echter andere krachten naar boven en het werd dan ook een ware Hogelandster klassieker.

Nadat de geelzwarte rookpotten waren uitgeblust en iedereen weer kon zien waar er gevoetbald zou worden, vond dan de aftrap plaats. Aan de zijde van Warffum misten Timo Hooijer en Giovanny Renses om diverse redenen de wedstrijd. Het was ook twijfelachtig of Ramon Dijkema wel onder de lat kon plaatsnemen, dit vanwege een heupblessure. Tijdens de warming-up kon good old Dick Voorma rustig blijven, zijn jongere collega bleek fit genoeg om te kunnen starten. Een basisplaats was er ook voor Wessel Bijsterveld, die normaliter zijn kunsten bij JO19 vertoont. Julian Houtman, Lucas Bakker en de Corbijn-tweeling vulden de dug-out. Bij RZ Baflo ontbraken Silvan Groen, Tim Spijk en doelman Cedric Tillema. De goalie is al even uit de running en werd ook nu weer vervangen door Rick Folkerts.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Sital uit Leeuwarden bleek al snel wat er van het duel verwacht mocht worden. RZ Baflo zakte in en wachtte op een foutje aan Warffumer zijde. Aan de kant van de gasten was men echter ook geduldig en stond men vrij compact. Er werd druk gezet, zodra dat vereist was en meestal was dat op de doorgaans sterk spelende Duncan Torrenga. Voetballend werd hij aardig in bedwang gehouden, maar bij standaardsituaties komt zijn verfijnde traptechniek vaak naar boven. En zorgden meerdere keren voor gevaar in het Warffumer doelgebied. De gasten kwamen een paar keer goed weg en probeerden met lange halen Remon Bijsterveld in stelling te brengen. Fysiek was hij sterk genoeg om het de Bafloër defensie lastig te maken en soms viel de bal ook wel goed, maar echt dreigend werd het niet.

Gaandeweg kwam het echte derby-gevoel steeds meer naar boven en moest de dienstdoende scheidsrechter alle zeilen bijzetten om de vele overtredingen en het verbale geweld op de juiste wijze te interpreteren. Hij dacht een zware middag tegemoet te gaan, maar dat viel alleszins mee omdat de Friese arbiter deksels goed in de gaten had welke belangen er op het spel stonden. In de eerste helft werd er niet gescoord en dus zou het sportieve vuurwerk na de thee moeten worden ontstoken.

Na de thee keerde aan de kant van RZ Baflo Stefan Kruizinga niet terug op het veld. Hij werd vervangen door Mike Smit. Ook na de doelwisseling hielden de Warffumers de toevoerlijnen naar de voorwaartsen erg kort. Ze zaten er bovenop en zochten daarbij de grenzen van het toelaatbare op, dit tot ongenoegen van het thuisfront. Na een klein uur spelen kreeg Duncan Torrenga een niet te missen kans, maar schoof een voorzet naast het lege Warffumer doel.

De gasten sloegen aan het wisselen, omdat sommigen het op een gegeven moment niet meer konden belopen. Het vele afjagen en het zware veld begonnen zijn tol te eisen en van verzorgd voetbal was al lang geen sprake meer. Er werden veel duels uitgevochten en na 78 minuten waren het de gastheren die de score wisten open te breken. Een hoog ingebrachte bal leek door Ramon Dijkema te worden opgepakt, maar Bafloër Harm Mellema sprong mee. Bij dat luchtduel verloren beiden de bal uit het oog, waarna de alert reagerende Mark van Zanten zich bedankte: 1-0. Bij Warffum dacht men nog aan een overtreding, maar daar werd niet voor gefloten en dus had de thuisclub de voorsprong te pakken.

Bij de geelhemden kwam Jarell Corbijn er als aanvaller in. Hij verving Kevin Janssen. Nadat Lucas Bakker ook was ingevallen voor Gert Jan Meijer, had coach De Vries al zijn wissels opgebruikt. Het werd alles of niets voor de gasten in de slotfase. Er werd met drie spelers achterop gespeeld en de rest was alleen maar bezig met druk naar voren te zetten. Laatste man Jeroen Zwart schoof steeds verder een stukje op. Baflo vertraagde wat het kon, probeerde de Warffumer trein af te stoppen door wat wissels toe te passen ne nam zelfs de vrije ballen in vertraagd tempo. Dat ging de fluitist op zeker moment te ver en kende Warffum zomaar een vrije trap toe.

Alle vertragingen leidden er wel toe dat er uiteindelijk zeven minuten aan extra speeltijd bij werd geteld. En in de 96e minuut was het Remon Bijsterveld die zijn directe tegenstander voorbij liep en het leer voor het doel wist te krijgen. De vlaggenist van RZ Baflo stak de vlag wel in de lucht, maar wilde de meegelopen Jeroen Zwart niet op wachten. Hij schoof het leer in het lege doel: 1-1. De scheidsrechter negeerde zijn assistent en kende de goal toe. En daarmee had Warffum, zeker op basis van de tweede helft, gekregen wat het wilde. Daarentegen had RZ Baflo in het eerste bedrijf wat zorgvuldiger met de mogelijkheden moeten omspringen. Ze lieten toen na om het duel vroegtijdig in het slot te gooien.

Voor RZ Baflo waren de druiven zuur. Men had voor het eerst dit seizoen op eigen veld puntverlies geleden. Het was een fysieke strijd geworden, waarbij er voor elke meter gras werd geknokt door beide elftallen. De kampioenskar van RZ Baflo moet nog even wachten op het ritje door het dorp, maar dat die er binnenkort komt, staat wel vast.

Komend weekeinde gaat Warffum voor de tweede keer naar Oldehove om de destijds gestaakte wedstrijd tegen OKVC uit te spelen. Het duel wordt hervat bij een 0-3 stand en een vrije bal op de rand van het Oldehoofster strafschopgebied. Er moeten nog 54 minuten worden gespeeld. RZ Baflo heeft een weekje rust en zal op 11 maart naar Oldehove afreizen.

* RZ Baflo – Warffum 1 – 1 (0 – 0). Mark van Zanten 1-0; Jeroen Zwart 1-1.

No Replies to "Hogelandster derby RZ Baflo-Warffum eindigt in remise"