Overzicht amateurvoetbal

Het voetbaloverzicht is weer eens rijkelijk gevuld met de belevenissen van diverse verenigingen. Omdat een groot deel van de clubs al in de verslagen is opgenomen, is hij wel wat dunner dan normaal het geval is. Daarnaast kwamen sommige clubs ook niet in actie. Tot man van het weekend bombarderen we Niels Bolt van vijfdeklasser Kloosterburen, die een loepzuivere hattrick wist te scoren. Overigens zou ook keeper Tom Jansema van Farmsum die eer kunnen krijgen, vanwege zijn optreden in de derby tegen WEO. Of misschien wel Eenrum als geheel vanwege de overwinning op FC LEO.

 

NEC DELFZIJL MIST ZELFVERTROUWEN EN VERLIEST
NEC Delfzijl heeft de uitwedstrijd tegen SV Lycurgus niet aangegrepen om op jacht te gaan naar herstel. Het oefenduel tegen het Sauwerder SIOS bood nog wat aanknopingspunten omdat de zege misschien wel wat meer zelfvertrouwen zou opleveren, maar dat was opnieuw ver te zoeken. De gasten waren zich te laat bewust van het feit dat je een duel alleen maar naar je hand kunt zetten als je er vanaf de eerste minuut in knalt en gingen dan ook met 3-1 onderuit.

Kamps moest, naast de al bekende blessuregevallen, ook nog een list verzinnen voor het wegvallen van Sem Switynk die na het midweeks oefentreffen met SIOS een scheurtje in zijn hamstring heeft opgelopen. Hij trainde in de aanloop naar het duel met de Stadjers al niet meer met de groep mee. Dion Zimmerman viel na amper een kwart wedstrijd ook uit. Hij had last van hielspoor. Shaimo Hooi kon maar een uur spelen, toen waren de krachten bij hem ook weggevloeid. Ook Brend Hansen was niet okselfris. Hij viel pas na een uur spelen in. Het hield al met al niet over binnen de selectie van de Havenkanters in de toch al moeilijke periode waarin men zich bevindt.

Hoe dan ook, als je met elf man kunt starten die er wel zijn, moet je er het beste maar van zien te maken en aanvankelijk leek het er ook wel op dat de Delfzijlsters dit van plan waren. Devante de Windt kreeg al vrij vroeg in het duel een kopkans, maar die ging verloren. In de omschakeling had het allemaal wel wat scherper gekund bij NEC Delfzijl en ook in de duels miste nogal eens de felheid.

Na twaalf minuten spelen werd de gastheren teveel ruimte gegund om iets moois op te bouwen. Alsof er geen tegenstanders bestonden, marcheerden de mannen van Lycurgus richting strafschopgebied van de bezoekers en was het Rindert Ykema die de wedstrijd wist open te breken: 1-0. Een hard gelag voor de elf van Kamps, die enkele minuten later het speelveld opnieuw veel te groot hadden gemaakt en ook nu werd dat resoluut afgestraft. Steven Zwarts tekende voor de verdubbeling van de marge. Hij liet Bas Westerhuis kansloos: 2-0.

Het duel was toen nog maar een kwartier onderweg en het leek op dat moment al een hele lastige opgave voor de gasten te worden om nog met een goed resultaat van het gras te stappen. Aan de bal toonde NEC Delfzijl teveel twijfel en de scherpte ontbrak. Het is al vaker gebeurd dat men kennelijk eerst een draai om de oren moet krijgen alvorens het besef daar is dat er daadwerkelijk iets moet gebeuren. Noem het maar een gebrek aan zelfvertrouwen, want anders is het niet verklaarbaar dat de durf en het lef ontbraken om er een echte wedstrijd van te maken.

Na de thee verscheen er ineens een heel ander NEC Delfzijl op het gras. Er werd ineens wel goed gevoetbald, maar nu stonden paal en lat in de weg bij pogingen van Gillermo Slijngard en Erwin Noordhoff. Ook de sluitpost van de Stadjers bleek een behoorlijk struikelblok te zijn. Hij wist de gastheren met een aantal formidabele reddingen in het duel te houden, anders was het niet raar geweest dat de Delfzijlsters zomaar langszij waren gekomen.

