Overzicht amateurvoetbal

Het overzicht is er weer, al is het dan maar een beperkte opsomming omdat we nog steeds met een onvolledig programma te maken hebben gehad. Desondanks waren er wel weer voldoende wedstrijden om bij stil te staan. Ook het gestaakte duel van ZEC tegen Eenrum is eindelijk afgewerkt en dat is dan weer leuk voor aanvaller Robin Stoter, die eindelijk vier doelpunten aan zijn totaal kan toevoegen. Uiteraard begint het overzicht met de hoogst spelende vereniging en dat is eersteklasser Winsum.

 

1e Klasse F Zaterdag
WINSUM BOEKT WEER ZEGE OP FVC
Eersteklasser Winsum wacht de komende weken een mooie periode, waarin het maar liefst drie thuiswedstrijden krijgt af te werken, te beginnen met Drachtster Boys. Om met een goed gevoel aan die reeks te beginnen, werd in Leeuwarden met 1-3 van FVC gewonnen. Daarmee trok het team van trainer Fred de Boer de stijgende lijn van de afgelopen periode door, waarin het drie keer tot winst wist te komen, inclusief het bekerduel tegen SC Joure.

De Leeuwarders zitten momenteel in de hoek waar de klappen vallen, maar leken de draad dit jaar weer enigszins op te pakken met vier punten uit drie duels. De gastheren hadden ook nog wat goed te maken in het treffen met Winsum, want dat had de thuiswedstrijd eerder dit seizoen in een 5-1 overwinning weten om te zetten. Voor aanvang van het duel in het Friese werd er een minuut stilte in acht genomen vanwege het overlijden van het Winsum-lid Marten Dohmeijer.

Na een kwartier spelen was er van een duidelijk krachtsverschil nog geen sprake. Winsum speelde erg onrustig, maar zou toch de leiding nemen. Het was Yumé Ramos die uit een prima aanval zijn tweehonderdste competitiegoal liet aantekenen: 0-1. Veel plezier beleefde hij daar niet van, want het was Kylian Medema die voor een 1-1 ruststand wist te zorgen.

Ook na de doelwisseling was het allemaal veel te onrustig aan Winsumer zijde. Toch kregen de gasten wel mogelijkheden, maar pogingen van Menno Mulder en Patrick Kauw bleven zonder succes. Jered Faleye was er ook een keer dicht bij na een voorzet van Ramos, maar ook hij kwam tekort. Dat maakte de Winsumjer echter ruimschoots goed toen hij de bezoekers andermaal op voorsprong wist te zetten: 1-2. Na een behoorlijke overtreding op Stan Verhoeven kreeg Jari Terpstra zijn tweede geel en kon vertrekken. Daarmee werd het er voor de thuisclub niet gemakkelijker op om nog tot een goed resultaat te komen. In de slotfase smeet Tijs Mulder het duel op slot door voor de 1-3 eindstand te zorgen.

Zoals gezegd wacht Winsum nu een fase waarin het goede zaken kan doen. Het duel tegen Drachtster Boys zou gezien de stand een of meerdere punten moeten opleveren. Daarna wordt het interessanter, want na een vrij weekend in verband met het terugtrekken van vv Groningen, zijn achtereenvolgens Hoogezand en Pelikaan S. de tegenstanders.

* FVC – Winsum 1-3 (1-1). Yumé Ramos 0-1; Kylian Medema 1-1; Jered Faleye 1-2; Tijs Mulder 1-3.

 

3e Klasse C Zaterdag
NOORDWOLDE KAN NIET VERRASSEN IN DUEL MET HFC ‘15
Na de zege op Omlandia had Noordwolde op eigen veld graag gestunt in het duel met HFC ’15, maar de Hoogkerkers lieten zich niet door het team van trainer Elsin Yilmaz verrassen. De geelzwarten gingen met 0-3 onderuit.

