Start to Run zet mensen in beweging

Plezier beleven aan hardlopen en als het even kan deze manier van sporten ook blijven doen.  Vanaf 4 maart kan het weer. Dan begint namelijk de Yakult Start to Run. Een van de verenigingen die het programma al jaren aanbiedt, is atletiekvereniging Fivelstreek in Delfzijl.

‘Het is een succesvolle formule’, vertelt trainer Wiebo Elzinga. ‘In de loop der jaren hebben we ongeveer tweehonderd mensen in beweging gekregen. Dat is ons doel. Het is natuurlijk mooi als deze mensen ook blijven hardlopen, maar dat hoeft van mij niet. Het gaat er om dat je plezier hebt in dat wat je doet. Dat kan hardlopen zijn, maar ook een andere sport. De vorige Start to Run-groep bestond uit dertig personen. Bijna iedereen is lid geworden. Bewegen is heel goed voor de mens. Zowel lichamelijk, maar ook op cognitief gebied. Onderzoek heeft bewezen dat bewegen helpt om onder meer de ziekte van Alzheimer tegen te gaan.’

Het is volgens Elzinga vaak een drempel die mensen over moeten en daarbij is het programma volgens hem een steun in de rug. De Start to Run is iedere zaterdag en het programma is zo ingericht dat de deelnemers doordeweeks zelf moeten trainen. Elzinga: ‘Dat doen wij anders. De deelnemers doen op de dinsdag- en donderdagavond gewoon mee tijdens de reguliere trainingsavond. Vanzelfsprekend zijn ze dan ook een aparte groep. We kiezen voor deze aanpak omdat het een behoorlijke zelfdiscipline vraagt om zelfstandig doordeweeks te gaan lopen. Dat is bijna niet te doen. Er is altijd wel een reden te bedenken om niet te gaan trainen. Als je met een groep bent is de drempel lager. Daarnaast is het ook gezelliger. Er zijn hechte vriendschappen ontstaan. Zo is er een groepje van drie vrouwen die met elkaar verschillende evenementen bezoeken en met elkaar weekendjes weggaan. Met elkaar train je naar een doel, namelijk na zeven weken drie kilometer kunnen lopen. We trainen naar de Stadsloop Appingedam die in juni wordt gehouden. Voor velen is dat een mijlpaal.’

Het programma is voor iedereen geschikt, zolang je in staat bent om vijf kilometer te wandelen. In begin zal het nog veel wandelen met kleine stukjes hardlopen zijn. Na verloop van tijd worden de stukjes hardlopen groter en de hoeveelheid wandelen kleiner. Elzinga is van mening dat Iedereen het kan. ‘We hebben een deelneemster gehad die zei dat we haar niet aan het hardlopen zouden krijgen. Ze is nu zelf trainster en zit in het bestuur. De groep is destijds opgezet door Cor Prinsen. Hij was vorig jaar zelf weer van de partij. Niet als trainer, maar als deelnemer.’ De groep wordt begeleid door Elzinga, Bas van Vliet en Pascal Leegstra. De training is vanaf 4 maart iedere zaterdag om 9.15 uur en iedere dinsdag- en donderdagavond om 18.45 uur. Aanmelden kan via de website www.avfivelstreek.nl.

No Replies to "Start to Run zet mensen in beweging"