Volledig uit het niets ontstond er vervolgens een tegenstoot waarbij Camaron Waaijenberg had moeten doordekken. Dat deed hij niet en dus kreeg Frank van der Veen de mogelijkheid om het duel op slot te gooien. Het was gedaan met alle goede bedoelingen. De derde goal van Lycurgus betekende de nekslag voor de bezoekers: 3-0. Kamps wisselde aanvallend. Brend Hansen, Joost Kombrink en Djaël Tualena verschenen na een uur spelen binnen de lijnen en achterin werd er man tegen man gespeeld. De coach zag zijn ploeg toch nog weer dichterbij komen dankzij een treffer van José Cornedo. Goalie Bas Westerhuis moest daarna nog handelend optreden om een vierde treffer van Lycurgus te voorkomen en deed dat met verve.

‘We moeten hier echt uit zien te komen. Normaliter kun je iets repareren als het fout gaat, maar op zelfvertrouwen kun je niet trainen. Dat heb je of je hebt het niet. We moeten hier maar weer lering uit trekken en dit proberen om te buigen. Het geloof in eigen kunnen moet heel snel terugkomen. Dat is op dit moment het enige medicijn’, sprak Roy Kamps na afloop.

* SV Lycurgus – NEC Delfzijl 3-1 (2-0). Rindert Ykema 1-0; Steven Zwarts 2-0; Frank van der Veen 3-0; José Cornedo 3-1.

 

DAVERENDE SURPRISE VAN NOORDWOLDE
Soms zit het mee en soms zit het tegen. Dat is eigenlijk het verhaal van de thuiswedstrijd die Noordwolde tegen nummer twee Groen Geel speelde. De ploeg van trainer Elsin Yilmaz had geen enkele reden om te klagen. Het zag de gasten de betere mogelijkheden krijgen, maar had zelf aan één moment van Jesse Hijlkema genoeg om het duel naar zich toe te trekken. Hij mocht zich dan ook tot matchwinnaar laten kronen.

In het eerste bedrijf wisten beide teams elkaar aardig in evenwicht te houden. Namens de gastheren werd Dannick Meima de diepte in gestuurd, maar de assistent-scheidsrechter van Groen Geel stak de vlag de lucht in. Hij werd echter genegeerd door de scheidsrechter. Het schot van Meima werd geblokt. Aan de andere kant leek Groen Geel op weg naar de openingstreffer, maar een inzet kwam op de hand van Melle Gebben terecht. Dat ontging de onpartijdige en dus ging ook die mogelijkheid verloren.

Na de thee voerde Groen Geel de druk op. Het kon zich in de strijd om het kampioenschap geen enkel puntverlies veroorloven en dus moest Noordwolde vaker terug dan men eigenlijk wilde. Het tempo kam aan de zijde van de gasten wat hoger te liggen in een poging om Noordwolde er conditioneel onder te krijgen. De ruimtes werden erg groot en daar leken de bezoekers van te zullen profiteren. Ze wisten een aantal goede mogelijkheden te creëren. Maar verder dan een bal op de kruising boven het hoofd van doelman Martin Oltmans, die de zieke Lennart Havinga verving, kwamen de gasten niet. Niet veel later was Oltmans geklopt, maar belandde een inzet op bovenkant lat en kroop Noordwolde andermaal door het oog van de naald. Daarna was er nog een situatie waarbij Oltmans uitstekend ingreep en daarmee overigens ook een goede invalbeurt bekroonde.

Een goed uitgevoerd omschakelmoment werd Groen Geel vervolgens fataal. De bal werd door de as gespeeld en kwam via een aantal schijven uiteindelijk bij Jesse Hijlkema terecht. Oog in oog met de goalie van Groen Geel maakte hij geen fout en zorgde voor ene ongekende uitbarsting van vreugde aan de zijde van de gastheren: 1-0. De Stadjers probeerden de opgelopen schade in de slotfase nog wel te repareren, maar Noordwolde wilde van geen wijken weten en wist, tegen de kansenverhoudingen in, een hele kostbare driepunter in de wacht te slepen.

‘Als collectief hebben we het een groot deel van de wedstrijd goed gedaan. We hebben met name verdedigend veel energie in het duel gestoken, waardoor we aanvallend af en toe wel te kort kwamen. In voorgaande wedstrijden zat het ons wel eens tegen en de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat we de tweede helft een aantal keren goed zijn weggekomen. Groen Geel was beter en had ook moeten scoren, maar ik ben er niet rouwig om dat ze dit niet hebben gedaan. Ik ben erg blij voor Jesse en het team dat we van de nummer twee hebben weten te winnen. Dat zijn voor ons bonuspunten.’

* Noordwolde – Groen Geel 1-0 (0-0). Jesse Hijlkema 1-0.