Noordwolde begon niet goed aan het duel met de ploeg uit de middenmoot. Het duurde te lang voordat de gastheren met energie en beleving het duel naar hun hand probeerden te zetten. Het was een beetje knullig dat de thuisclub door een vrij onschuldige situatie op achterstand werd gezet. Bij een ingooi van HFC ’15 probeerde Robert Holtvluwer op de rand van het eigen strafschopgebied voor zijn man te komen. Hierbij kreeg hij de bal ietwat ongelukkig op zijn arm. De scheidsrechter was onverbiddelijk en deponeerde de bal op de stip. Uit de toegekende penalty wist Frank Volkers de gasten op voorsprong te schieten: 0-1. Noordwolde wist in het eerste bedrijf niet verder te komen dan een schot op de paal van Marco Vos.

Na de doelwisseling gooiden de gastheren behoorlijk wat meer kracht in het duel en leek de gelijkmaker in de lucht te hangen. Jesse Hijlkema was twee keer dicht bij een treffer maar kwam niet tot scoren. Waar de gasten een goedkope strafschop mee kregen, iet de leidsman in het tweede bedrijf na om soortgelijke voorvallen als bij de eerste strafschop de bal nog een keer op de stip te leggen, maar nu op elf meter van het Hoogkerker doel. De gastheren voerden de druk steeds verder op, maar werden vervolgens in de omschakeling geslacht. HFC ’15 maakte dankbaar gebruik van de ruimte die Noordwolde liet vallen toen het bewust risico’s nam om iets te forceren. Lars Huizinga en Chris Latupeirissa voltrokken uiteindelijk het vonnis: 0-3.

Elsin Yilmaz (Noordwolde): ‘We hebben de kansen gekregen om te scoren, maar helaas laten liggen. Het is onbegrijpelijk waarom de scheidsrechter de ene keer een strafschop geeft voor een handsbal en vervolgens weigert om ons op een gelijke manier te behandelen. Zijn uitleg was dat hij bij een van de handsballen niets had gezien. Tja, dat hebben wij dan weer. De 0-3 is in mijn ogen erg geflatteerd. Maar goed, we moeten de rug rechten en zorgen dat we er in de uitwedstrijd tegen Niekerk meteen vanaf de eerste minuut scherp in gaan.’

* Noordwolde – HFC ’15 0-3 (0-1). Frank Volkers 0-1 (strafschop); Lars Huizinga 0-2; Chris Latupeirissa 0-3.

 

TELEURSTELLENDE MIDDAG VOOR OMLANDIA
De thuiswedstrijd van Omlandia tegen ON Roden is op een zware teleurstelling uitgedraaid. De Ten Boersters kregen op het eigen sportpark met 1-4 op de broek van de Drenten. De gasten hadden eerder dit seizoen de thuiswedstrijd ook al in winst (3-0) weten om te zetten.

De gastheren werden op alle fronten afgetroefd door de bezoekers, die met de een keer scorende Rik de Boer een van de dragende spelers binnen het team hebben. In de eerste helft wist Omlandia niets af te dwingen ne kwamen ze dan ook terecht op achterstand door een treffer van Leon Schievels: 0-1.

Omlandia kwam na de thee met heel wat goede intenties de kleedkamer uit, maar kreeg binnen enkele minuten de volgende klap te verwerken toen Jelmer Fierstra uit een vrije trap de marge wist te verdubbelen: 0-2. Vanaf dat moment leek het alsof Omlandia wat beter ging spelen, maar echt gevaarlijk werden de gastheren niet te worden. Uiteindelijk mocht Rik de Boer het verschil naar drie tillen alvorens Henk van der Wolde iets terug wist te doen. Het slotakkoord was weer voor ON Roden, dat met Joseph Duku Dima de laatste doelpuntenmaker van de middag in huis had: 1-4.

* Omlandia – ON Roden 1-4 (0-1). Leon Schievels 0-1; Jelmer Fierstra 0-2; Rik de Boer 0-3; Henk van der Wolde 1-3; Joseph Duku Dima 1-4.

