Melvin Sikkema goudhaantje voor winnend ZEC

Thuisclub Noordpool UFC heeft in de derby tegen ZEC geen vuist weten te maken. De Zandeweersters wisten vrij simpel met 0-3 te winnen, waarbij Melvin Sikkema alle treffers voor zijn rekening nam. Vincent Zijlstra eiste ook een hoofdrol voor zich op. Na een akkefietje met Noordpool-speler Wessel Bijlenga deelde hij namelijk een vuistslag uit en dat leverde hem een directe rode kaart op. Fluitist Khaled Mustafa had het er af en toe druk mee om wat opgewonden standjes tot kalmte te manen en deelde naast de rode prent ook nog eens vijf gele kaarten uit.

Het was voor ZEC zaak om te winnen, wilde men de kansen op nacompetitievoetbal springlevend houden. Voor Noordpool UFC was er niet veel meer te behalen dan de spreekwoordelijke eer dat men de Zandeweersters de voet dwars zou kunnen zetten. De spelers van beide ploegen kennen elkaar door en door. Neem bijvoorbeeld maar spits Ronny Bakker, nu de diepst spelende voetballer van de Uithuizers, maar in het verleden ook actief voor ZEC. Of in dit geval zijn tegenstrever Melvin Sikkema, die de omgekeerde weg bewandelde. Ingrediënten genoeg om te verwachten dat het een pittige derby zou worden met misschien wel meer vuurwerk dan de wedstrijd die nog niet eens zo lang geleden in Zandeweer werd gespeeld. Daar bleek uit niets de rivaliteit tussen de beide buurverenigingen en eindigde het vrij matige duel in 2-1 voor ZEC.

Hoe anders was de situatie op het Uithuizer kunstgras. ZEC liet er vanaf het eerste fluitsignaal geen twijfel over bestaan wie de punten aan het einde van de rit in de zak zou steken. Noordpool UFC had de grootste moeite om in het ritme te komen en wist amper een uitgespeelde kans te creëren. Het bleef bij een aantal speldenprikjes waarde bezoekers niet erg van onder de indruk waren. Het was eigenlijk verbazingwekkend dat er pas na ruim een kwart wedstrijd een doelpunt viel te begroeten in het Zandeweerster kamp. Melvin Sikkema speelde een aantal Uithuizers simpel uit en liet met een fraai schot doelman Jasper Zuidema kansloos: 0-1. Op dat moment stond Noordpool UFC even met een man minder in het veld omdat Sam Doornbos-Clevering met een bloedneus langs de zijlijn stond. Tot aan de treffer had Melvin Sikkema het knap lastig gehad met de aanvoerder van de Uithuizers. Het kwam hem dus wel even goed uit dat hij van zijn schaduw was verlost.

Vlak voor de doelwisseling was het opnieuw raak voor de gasten. Op onvrijwillig aangeven van zijn bij de Uithuizers voetballende broer Ricardo was het andermaal Melvin Sikkema die raak wist te mikken. Ricardo Sikkema dacht een bal terug te kunnen spelen, maar gaf ongewild een prima steekpass dwars door zijn eigen defensie waar broerlief goed op anticipeerde. Doelman Jasper Zuidema besloot niet uit zijn doel te komen om de hoek kleiner te maken, waarna het voor Melvin Sikkema niet al te moeilijk was om opnieuw raak te schieten: 0-2.

In de tweede helft stond Noordpool UFC organisatorisch wat beter en kwam ZEC er maar spaarzaam uit. Na een klein uur spelen voltooide Melvin Sikkema zijn trilogie toen een min of meer verdwaalde voorzet van Melvin Sikkema door de wind gedragen achter goalie Jasper Zuidema terecht kwam: 0-3. Kansen waren er vervolgens ook nog voor een vierde voltreffer van het goudhaantje, maar hij mikte op de paal. Jelle Rozeboom liet vervolgens na om de rebound tussen de palen door te schieten.

En toen brak de slotfase aan waarin eerst Jan Bekkering en Mijo Maros elkaar opzochten. Bekkering hield de Zandeweerster vast, die er met een elleboogstoot op reageerde. Gek genoeg liet de arbiter van dienst deze actie onbestraft. Hij besloot de Uithuizers een vrije trap te geven en liet het daar verder bij. Niet veel later stonden Vincent Zijlstra en Wessel Bijlenga tegenover elkaar. Bijlenga kwam nogal fors op zijn tegenstrever in vliegen, waarop Zijlstra enigszins verbolgen reageerde. Na het gebruikelijke duw- en trekwerk greep Bijlenga zijn tegenstrever bij de kraag. Die reageerde daar weer op door een vuistslag uit te delen. Dat had arbiter Mustafa gezien en dus bleef er geen andere straf over dan rood. Bijlenga kreeg de gele kaart voorgehouden.

En zo eindigde ZEC het overigens allesbehalve harde duel met tien man en was niet de overwinning na afloop het gesprek van onderwerp, maar de slotfase die niet op een voetbalveld thuishoort. Zijlstra en Bijlenga hadden een en ander intussen al weer bijgelegd, waarbij Bijlenga zich bij de Zandeweerster had verontschuldigd en toegaf dat het ook niet helemaal netjes was geweest wat hij had gedaan.

Robert de Vries (Noordpool UFC): ‘Het is inderdaad jammer dat die rode kaart een smet op het verder goed en sportief verlopen duel is. Bij ZEC probeerde men een en ander goed te praten door te zeggen dat er twee partijen schuldig aan het voorval waren. Voor het overige? Tja, we geven de doelpunten wel weer erg gemakkelijk weg. Al wil ik van die eerste niet veel zeggen. Dan zie je toch de klasse van een speler als Melvin Sikkema tevoorschijn komen.’

Jur Smit (ZEC):‘Je moet niet gaan slaan, dan ga je een grens over. We praten het absoluut niet goed wat Zijlstra deed, maar er ging ook wel wat aan vooraf. De beide heren hebben het na de wedstrijd uitgesproken. Het is jammer dat dit incident nu weer de boventoon gaat voeren, terwijl er tijdens de wedstrijd eigenlijk vrij weinig aan de hand was. En nu we het daar toch over hebben, dit was een goeie overwinning. We zijn geen moment in de problemen geweest. Ik heb vooraf gezegd dat wij veel meer kwaliteit hebben dan Noordpool UFC en dat het niet zo mocht zijn dat we hier qua resultaat averij zouden oplopen. Dat is dan ook niet gebeurd. We doen nog mee om een periodetitel, maar er zijn nog wel wat kapers op de kust.’

* Noordpool UFC – ZEC 0-3 (0-2). Melvin Sikkema 0-1; Melvin Sikkema 0-2; Melvin Sikkema 0-3.

No Replies to "Melvin Sikkema goudhaantje voor winnend ZEC"