 

SIOS WEET KOPLOPER OP GELIJKSPEL TE HOUDEN
De nummer elf (SIOS) tegen de nummer een (Holwierde) van de 4e Klasse C. Dat was het affiche wat over de social media vloog en betrekking had op de thuiswedstrijd van de Sauwerders. Op voorhand een lastige hindernis om te nemen voor de mannen van trainer Wilhem van der Wiel. Ze speelden echter een van hun betere wedstrijden van het seizoen en wisten uiteindelijk een punt aan het treffen met de lijstaanvoerder over te houden. En dat was gezien het spelbeeld niet eens onterecht.

Holwierde had in het eerste bedrijf het meeste balbezit en moest de wedstrijd maken. SIOS liet zich vrijwillig inzakken en wachtte af wat de gasten uit de trucendoos zouden halen. De gastheren hielden het speelveld bewust klein om vervolgens te proberen of ze een afgeslagen aanval zonder veel omhaal achter de defensie van de lijstaanvoerder zouden kunnen deponeren. Holwierde was het, niet alleen gezien de stand op de ranglijst, maar ook het eerste treffen (4-1) aan de stand verplicht om dit treffen in winst om te zetten. Uit niets bleek echter dat men met die intentie naar Sauwerd was gekomen. De vechtlust en de inzet waren er aan beide kanten wel. Het ontbrak aan echte kansen. Namens de thuisclub was het Bo Tukker die op de bovenkant van de lat mikte en was het Stefan Bultena die met een schot van afstand doelman Robbin Kuipers dacht te verschalken. Hij tikte de inzet echter uit de bedreigde hoek.

Na 36 minuten spelen kwam Holwierde op voorsprong nadat een vrije trap van Thijs Sonneveld door Robbie ten Hove tegen het nylon was gekopt: 0-1. Die goal kon Gijs Huinder zich gedeeltelijk aanrekenen, want hij was verantwoordelijk voor de dekking van de Holwierder, maar was hem op dat moment even uit het oog verloren. In de slotminuut van het eerste bedrijf had SIOS dat plooitje al weer gladgestreken. Stefan Bultena kreeg op de rand van het strafschopgebied teveel ruimte en krulde de bal in de kruising: 1-1.

In het tweede bedrijf bleef het spelbeeld eigenlijk ongewijzigd. Er konden maar weinig grote kansen worden genoteerd, het spel was slordig op het hobbelige veld. Holwierde kreeg veel corners en vrije trappen, maar goalie Leroy Munters wist vrij eenvoudig overeind te blijven. Het leek eerder op een schaakwedstrijd dan een voetbalduel. In de omschakeling wist SIOS nog wel een paar keer gevaarlijk te worden, maar gescoord zou er niet meer worden.

Wilhem van der Wiel was blij met het punt. ‘Voetballend worden we steeds beter. De jongens moeten er hard voor werken en er alles voor willen doen om in deze klasse te blijven en die ingrediënten zie ik ook wel. We hebben er nog altijd alle vertrouwen in dat we het uiteindelijk zullen redden.’

* SIOS – Holwierde 1-1 (1-1). Robbie ten Hove 0-1; Stefan Bultena 1-1

 

EZINGE STUURT ZEC MET NEDERLAAG NAAR HUIS
Vijfdeklasser Ezinge blijft vriend en vijand verbazen. Door het als nummer twee geklasseerde ZEC te verslaan heeft de ploeg van trainer Ronald Bouwman zichzelf een goede dienst bewezen in de strijd om promotie naar de vierde klasse. De 2-1 eindstand was reeds bij rust bereikt en was op dat moment meer dan verdiend. Na de doelwisselingen drongen de gasten wel aan, maar de thuisclub wist dapper stand te houden.

Voor interim-trainer Jur Smit was het de hernieuwde kennismaking met het Noord-Groninger voetbal als verantwoordelijke coach. Goed combinatievoetbal was op het loodzware veld onmogelijk. Toch kwam Ezinge prima uit de startblokken. Men liet ZEC heel slim het meeste balbezit om daarna te proberen in de omschakeling toe te slaan. Nadat Jasper Dijkstra en Wiebe Leistra beiden al een riante mogelijkheid hadden laten liggen was het diezelfde Dijkstra die de score opende. Een hoekschop van Nick Rosema werd door Wiebe Leistra richting Zandeweerster doel gekopt. Doelman Nick Blok wist het gevaar maar half te bezweren en vervolgens was de slimme Dijkstra er als de kippen bij om de bal alsnog tegen het nylon te jagen: 1-0.

Ook Paul Broekhuizen, hij raakte de bal verkeerd, kreeg nog een mogelijkheid. Na deze enerverende eerste tien minuten kwam ZEC, mede door een kleine omzetting, beter in de wedstrijd hetgeen ook vrijwel direct een goede mogelijkheid opleverde. Een schot van Jelle Rozeboom belandde op buitenkant paal.

