Holwierde drukt taai Corenos dieper in de problemen

Tijdens het duel tussen Holwierde en Corenos heeft arbiter Johannes de Klein een opvallende rol voor zichzelf opgeëist. Gedurende het voor beide ploegen cruciale duel trok hij maar liefst acht gele kaarten, waarvan zes voor Corenos, en werden er twaalf minuten aan extra tijd bijgeteld. De Roodeschoolsters eindigden het duel met negen man, maar wisten in die fase nog wel op gelijke hoogte te komen. Clubtopscorer Robbie ten Hove zorgde er echter met zijn tweede treffer van de middag voor dat Holwierde de drie punten (3-2) in de knip mocht steken.

Het blijft ongekend spannend in de 4e Klasse C van het zaterdagvoetbal. Niet alleen bovenin, waar lijstaanvoerder Mamio punten liet liggen, maar ook onderin. De ploegen die de plaatsen zes tot en met twaalf bezetten, zijn nog steeds niet zeker van lijfsbehoud. Op het sportpark Katmis in Holwierde werd er op kunstgras gespeeld, omdat de thuisclub van mening was dat het hoofdveld onbespeelbaar was. Bij Corenos kon Raymon Balkema niet spelen. In de warming-up haakte hij geblesseerd af. De gasten speelden in het eerste bedrijf tegen de wind in en probeerden Holwierde meteen onder druk te zetten. Holwierde moest nogal wat moeite doen om zich daar onderuit te spelen. Aan de andere kant probeerden de gastheren de opbouw van Corenos vroegtijdig te ontregelen. Dat lukte echter lang niet altijd en leverde een aantal aanvallen op die vanuit het oogpunt van de bezoekers niet het gewenste resultaat kregen. Dat gold wel voor Holwierde. Na zestien minuten spelen ging het mis voor de Roodschoulsters. Via een omschakelmoment kon Holwierde op rechts via Damon Kuiper doorkomen. De bal werd voor het doel van Corenos gepompt, waarna de toegesnelde Robbie ten Hove de bal achter goalie Mark Monden wist te schieten: 1-0. Een uittrap van doelman Robbin Kuipers verraste de defensie van Corenos. Mike Kraan wist met een uiterste krachtsinspanning bij de bal te komen, slingerde het speeltuig vanaf de achterlijn voor en nu was het Peter Bouwsema die mocht scoren: 2-0. De doelpuntenmaker kreeg daarna nog wat mogelijkheden, mar liet ze onbenut. Een keer dacht hij wel te scoren, maar die treffer werd vanwege vermeend buitenspel van aangever Gijs Geurtsen afgekeurd.

Door de snelle tegengoals namen de zorgen voor Corenos alleen maar toe. De gasten waren duidelijk even van de leg, al bleven ze wel naar mogelijkheden zoeken om het de thuisclub lastig te maken. Vlak voor het rustsignaal dacht Jordan Muller aan iets leuks. Hij wist over de rechterkant te ontsnappen, maar werd in het Holwierder strafschopgebied gestuit door Sander ten Hove. Muller ging niet liggen, maar koos er voor om te blijven staan omdat hij op een fluitsignaal had gerekend. Dat kwam echter niet. Vervolgens probeerde hij het nog een keer en nu was het Thijs Sonneveld die hem de doorgang belette door met een sliding de bal over de achterlijn te jagen. Scheidsrechter De Klein zag er een overtreding in en deponeerde de bal op de stip. Muller besloot de penalty zelf te nemen en schoot onberispelijk raak: 2-1.

Met de wind in de rug speelde Corenos vervolgens een wedstrijd waarin het alles wilde winnen, maar net zoveel kon verliezen. Er werd veel druk naar voren gezet in de hoop dat de bal een keer goed zou vallen. In de 49e minuut kregen de gasten een domper te verwerken. Aanvoerder Joran Knot, hij had al geel op zak, dribbelde tussen drie Holwierders door maar werd geblokt. In plaats van hem de vrije trap te gunnen, zag de leidsman een overtreding van de captain en daarvoor kreeg hij zijn tweede geel. Met nog ruim veertig minuten te gaan en een mannetje minder werd het er niet eenvoudiger op voor Corenos. Gek genoeg was het Holwierde dat de grootste moeite had om het spel te maken en de overtalsituatie uit te buiten. Voor JO19-speler Marc Spriensma werd het ook geen leuke zaterdag, Hij was ingevallen voor Kevin Pathuis, maar pakte binnen tien minuten twee keer geel en kon ook vroegtijdig gaan douchen. En toen waren er nog negen Roodeschoolsters over.

