Omlandia en NEC Delfzijl staan weer voor cruciaal duel

Op het sportpark aan de Sportlaan in Ten Boer staat dit weekend het duel tussen gastheer Omlandia en het bezoekende NEC Delfzijl op de rol. Een duel dat door beide ploegen eigenlijk gewonnen moet worden. Zowel het team van interim Simon Schuil als dat van zijn collega Roy Kamps spelen namelijk niet hun beste seizoen en zullen alles uit de kast moeten halen om niet uit de derde klasse gekieperd te worden.

Kijk in de ranglijst waar de Noord-Groninger clubs momenteel staan en de conclusie moge duidelijk zijn. Acht wedstrijden voor het einde van de reguliere competitie is er werk aan de winkel voor met name Noordwolde, Omlandia en NEC Delfzijl. Niekerk is in de 3e Klasse C na één seizoen weer op de weg terug naar de vierde klasse, dat staat wel vast. Dus blijven er nog twee plaatsen over die rechtstreekse degradatie tot gevolg zullen hebben. Plaatsen die momenteel door ON Roden en TLC worden bezet, waarbij de Tolbert Leek Combinatie er het ‘slechtst’ voor staat. De drie regionale vertegenwoordigers kunnen zich echter geen enkele mispeer veroorloven, anders komen ze zelf in zo’n netelige situatie terecht. Overigens is de plaats die SC Loppersum momenteel in handen heeft de veilige plek die door anderen wordt begeerd. De nummers negen tot en met elf worden namelijk gedwongen tot het spelen van nacompetitievoetbal.

Voor de aanstaande tweestrijd op het Ten Boerster veld staan de voortekenen gunstig voor NEC Delfzijl. Als je tenminste naar de nog maar korte historie van de fusieclub kijkt. Vier keer stonden beide clubs in competitieverband tegenover elkaar, waarbij gastheer Omlandia geen enkel punt wist te bemachtigen. De grootste nederlaag werd in het seizoen 2018/2019 geleden. Toen wisten de Havenkanters met maar liefst 0-6 te winnen. Dat was overigens ook het jaar waarin de witblauwen naar de derde klasse werden verwezen. De Delfzijlsters zouden enkele jaren later volgen. Drie oefenduels leverden Omlandia de afgelopen jaren één overwinning op en ook sneuvelde NEC Delfzijl in het seizoen 2016/2017 in eigen huis tijdens een bekerduel met de opponent van zaterdag.

Aan het begin van het seizoen was de verwachting dat NEC Delfzijl hoge ogen zou gooien in 3C. Met een klinkende 7-1 overwinning op Noordwolde was de start dan ook veelbelovend. Het bleef bij die ene uitschieter omdat het door blessures geplaagde NEC Delfzijl zijn draai maar niet kon vinden en de wispelturigheid van de ploeg af straalde. Incidentele successen daargelaten wisten de Havenkanters zelden het niveau te halen dat men mocht verwachten.

Met Omlandia is het eigenlijk een beetje het zelfde verhaal. Ook daar moest af en toe flink geïmproviseerd worden. Werden op zeker moment zelfs de ‘oudjes’ weer van stal gehaald en sneuvelde enige tijd geleden zelfs trainer Marcel de Groot. Voormalig coach Simon Schuil werd bereid gevonden om het voetbalschip weer op de juiste koers te krijgen. Zijn rentree leverde tot nu toe twee nederlagen, een remise en een onverwachte zege op.

En daar ligt voor beide teams misschien wel de sleutel tot herstel. Oefenmeester Roy Kamps van NEC Delfzijl was na de verrassende zege op hoogvlieger Aduard 2000 heel erg te spreken over de manier waarop zijn team de tegenstander had bestreden, zoals men in Ten Boer heel tevreden was over de inzet en wilskracht van het vlaggenschip in de gewonnen tweestrijd met Helpman.

Of het een graadmeter wordt voor dat wat de voetballiefhebbers zaterdag krijgen voorgeschoteld? Zoals gezegd, beide ploegen schieten weinig op met een remise. En dus is de vraag hoe de teams elkaar tegemoet treden. Wie kijkt de kat uit de boom? Welke van de twee clubs is bereid en in staat om het spel op de wagen te zetten? Of regeert de angst om toch vooral niet te verliezen. De versterkte degradatieregeling maakt het er voor de regionale clubs in ieder geval niet gemakkelijker op.

Roy Kamps (NEC Delfzijl): ‘Ik verwacht een duel waar de druk er voor beide teams vol op zal staan. Twee strijdende ploegen die er alles aan zullen doen om degradatie te ontlopen. We zullen opnieuw concessies moeten doen, want niet ieder selectielid is okselfris. Er zijn nog steeds wat geblesseerden en ook Dion Zimmerman is niet fit. Ik hoop in ieder geval dat we net als afgelopen zaterdag het zelfde strijdplan in kunnen zetten door als team te strijden en te voetballen. Dan moet het goed komen.’

Simon Schuil (Omlandia): ‘Ik denk dat we de laatste twee wedstrijden de goede focus laten zien met een enorme teamspirit. Wat mij betreft een goede basis om mee verder te gaan en de competitie tot een goed einde te brengen. Daarnaast hebben we in de tweede helft tegen Helpman ook vanuit een goede organisatie gespeeld. We gaan zaterdag van onze eigen kracht uit en hopen tegen NEC Delfzijl een succesvol vervolg te kunnen geven aan de overwinning op Helpman. De groep wordt steeds completer, de concurrentie neemt toe en we hebben ook spelers op de bank zitten die een wedstrijd kunnen omdraaien. Dat is een fijn gegeven voor een trainer.’

De stand onderin de 3e Klasse C is momenteel als volgt:

 8. SC Loppersum   18-26   31-22
 9. Omlandia       18-20   20-27
10. NEC Delfzijl   19-20   30-36
11. Noordwolde     18-19   29-43
12. ON Roden       18-17   32-35
13. TLC            18-14   25-42
14. Niekerk        18- 6   12-47

No Replies to "Omlandia en NEC Delfzijl staan weer voor cruciaal duel"