Nadat aanvoerder Paul Broekhuizen een kopbal via een verdediger van ZEC net over zag gaan viel de gelijkmaker toen Ezinge balverlies leed en Jelle Rozeboom de diepte werd ingestuurd. Die wist op zijn beurt Melvin Sikkema te bereiken: 1-1. Meteen na de goal had ZEC op voorsprong kunnen komen, maar doelman John Nooren won het één-op-één duel van Sikkema. Op slag van rust kopte Jesper Bouwman na een hoekschop van Wiebe Leistra hard raak bij de eerste paal zodat Ezinge met 2-1 voorsprong aan de thee kon.

Na de pauze ging ZEC op zoek naar de gelijkmaker. Het speelde wat opportunistischer en had veelvuldig balbezit, maar kwam nauwelijks tot uitgespeelde kansen en moest telkens op haar hoede blijven voor de razendsnelle uitbraken van Ezinge. Ook met de fysiek sterke Brian Gerlach binnen de lijnen bracht dit geen succes.

Nadat Robin Stoter in kansrijke positie over het Ezinger doel had geschoten, mocht ZEC tot twee keer toe van geluk spreken na een beslissing van scheidsrechter De Jong. Waar de fluitist in de eerste helft al weigerde om een handsbal met een penalty te bestraffen door voordeel te geven, leverde ook een overduidelijke overtreding op Nick Rosema niks op. Overigens is het maar de vraag of je een strafschop moet geven wanneer de bal van dichtbij keihard tegen je hand wordt geschoten. De fluitist vond het in ieder geval geen penalty waard. Kort hierna werd de doorgebroken Wiebe Leistra naar de grond getrokken hetgeen dader ‘slechts’ geel opleverde. Overigens mocht Leistra ook niet klagen, want hij had niet veel eerder Jens Posthumus op een overtreding ‘getrakteerd.’ Invaller Mark Vlonk had de gasten in de slotfase nog meer pijn kunnen doen, maar kwam niet eens aan de bal omdat Wiebe Leistra voor eigen succes ging.

ZEC kreeg nog twee mogelijkheden op de gelijkmaker. Eerst werd er voorlangs geschoten en in de blessuretijd reageerde doelman John Nooren heel attent en wist met een prima redding te voorkomen dat de gastheren de overwinning door de neus werd geboord. Een gelijkspel had de verhoudingen binnen de lijnen misschien beter weergegeven, maar dan moet je wel de kansen benutten die je gegund worden. En dat deed Ezinge net iets beter dan ZEC.

* Ezinge – ZEC 2-1 (2-1). Jasper Dijkstra 1-0; Melvin Sikkema 1-1; Jesper Bouwman 2-1.

 

KOSTBARE NEDERLAAG SV DE HERACLIDEN
SV De Heracliden heeft drie belangrijke punten laten liggen in het thuisduel tegen Amicitia VMC (zie foto). Beide teams konden de punten goed gebruiken. Dat gold voor de elf van oefenmeester Jan Potma nog het meest. De bezoekers wisten de ontmoeting met 0-3 te winnen. Het begin van de wedstrijd was nog redelijk gelijkwaardig, maar daarna verloor met name de thuisclub teveel persoonlijke duels en scoorde Amicitia na een half uur spelen.

Op aangeven van Julius van der Hilst was het Jordy Potma die het duel in de 27e minuut wist open te breken: 0-1. Nog geen tien minuten later was het opnieuw raak. Nu was het Kristian Boelema die de Meijsters een dreun bezorgde nadat een corner niet goed door de thuisclub werd uitverdedigd: 0-2. De gastheren begonnen de tweede helft wel goed, maar de Stadjers stonden prima en wisten zich de gastheren eigenlijk vrij gemakkelijk van het lijf te houden. Die kregen een nieuwe tegenslag te verwerken toen Amicitia VMC andermaal het net wist te vinden. Lulius van der Hilst wist met een bekeken stift de defensie en de Meijster keeper het nakijken te geven. De wedstrijd was toen wel gespeeld: 0-3. De veel te magere prestatie die de blauwzwarten hadden geleverd, werd nog eens onderstreept toen men een strafschop kreeg toegewezen omdat Mark de Boer tegen het gras ging door toedoen van Youri Winters. De gemakkelijk gegeven penalty, genomen door Martijs Delker, werd door doelman Xander Bouma gepareerd.

* SV De Heracliden – Amicitia VMC 0-3. Jordy Potma 0-1; Kristian Boelema 0-2; Julius van der Hilst 0-3.