 

SC LOPPERSUM LAAT WINST DOOR VINGERS GLIPPEN
Het had er alle schijn van dat SC Loppersum aan de uitwedstrijd tegen Lycurgus een driepunter zou overhouden. Ware het niet dat de gastheren in de slotminuten nog een strafschop kregen toegewezen, waardoor er een streep door een overwinning getrokken kon worden en het duel uiteindelijk in 1-1 eindigde.

Lycurgus had eerder dit seizoen in Loppersum nog vrij gemakkelijk met 0-3 weten te winnen, dus wisten de mannen van trainer David van der Kam wat hen te wachten stond. De komende weken staan er sowieso belangrijke wedstrijden op het programma en na de overwinning op NEC Delfzijl was het zaak om de goede lijn door te trekken. Na de winterstop hebben de Lopsters aardig wat punten weten te verzamelen, maar het zou geen eenvoudige klus worden om dat ook nu te bewerkstelligen.

Het duel kwam maar moeizaam op gang. Dit had tot resultaat dat er voor de toeschouwers weinig te beleven viel. In het eerste bedrijf kregen de gasten twee goede mogelijkheden om de score te openen. Jacob Havinga en Joris Jurna waren dicht bij een treffer. Beiden hadden meer tijd dan ze dachten, maar wisten het leer niet tussen de palen door te krijgen. Lycurgus kon niet terugvallen op een noemenswaardig moment en dus brak de rust aan zonder dat er gescoord was.

Toen er van speelhelft was gewisseld werd het er niet beter op. SC Loppersum had moeite om de duels op het middenveld te winnen en ontbeerde de scherpte die er de afgelopen wedstrijd wel was geweest. Toch zouden ze na driekwart wedstrijd op voorsprong weten te komen toen een voorzet van Ids In het Veld door Jacob Havinga tot doelpunt werd gepromoveerd: 0-1.

De ban was gebroken en SV Lycurgus moest nu wel komen. Binnen het Lopster team moest Joris Jurna noodgedwongen gewisseld worden. Job van Zanten kwam binnen de lijnen. Het bleek voor de gastheren intussen heel erg moeilijk om SC Loppersum echt in verlegenheid te brengen. De laatste linie van de gasten bleef hermetisch afgesloten. Er waren wel wat kleine kansen, maar die werden niet benut. In het laatste kwartier kregen de Stadjers iets meer grip op het spel, maar grote mogelijkheden leverde dat ook niet op.

Het duurde tot de 89e minuut alvorens ze wel tot scoren wisten te komen. Een vermeende overtreding in het strafschopgebied, na balverlies aan Lopster zijde, leidde tot een strafschop die door Frank van der Veen werd benut: 1-1. Enkele minuten later klonk het laatste fluitsignaal.

David van der Kam: ‘Het duel wilde eerst maar niet op gang komen qua kansen. Ik vond dat we het organisatorisch goed hadden staan en dat we het spel van SV Lycurgus aardig onder controle hadden. Dat we op voorsprong wisten te komen gebeurde uit een van de weinige kansen die we kregen, maar we hebben over het algemeen ook maar weinig kansen nodig om tot scoren te komen. De strafschop vlak voor tijd is zuur. In zo’n fase moet je niet meer aan voetballen denken, maar een wedstrijd dood maken en aan de drie punten denken. Komende zaterdag krijgen e met Aduard 2000 te maken, Die kunnen een periode pakken en zitten in een goede flow. Dan zullen we qua felheid beter voor de dag moeten komen. Ik weet dat we dat kunnen.’

* SV Lycurgus – SC Loppersum 1-1 (0-0). Jacob Havinga 0-1; Frank van der Veen 1-1 (strafschop).

 

NEC DELFZIJL GAAT ONDERUIT BIJ GROEN GEEL
Derdeklasser NEC Delfzijl is er niet in geslaagd om aan de uitwedstrijd tegen Groen Geel een positief resultaat over te houden. Begin oktober wist de ploeg van trainer Roy Kamps in eigen huis nog wel te winnen dankzij een treffer van Samir Ennaciri, die later naar vijfdeklasser Meedhuizen zou vertrekken.