Omdat ingraven zelfs met dat aantal spelers ook geen optie was voor Corenos, bleef men de aanval zoeken en was het in de 87e minuut zowaar raak. Een verre ingooi van Jordan Muller belandde op het hoofd van Sven Knot. Hij kopte het leer achterwaarts binnen en dat betekende de verrassende gelijkmaker: 2-2. Holwierde scoorde daarna vrij vlot nog een keer via Robbie ten Hove, maar ook die goal vond geen genade in de ogen van de assistent-scheidsrechter van Corenos en de fluitist ging daarin mee. Na de twee rode kaarten had de thuisclub verzuimd het duel rustig uit te spelen en kreeg de rekening gepresenteerd. Met nog een drietal minuten te gaan leek Corenos zowaar een punt aan het treffen over te houden, ware het niet dat Robbie ten Hove weer eens belangrijk voor zijn ploeg was. Uit een voorzet van broer Sander scoorde hij andermaal: 3-2. Ook nu moest De Klein naar zijn assistent, omdat deze opnieuw ergens buitenspel had geconstateerd. Nu weigerde de arbiter daar echter in mee te gaan en dus bleef de treffer staan. De gasten kregen daarna nog een corner waarbij zelfs doelman Mark Monden mee naar voren ging. Dat leverde niets op en op dat moment was het geloof bij Corenos wel verdwenen. Of toch ook weer niet, want de leidsman riep dat er nog wel tien minuten bijgeteld zouden worden en dus probeerden de bezoekers het nog maar een keer. Met negen man ging men op jacht naar de gelijkmaker, terwijl Holwierde vergat het duel definitief in het slot te gooien omdat men veel te slordig met de kansen omsprong. Gijs Geurtsen. Robbe ten Hove, Tim Visscher en Arjan Paapst hadden de definitieve knock-out op de schoen liggen. Het leverde een spannende slotfase op waarin er bij Holwierde zelfs nog een bal voor de doellijn weggewerkt moest worden, maar er niets meer aan de stand veranderde. Na 103 minuten werd er voor de laatste keer gefloten.

Danny Schudde (Holwierde): ‘Het leek er op alsof het wegsturen van twee spelers een soort van doping was voor Corenos. Ze gingen er volle bak tegenaan. Wij hadden de wedstrijd toen op slot moeten gooien. Ik vond die scheidsrechter warrig fluiten. voor beide partijen. Sommige kaarten wil ik niet veel van  zeggen, zoals bijvoorbeeld die allereerste gele kaart. Toen werd Robbie ten Hove tegen het gras gekwakt. Op andere momenten had hij hem wat mij betreft niet hoeven geven, maar vielen ze veel te gemakkelijk. Maar onterecht of niet, je hebt er mee te maken. Van Corenos snap ik het el omdat twee kaarten direct van invloed waren. Dit is in ieder geval een mooie overwinning en ik ben van mening dat hij ook niet onterecht is, al was het spel van onze kant zeer matig in de tweede helft.’

Marco Pesiwarissa (Corenos): ‘Ondanks dat we een groot deel van de wedstrijd met negen man hebben moeten spelen, ben ik van mening dat we onverdiend hebben verloren. Gezien het spelbeeld hadden we hier een punt moeten pakken. Ik heb een Corenos met veel strijd en passie zien spelen. Dat moet ons hoop geven voor de resterende wedstrijden. Het zal voor ons nog ene grote opgave worden om nacompetitie te ontlopen, maar als we dit kunnen vasthouden heb ik er alle vertrouwen in. Wat ik wel jammer vindt i dat de scheidsrechter al na drie minuten iemand met geel bestraft, waardoor elke zwaardere overtreding automatisch ook geel opleverde. Sommige kaarten waren terecht, maar als aan Holwierder zijde meerdere keren wordt vastgehouden of ballen worden weggetrapt terwijl dat dan weer onbestraft blijft? Dan ben ik wel zeer teleurgesteld in de arbiter en is het jammer dat hij de wedstrijd niet beter heeft aangevoeld. Het was van beide kanten namelijk een redelijk sportieve wedstrijd, waarin wij uiteindelijk aan het kortste eind hebben getrokken.’

* Holwierde – Corenos 3-2 (2-1). Robbie ten Hove 1-0; Peter Bouwsema 2-0; Jordan Muller 2-1 (strafschop); Sven Knot 2-2; Robbie ten Hove 3-2 (foto: Leonie Monden).

No Replies to "Holwierde drukt taai Corenos dieper in de problemen"