 

NIELS BOLT SCHIET KLOOSTERBUREN NAAR DRIEPUNTER
Soms heb je van die dagen dat alles lukt en dat gold zeker voor Kloosterbuurder Niels Bolt. Het bezoekende Yde de Punt weet dat nu ook. De spits had maar iets meer dan twintig minuten nodig om een onvervalste hattrick te produceren en bezorgde niet alleen zichzelf, maar de hele ploeg van trainer Willem Kluin een prima zondagmiddag.

Kloosterburen liet er meteen na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Elzinga geen misverstand over bestaan wat de bedoelingen waren. Binnen een tijdsbestek van vijf minuten was het spel al op de wagen gezet door de gastheren. Stan Stavenga mocht een vrije trap nemen en de daaropvolgende kopbal van Niels Bolt was krachtig genoeg om de doelman van de Drenten het nakijken te geven. Sluitpost Thijs Noorman probeerde het nog wel, maar de bal viel buiten het bereik van zijn graaiende vingers tegen het nylon: 1-0. Amper tien minuten later mocht Gideon Steur een corner nemen en ook nu was Bolt er als de kippen bij om de bal tussen de palen door te mikken: 2-0. Om zijn inbreng nog wat meer glans te geven, schoot Bolt van afstand in de 22e minuut voor de derde keer raak: 3-0.

Kloosterburen leek het daarna allemaal wel goed te vinden en kon rustig afwachten wat Yde de Punt zou verzinnen om deze mokerslag te boven te komen. Dat bleek bitter weinig te zijn. Mark Koops probeerde Kloosterbuurder goalie Sander Adema nog wel uit te testen, maar die liet zich niet verrassen. Meer dan een afgekeurde goal van de thuisploeg gebeurde er eigenlijk niet veel in het tweede bedrijf en dus kon Kloosterburen een vrij simpele zege bijschrijven. Voor de thuisclub was het nog wel sneu dat de drievoudig doelpuntenmaker het laatste kwart van de wedstrijd het strijdtoneel moest verlaten met een blessure aan de hamstring.

‘Dit was een dikverdiende zege die we met af en toe prima voetbal hebben weten te behalen. Het is mooi dat Niels Bolt drie keer scoort, maar minder dat hij twintig minuten voor het einde uitvalt met zo’n vervelende blessure. We moeten even afwachten hoe dat afloopt’, vertelde trainer Willem Kluin na afloop.

* Kloosterburen – Yde de Punt 3-0 (3-0). Niels Bolt 1-0; Niels Bolt 2-0; Niels Bolt 3-0.

 

STEDUM VEEGT NOORDPOOL UFC VAN GRASMAT
Noordpool UFC heeft geen moment zicht gehad op een goed resultaat in de uitwedstrijd tegen Stedum. De gastheren waren op alle fronten gretiger, feller en beter dan hun Uithuizer opponenten. Het duurde lang voordat Stedum de tegenstander op de knieën had, maar uiteindelijk verscheen er een 7-1 eindstand op het wedstrijdformulier en daarmee kwamen de geelzwarten nog goed weg.

Noordpool UFC was weliswaar niet volledig, maar werd aan alle kanten voorbij gelopen en had totaal niets had in te brengen tegen het team van trainer Cris Feldman. ‘Ik baalde wel een beetje voor Robert, omdat ik weet hoeveel tijd en energie hij er in steekt’ zei de oefenmeester die in een ver verleden samen met zijn collega bij SV De Heracliden speelde.

In Uithuizen had Stedum eerder dit seizoen met 4-0 op de broek gekregen, dus de bewoners van het sportpark aan de Bedumerweg waren op revanche uit. Het fantasieteam van De Vries legde ze daarbij geen strobreed in de weg. Milan de Vries was de maker van de openingsgoal na goed voorbereidend werk van Matthijs Colstee: 1-0. Er was toen al een klein half uur gespeeld en in de achterliggende speeltijd hadden de gastheren al de nodige mogelijkheden laten liggen. Wonder boven wonder wist Noordpool UFC zowaar langszij te komen dankzij een treffer van Jan-Niek Bos: 1-1. De pret duurde niet lang, want binnen de kortste keren trok Stedum het duel volledig naar zich toe en bereikte de thuisclub de rust met een wel heel comfortabele 5-1 voorsprong. Lars Hofman maakte er 2-1 van na een slecht verwerkte voorzet van Matthijs Colstee, die vervolgens zelf voor 3-1 tekende. Tiemen Dijk was de maker van de 4-1 en vervolgens mocht hij ook doelpunt nummer vijf voor zijn rekening nemen.