Niet iedereen was even scherp bij de Havenkanters, een enkeling had zich zelfs verslapen voor het treffen in Groningen. NEC Delfzijl had in het begin veel moeite met het spel van de gastheren. Daarentegen stond men niet als een blok te verdedigen. Dat ging lang niet altijd even goed en scherp. Een en ander had ook te maken met de vele wisselingen binnen het team en te weinig zelfvertrouwen aan de bal. Na tien minuten spelen werd het duel al door de thuisclub open gebroken. Groen Geel speelde goed tussen de linies door en zag Melle Gebben scoren: 1-0. De bezoekers probeerden wel tegengas te geven, maar het was te weinig en aan de bal te onrustig. De keuzes werden vaak te snel gemaakt en bleken dan ook nog vaak de verkeerde te zijn. Uit een van die situaties wist de thuisclub de marge vlak voor de thee te verdubbelen. In de omschakeling viel de treffer van Ruben Ludwig te gemakkelijk. Hij stuurde een viertal spelers van de Delfzijlsters het bos in en mikte het leer vervolgens tussen de palen door: 2-0.

Na de doelwisseling moesten de gasten een tandje bijschakelen om terug in de wedstrijd te komen. Dat gebeurde dan ook. Er werd wat hoger druk gezet, maar de beloning bleef vooralsnog uit. Het bleef derhalve uitkijken voor de tegenstoten van Groen Geel. In de 79e minuut viel de aansluitingstreffer alsnog. De ingevallen Guillermo Slijngaard had een prima actie in huis en wist teammaatje Dion Zimmerman te bereiken. Die rondde de aanval knap af: 2-1. Daarna waren er nog wel wat kansen, maar Groen Geel stond de gelijkmaker niet toe.

‘Verliezen van een dergelijke ploeg is geen schande, maar ik ben van mening dat we te weinig zelfvertrouwen hebben getoond. Daar moeten we wel aan werken’, vertelde trainer Roy Kamps na de wedstrijd.

* Groen Geel – NEC Delfzijl 2-1 (2-0). Melle Gebben 1-0; Ruben Ludwig 2-0; Dion Zimmerman 2-1.

 

4e Klasse C Zaterdag
BLUNDERS KOSTEN SV DE HERACLIDEN DE KOP
SV De Heracliden heeft het een helft volgehouden om kampioenskandidaat Mamio van zich af te houden. Na de doelwisseling was het echter gedaan met het verzet van de Meijsters, al gaven ze na de thee sommige goals dan ook wel erg gemakkelijk weg. De bezoekers zouden uiteindelijk met een 1-4 overwinning van het veld stappen.

Het team van trainer Jaap Danhof had voor de aftrap in veertien duels nog maar twaalf tegentreffers hoeven incasseren en bezat daarmee, samen met koploper Holwierde, de minst gepasseerde verdediging in 4C. Veel scoren deden de Meijsters overigens ook niet. Sterker nog, de laatste twee wedstrijden bleef het scorebord zelfs onaangeroerd in de duels met Corenos en Middelstum. Het gemakkelijker spelende Mamio wist zich in het eerste bedrijf geen raad met de stugge verdediging van de thuisclub, die niet van zins leek om ook maar een stap opzij te doen voor het team dat op de titel aast. Zelf kwamen de gastheren amper aan een aanvaardbare mogelijkheid toe en vlak voor de thee leek Mamio toe te slaan, maar wisten de blauwzwarten toch overeind te blijven dankzij goed keeperswerk van Albert de Jonge en een op de lijn redding brengende Henk Wieringa.

