Veerkracht Poolster levert zege op bij Amicitia VMC

Poolster heeft een niet onbelangrijke driepunter op zak gestoken na de uitwedstrijd tegen Amicitia VMC. Er stond behoorlijk wat druk op de geelzwarten, omdat ze zich allesbehalve veilig konden wanen. Zeker niet na de verliespartij in het paasweekeinde op bezoek bij SIOS. Het gat met de ‘onveilige’ plaatsen was niet groot, dus werd er een goed resultaat gevraagd.

Oefenmeester Jeroen de Groot kon geen beroep doen op broer Johan. Die was in het duel tegen SIOS door zijn enkel gegaan en geblesseerd uitgevallen. Mark Lijnema begon derhalve in de basis. Terug van weggeweest was wel weer Robbert Kok. In Sauwerd was hij vanwege een schorsing nog aandachtig toeschouwer, nu kon hij zijn kunsten weer binnen de lijnen vertonen. Ook Tom Dijkman was weer inzetbaar. Doelman Simon Dijkman zat op de bank. Als het had gemoeten zou hij inzetbaar zijn geweest, maar fysiek gezien wil Jeroen de Groot geen risico’s met hem nemen. In principe is Marcel Werkman nog altijd de eerste doelman. Omdat beide heren de blessures echter nog wel eens afwisselen, blijft de oefenmeester Dijkman achter de hand houden.

De Spijksters begonnen prima aan het duel op het kunstgras van de Stadjers. Na een minuut of drie spelen kreeg Jesse Smit een bal diep gespeeld. Hij wist de doelman van de Stadjers echter niet te kloppen. Een paar minuten later maakte hij wel de openingstreffer. Althans, dat dacht hij. Op advies van de assistent-scheidsrechter werd de goal namelijk afgekeurd omdat er geduwd zou zijn.

Vanuit het niets wisten de gastheren vervolgens wel op voorsprong te komen. Nick Lukassen mikte de bal na ruim een half uur spelen langs Marcel Werkman en bezorgde de thuisclub de voorsprong: 1-0. Ook voor hen gold overigens dat ze aan de bak moesten, want de Stadjers staan momenteel op een plek die in ieder geval nacompetitie oplevert. Met nog twee inhaalduels te gaan en wat goede resultaten zou dat doemscenario zomaar kunnen veranderen.

Poolster moest even slikken en leek de schrik in de benen te hebben. Het spel werd er niet bepaald beter op aan de zijde van de geelzwarten, maar na een afgeslagen aanval van Amicitia VMC wist Robbert Kok de opgelopen schade vlak voor de thee nog te repareren. Hij schoot vanaf een meter of achttien met zijn rechterbeen laag binnen: 1-1. Een opkikkertje die de bezoekers wel konden gebruiken en nieuwe perspectieven bood voor het tweede bedrijf.

Na de doelwisseling leek het er ook wel op dat er wat nieuw elan in het team was gekomen, maar balverlies leidde tot een snelle omschakeling van Amicitia VMC en andermaal was het Nick Lukassen die de gastheren aan de leiding wit te brengen: 2-1. En weer liep Poolster achter de feiten aan en moest het allemaal vanuit de tenen komen om binnen een week niet nog een sportieve deuk op te lopen.

Coach Jeroen de Groot zag na die nieuwe tegenvaller echter een ploeg opstaan die geenszins van plan was om het bijltje er maar bij neer te gooien. Er werd gas gegeven en het was Johan Dijkman die met een diepe bal Wesley Bos op avontuur stuurde aan de linkerkant van het veld. Hij wist met een goeie voorzet Mark Lijnema te bereiken. Die gaf de goalie van de Stadjers met een goed geplaatste inzet in de korte hoek het nakijken: 2-2.

In de laatste twintig minuten van het duel lieten beide ploegen zien dat ze graag wilden winnen, maar ook vooral niet verliezen. En dus werd er een beetje op twee gedachten gehinkt en liet het voetbal nog wel eens te wensen over. In deze fase van de competitie gaat het echter niet om het behalen van een schoonheidsprijs, maar moeten er resultaten komen. En die zou Poolster krijgen. In de 83e minuut mocht Jesse Smit op links de bal in ontvangst nemen, kapte een verdediger uit en wist ook de centrale verdediger van de Stadjers knap te omzeilen. Vervolgens haalde hij met links uit en zag het speeltuig in de korte hoek verdwijnen: 2-3.

De ontlading was groot aan de zijde van de gasten, maar zeker van de overwinning waren ze allerminst. Amicitia VMC was een paar keer dicht bij de gelijkmaker, maar zag inzetten op paal en lat belanden. Soms moet je net even dat kleine beetje geluk hebben en Poolster had wat dat betreft in de laatste tien ‘hete’ minuten kennelijk een engeltje op het doel zitten. Na een minuut of acht extra tijd klonk het voor de gasten, bevrijdende laatste fluitsignaal. Ze hadden de buit binnen. Ondanks de zege is de competitie allerminst gespeeld, maar de overwinning heeft de Spijksters in ieder geval wat extra lucht gegeven.

Jeroen de Groot (vv Poolster): ‘We hebben keihard gewerkt en goed voetbal is het niet altijd geweest, Marcel Werkman heeft ene paar goeie ballen gepakt. Dit hebben we heel knap gedaan, zeker omdat dit niet de gemakkelijkste wedstrijden zijn. In grote fases van de wedstrijd hebben we de mouwen opgestroopt. Er zal de komende weken nog wel een tandje bij moeten, maar dit hebben we in ieder geval te pakken. Over de hele wedstrijd bekeken ben ik van mening dat de overwinning terecht is.’ Komend weekeinde zijn de geelzwarten vrij van competitieverplichtingen en kunnen ze van een afstandje kijken hoe de ploegen onder hen het er van af zullen brengen.

*Amicitia VMC – Poolster 2-3 (1-1). Nick Lukassen 1-0; Robbert Kok 1-1; Nick Lukassen 2-1; Mark Lijnema 2-2; Jesse Smit 2-3 (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Veerkracht Poolster levert zege op bij Amicitia VMC"