In het tweede bedrijf duurde het tot driekwart wedstrijd alvorens er opnieuw werd gescoord. Lorenzo Spitsbaard wist na een dieptepass van Lars Hofman voor 6-1 te zorgen en daarna was het Hofman zelf die doelman Jasper Zuidema voor de zevende keer wist te passeren en de eindstand koppend op 7-1 bracht.

Uiteraard was Feldman zeer tevreden na het optreden van zijn team. ‘We hebben ons gerevancheerd voor de nederlaag in Uithuizen, maar belangrijker is dat we weer wat ruimer in de spelers komen te zitten. Ondanks dat we nog genoeg dingen hebben waarin we stappen kunnen maken, zie je de ploeg elke week wel groeien en weten we dit ook steeds beter in een goed resultaat om te zetten. Noordpool UFC kon ons eenvoudigweg niet bijbenen. We hebben de stap omhoog gemaakt. Het is nu zaak dat we dit de komende wedstrijden door blijven trekken.’

Zijn collega Robert de Vries moet wekelijks puzzelen om elf man op de been te kunnen brengen. ‘We hebben totaal geen vastigheid in de ploeg. Het lijkt er op alsof de fut er uit is. We misten nu ook weer wat spelers, waardoor er drie jongens van JO17 mee moesten. Het is geen excuus voor het feit dat je zo op je voetbalbroek krijgt, maar toch.’

* Stedum – Noordpool UFC 7-1 (5-1). Milan de Vries 1-0; Jan-Niek Bos 1-1; Lars Hofman 2-1; Matthijs Colstee 3-1; Tiemen Dijk 4-1; Tiemen Dijk 5-1; Lorenzo Spitsbaard 6-1; Lars Hofman 7-1.

 

KANSEN MORSEND FC LEO VERLIEST VAN EENRUM
Een oude voetbalwet zegt dat je zelf moet scoren als je de kansen krijgt en als je dat niet doet, dat de tegenstander dan wel toeslaat. Het Leenster FC LEO kreeg daar op harde wijze mee te maken in de thuiswedstrijd tegen slotlicht Eenrum. De brigade van trainer Klaas van der Ploeg verschalkte de gastheren met 1-3.

FC LEO had eigenlijk op voorsprong moeten komen, maar doelman Anton Brontsema van Eenrum toonde zich een behoorlijk struikelblok. Soms met wat geluk en dan weer een dosis kundigheid, wist hij een aantal Leensters van scoren af te houden. Eenrum kwam er maar sporadisch uit, maar deed dat al counterend wel goed. Zo kon doelman Robin Werkman opgelucht adem halen nadat hij bijvoorbeeld Job van der Horn alleen op zich af zag komen. De inzet verdween naast. De eerste drie kwartier eindigden daardoor zonder dat er goals waren gevallen en dat mocht zeker vanuit Leenster oogpunt een flinke tekortkoming worden genoemd.

De tweede helft werd een kopie van het eerste bedrijf, al had Eenrum de zaak organisatorisch wel beter voor elkaar. FC LEO zette alles op alles om tot een doelpunt te komen, maar pompte het leer te gehaast richting het Eenrumer strafschopgebied en ook Brontsema weigerde aan een Leenster feestje mee te werken. Aan de andere kant was het wel raak toen Frank Bos uithaalde: 0-1. De Leensters moesten nu nog aanvallender gaan spelen, maar waren het even helemaal kwijt. Brontsema verdedigde zijn domein met hand en tand. Balverlies leidde vervolgens tot een nieuwe treffer van Frank Bos en na 69 minuten tot een sensationele 0-2 tussenstand. Er waren daarna nog maar een paar minuten verstreken toen het vonnis definitief werd geveld. Lucas Niezemuller toverde de 0-3 op het bord en deelde daarmee de genadeklap uit. Ondanks alle goede bedoelingen van FC LEO bleef het bij de zogenaamde eretreffer van Abienezer Araya: 1-3. Eenrum miste op het laatst zelfs nog een strafschop toen Job van der Horn weg werd geduwd. Frank Bos wist zijn derde van de dag niet te maken. Hij zocht het doel veel te hoog.