Hoe anders was het toen de acteurs aan de tweede helft waren begonnen. Centrale verdediger Jeroen Linstra schoof de bal zomaar in de voeten van Vlad Valvara, die met dat buitenkansje wel raad wist: 0-1. Vervolgens liet aanvoerder Roy Streppel zich in het eigen strafschopgebied te eenvoudig van de bal zetten door Angelo Florencia die het leer langs doelman De Jonge wist te krijgen: 0-2.

De wedstrijd was voor driekwart gespeeld toen de definitieve beslissing viel. Clinton Abiamuwe werd de diepte in gestuurd en stelde daarna ploeggenoot Francisco da Cunha Capucho in staat om met het hoofd te scoren: 0-3. De thuisclub dacht via Mark de Boer dichterbij te komen, maar hij mikte op de paal. En toch zou de goal vallen toen Martijs Delker goed voorbereidend werk van Jeroen Oosterhuis op de juiste waarde wist te taxeren: 1-3. In een ultieme poging om de score een nog draaglijker aanzien te geven, bleef SV De Heracliden het doel van Mamio zoeken, maar uiteindelijk was het laatste sprankje hoop vervlogen toen Moritz Vanisius Gerdes het laatste doelpunt van de voetbalmiddag voor zijn rekening nam nadat Roy Streppel de bal te simpel had verspeeld: 1-4.

* SV De Heracliden – Mamio 1-4 (0-0). Vlad Valvara 0-1; Angelo Florencia 0-2; Francisco da Cunha Capucho 0-3; Martijs Delker 1-3; Moritz Vanisius Gerdes 1-4.

 

SIOS ZET SLOTLICHT SC STADSPARK OPZIJ
SIOS heeft weer eens een driepunter te pakken. In de thuiswedstrijd tegen slotlicht SC Stadspark werd er twee keer gescoord dor de Sauwerders, die zich daarmee enigszins herstelden van de 1-4 nederlaag van een week eerder tegen HS ’88.

Op voorhand was het eigenlijk niet eens de vraag of SIOS deze wedstrijd ging winnen, maar met wat voor cijfers dat zou gebeuren. Een iets te gemakkelijke conclusie, want de Stadjers hadden uit de laatste twee wedstrijden vier punten weten te behalen, dus was het team van interim-coach Wilhem van der Wiel gewaarschuwd. Niet onder de indruk raken van deze uitslagen en vanuit de eigen kracht proberen te voetballen, dat was de boodschap die de trainer zijn spelers meegaf.

In de eerste helft lukte het SIOS vrij aardig om de tegenstander op eigen helft vast te zetten. De bezoekers wisten amper tot de zestien meter van de gastheren te geraken. Die lieten op hun beurt een aantal kansen liggen om je vingers bij af te likken. Bo Tukker en Stefan Bultena waren in dezen de hoofdrolspelers. In het eerste bedrijf kreeg de thuisclub maar liefst negen corners te nemen, waar de thuisclub niet uit wist te scoren. Legio kansen om de bezoekers op de pijnbank te leggen, die uiteindelijk na 35 minuten werd vrij gemaakt toen een aanval van SIOS maar niet door de verdediging van SC Stadspark onschadelijk gemaakt kon worden. Quinten Hogeveen draaide kort weg en mikte het leer tegen het nylon. Trainer Wilhem van der Wiel noemde hem na afloop een speler die een beetje tussen basis en wissel in zit en nu mocht starten. Dat bleek dus geen verkeerde keuze te zijn: 1-0.

Het veel sterkere SIOS nam de magere voorsprong mee de kleedkamers in en zou na de thee een tandje bij moeten schakelen om de bezoekers alle illusies op een goed resultaat te ontnemen. SC Stadspark weigerde zich in het tweede bedrijf echter bij de feiten neer te leggen. Omdat SIOS een stuk slordiger en onrustiger ging spelen, was het nog maar de vraag hoe dit duel zou eindigen. De gasten lieten nou ook niet bepaald zien hoe je een vloeiende aanval op de mat legt en dus was het qua kijkspel niet bijster interessant wat de toeschouwers kregen voorgeschoteld.

In de tweede helft was de druk van SIOS een stuk minder, maar werd nog wel een tweede treffer gemaakt. Dat dachten de gastheren althans. De assistent-scheidsrechter van de gasten stak echter de vlag de lucht in omdat Stefan Bultena buitenspel zou hebben gestaan en dat signaal werd door de leidsman overgenomen. Uiteindelijk tekende SC Stadspark voor de eigen ondergang. De gasten kregen een vrije trap te nemen, maar schoten Bo Tukker aan. Die reageerde als een duveltje uit een doosje, kreeg het leer onder controle en zorgde dat SIOS uiteindelijk toch in veilige haven geloodst kon worden: 2-0.

Traineer Wilhem van der Wiel was uiteraard blij met de overwinning, maar niet over het vertoonde spel. ‘We hadden voor de thee verder weg moeten lopen, maar belonen onszelf niet. Dit zijn echter kostbare punten en zo’n overwinning is goed voor het zelfvertrouwen. We gaan de komende weken alles in het werk stellen om op een veilige plek terecht te komen. Het lijkt er op dat we weer snel over een aantal spelers kunnen beschikken die van een blessure zijn hersteld, dus ook dat is weer mooi.’

* SIOS – SC Stadspark 2-0 (1-0). Quinten Hogeveen 1-0; Bo Tukker 2-0.

 

5e Klasse D Zaterdag
ZEC SCHOPT HALF DOZIJN VOL IN RESTANT TEGEN EENRUM
Het Zandeweerster ZEC moest nog 25 minuten spelen tegen slotlicht Eenrum. Het duel kwam in november vroegtijdig tot een einde omdat de toenmalige scheidsrechter Dijkstra uit Veenwouden vond dat de opkomende dienst hem het zicht op beide doelen had ontnomen. Hij stond alleen in die beslissing, maar de protesten van beide teams mochten destijds niet baten. Op dat moment had Robin Stoter al vier doelpunten op zijn naam weten te schrijven en stond ook de handtekening van Kjell Posthumus onder een treffer. Hij zou ook de enige zijn die in de resterende minuten het doel nog een keer zou weten te vinden.

Scheidsrechter Franz Thon mocht de beide teams, die nogal wat vaste waarden misten, door de overgebleven minuten loodsen. Waar Eenrum onlangs de eerste competitiepunten heeft weten bij te schrijven, richt ZEC zich vooral op de tweede plaats in de ranglijst om op die manier de nacompetitie in te mogen. De Zandeweersters hebben een roerige periode achter de rug, waarin ze onder andere afscheid namen van trainer Marinus Siekman, die er in november nog wel bij was. Interim-coach Jari Koopman zat nu op de bok. Hij neemt samen met Geert Jan Zijlstra tot aan het einde van het seizoen de honneurs waar. Daarna mag oefenmeester Wilhem van der Wiel het stokje overnemen.

Het duel werd hervat met een ingooi, ter hoogte van de middenlijn. Eenrum weigerde zich in te graven en probeerde in de resterende minuten er het beste van te maken. De gastheren kregen kansjes via Jasper Rozema, Jari de Haan en Jurrien Mulder, maar wisten doelman Nick Blok niet te passeren. De risicovolle speelwijze zorgde er wel voor dat ZEC veel ruimte kreeg. Het was dan ook wachten op het moment dat de Zandeweersters daar gebruik van zouden maken. Uit een voorzet van Melvin Sikkema was het Kjell Posthumus die de bal langs doelman Renzi Mennes wist te mikken: 0-6. Er waren daarna mogelijkheden genoeg om de score uit te breiden, maar paal en lat stonden meer successen in de weg.

Komend weekeinde mag Eenrum op eigen veld proberen om tegenstander Stedum het leven zuur te maken. ZEC ontvangt het Leenster FC LEO en dat is een directe concurrent in de strijd om de felbegeerde tweede plaats.

* Eenrum – ZEC 0-6. Robin Stoter (4) en Kjell Posthumus (2).

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"