‘Het was echt niet normaal. Tot aan de 55e minuut waren we heer en meester op het veld. We kregen de ene na de andere mogelijkheid, maar de bal wilde er niet in. Daarna kreeg Eenrum één mogelijkheid en die was meteen raak. Die keeper van hun had veel geluk, maar ik moet zeggen dat hij ook een aantal goede ballen wist te pakken. Na die eerste tegentreffer deden we eigenlijk maar wat’, sprak Rowan Rozema namens de Leensters. Bij Eenrum ws de vreugde groot na afloop. Trainer Klaas van der Ploeg: ‘Door hard te blijven werken, een goede veldbezetting, enig fortuin, effectiviteit en prima keeperswerk hebben we dit resultaat weten te bereiken.’

de 3 punten pakte van FC LEO.

* FC LEO – EENRUM 1-3 (0-0). Frank Bos 0-1; Frank Bos 0-2; Lucas Niezemuller 0-3; Abienezer Araya 1-3.

 

SGV MOET PUNTEN AAN VAKO LATEN
Het Schildwolder SGV ging met een nagenoeg volledige selectie richting Vries om daar de uitwedstrijd tegen VAKO af te werken. De gastheren begonnen goed, maar dat is ook niet zo verwonderlijk als je als lijstaanvoerder aan de aftrap verschijnt. Ze speelden zoals men bij SGV had verwacht , waarbij de gasten gebruik probeerden te maken van de ruimtes die achter de verdediging vielen.

Na elf minuten spelen kwam de openingstreffer op het bord te staan van Nanne-Jan Koopman: 1-0. Zes minuten later werd de marge verdubbeld en andermaal was het Koopman die voor de afronding wist te zorgen: 2-0. Een treffer van SGV werd vervolgens afgekeurd wegens buitenspel en dat overkwam ook de thuisclub. Jelte Bos leek wel op weg naar de aansluiting, maar schoot naast. Nadat SGV goed ruk had gezet, leverde VAKO de bal zomaar bij Jos Hoeksema in. Die dacht geen moment na en schoot het leer over de Drentse keeper en via binnenkant paal binnen: 2-1.

Tijdens de thee werden twee wissels klaargestoomd om te kijken of er nog meer te halen viel. Dat pakte niet helemaal goed uit. Er was zelfs een fase waarin beide ploegen vooral op het middenveld balverlies leden en er maar weinig mogelijkheden genoteerd konden worden. Na driekwart wedstrijd besloot coach Michel Dammer ook zijn overige wissels te laten opdraven en ontstonden er kansen voor Jos Hoeksema en Jesse Roelfsema. Beide keren bleef de doelman van VAKO echter overeind.

Uiteindelijk bleef het bij 2-1 en kon Dammer na afloop concluderen dat zijn team had verloren van een elftal met meer individuele kwaliteiten. ‘Daarnaast hebben we zelf onvoldoende geprofiteerd van de mogelijkheden die er waren’, aldus de oefenmeester.

* VAKO – SGV 2-1 (2-1). Nanne-Jan Koopman 1-0; Nanne-Jan Koopman 2-0; Jos Hoeksema 2-1.

 

DUBIEUZE BESLISSING KOST GEO TWEE PUNTEN
De eerste helft was aan de kant van GEO van een matig niveau. Er werden veel verkeerde keuzes gemaakt, het tempo was te laag en de inspeelballen liepen ook vaak verkeerd af. Het ontbreken van wedstrijdritme zal hier zeker debet aan zijn geweest. Ook het matig bespeelbare veld deed hier geen goed aan, maar dat was voor beide partijen gelijk.

Beide teams wisten in de eerste helft geen open kansen te krijgen. Het bleef bij wat afstandsschoten en dus was de 0-0 ruststand het logische gevolg. Het tweede bedrijf was van een iets beter niveau. Het begon in de 48 minuut met een afstandsschot van Asser Boys dat door Oscar Heslinga werd gekeerd. Nog geen minuut later opende GEO de score. Na een pass van Alex Sarfo maakte Bart van der Tuuk de 0-1. De wedstrijd golfde vanaf dat moment op en neer waarbij de grootste kansen door GEO werden gecreëerd. Zowel Bart van der Tuuk als Jurry de Boer raakten de lat. In de 71e minuut ging het mis voor GEO. Een afstandsschot vloog door de benen van Rolf van de Tuuk en belandde buiten bereik van Oscar Heslinga in het doel: 1-1.

De tegenvaller was al snel vergeten. In de 74e minuut maakte Alex Sarfo na een lange solo de 1-2. Na deze verkregen voorsprong was het oppassen geblazen voor de tegenaanvallen van Asser Boys. Ondanks de druk van de Drenten bleef de verdediging, onder leiding van de goed keepende Oscar Heslinga, goed georganiseerd en werden er geen open kansen meer weggegeven..
Een twijfelachtige rode kaart (2x geel) voor een speler van Asser Boys veranderde het wedstrijdbeeld. Met een man minder stroopten de gastheren de mouwen op en gingen een tandje bijschakelen om GEO onder druk te zetten. Countermogelijkheden waren er voor GEO voldoende, maar dit werd niet goed uitgespeeld. Dit was ook het moment dat de warrig leidende scheidrechter dacht dat hij bij elke lichte overtreding geel moest geven.

Het meest memorabele moment was echter in de 92e minuut. Uit het niets gaf hij Asser Boys een strafschop. De bal werd door GEO keurig uitverdedigd en een speler van Asser Boys zou hierbij geraakt zijn. Niemand had het gezien behalve de scheidrechter. Deze dubieuze beslissing kostte GEO wel twee dure punten, want de bal werd door tegen het nylon geschoten. ‘Het is zuur dat je zoiets overkomt en van die strafschop begrijp ik helemaal niks, maar natuurlijk hadden we het duel veel eerder in het slot moeten gooien. We moeten de hand dus ook in eigen boezem steken’, concludeerde trainer Leendert Nieborg na afloop.

* Asser Boys – GEO 2-2 (0-0). Bart van der Tuuk 0-1; 1-1; Alex Sarfo 1-2; 2-2 (strafschop).

 

WAGENBORGER BOYS KAN NIET STUNTEN TEGEN SETA
Wagenborger Boys speelde thuis tegen SETA een ongelukkige eerste helft en rehabiliteerde zich na de thee uitstekend. Dat was echter niet voldoende voor een goed resultaat, want de gasten staken de winst (2-5) in de zak en namen door het puntverlies van SC Scheemda de leiding over in de 5e Klasse F. Grote man aan de zijde van de bezoekers was Jos de Boer. Hij scoorde maar liefst vier keer.

Binnen vijf minuten had SETA de score al geopend door toedoen van Dylan de Wit. Daarna was Jos de Boer na twintig minuten spelen verantwoordelijk voor de verdubbeling van de marge: 0-2. De Boys wisten r weinig tegenover te zetten en de aansluiting van Erik Kort kwam dan ook eigenlijk vanuit het niets tot stand: 1-2. Voor de gastheren had dat het sein moeten zijn om alle schroom en het ontzag voor de kampioenskandidaat van zich af te gooien. Dat gebeurde niet en daardoor konden de bezoekers voor de thee nog uitlopen naar een 1-4 voorsprong, mede dankzij drie treffers van Jos de Boer.

Na de thee zou Wagenborger Boys iets moeten verzinnen om niet compleet weggespeeld te worden. De overtuiging om er toch nog iets van te maken, leek nu opeens wel aanwezig. Er werd gebikkeld en met meer lef en overtuiging gespeeld. SETA kwam een aantal keren goed weg omdat Wagenborger Boys verzuimde de trekker over te halen. De thuisclub besefte te laat dat er best een goed resultaat behaald zou kunnen worden. Erik Kort scoorde uit een strafschop 2-4 en Erwin Lalkens liet vervolgens na om de gastheren nog dichterbij te brengen. Dat het uiteindelijk nog 2-5 zou worden was een gevolg van slecht uitverdedigen. Uiteindelijk bleven de Wagenborgers met gemengde gevoelens achter. Ze konden zichzelf wel voor het hoofd slaan dat ze SETA voor de thee zo gemakkelijk hadden laten lopen en daarna teveel moeite moesten doen om de opgelopen schade te repareren.

* Wagenborger Boys – SETA 2-5 (1-4). Dylan de Wit 0-1; Jos de Boer 0-2; Erik Kort 1-2; Jos de Boer 1-3; Jos de Boer 1-4; Erik Kort 2-4 (strafschop); Jos de Boer 2-5.

 

TERECHTE NEDERLAAG VOOR VVS
Minder fel in de duels zijn en te weinig creëren. Dat waren eigenlijk de hoofdoorzaken van de 3-1 nederlaag die het Oostwolder VVS op bezoek bij Damacota heeft geleden. Nadat Gaatze Postma de gastheren op voorsprong had weten te schieten, was het Thijs Boer die de 1-1 liet noteren nadat Remco de Kleine de diepte was ingestuurd. Dat was na een half uur en betekende meteen de ruststand. Slecht uitverdedigen leidde in het tweede bedrijf tot de hernieuwde voorsprong voor de thuisclub. Nu was Alan Egilmez de gevierde man: 2-1. VVS ging op jacht naar de gelijkmaker, maar deed dat te geforceerd. Uit een corner maakte Justin Hamminga er 3-1 van en daar zou het ook bij blijven.

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"