Overzicht amateurvoetbal

Het overzicht van het amateurvoetbal biedt weer voldoende houvast om eens lekker door de verhalen heen te ‘bladeren’ om in termen van de gedrukte media te blijven. We hebben weer een aantal opmerkelijke uitslagen genoteerd, waaronder de zevenklapper van SV Bedum, de te laat ingezette inhaalrace van slotlicht Eenrum en de strohalmen die clubs pakken om aan degradatievoetbal te ontsnappen. In veel competities moet nog van alles beslist worden en het lijkt er sterk op dat veel van die beslissingen tot op het allerlaatste moment onduidelijk blijven. Er missen overigens nog twee bijdragen, die we wellicht later nog zullen bijvoegen.

 

2e Klasse L Zaterdag
SV BEDUM TRAKTEERT KOLLUM OP ZEVENKLAPPER
Bij tweedeklasser SV Bedum heeft men alle reden om de slotfase van de competitie met een flinke dosis zelfvertrouwen in te gaan. De thuiswedstrijd tegen het op de zesde plaats bivakkerende Kollum werd namelijk met een klinkende 7-1 overwinning afgesloten. Het was alweer de vierde zege op rij voor het team van trainer Robbie Wentink.

De gastheren begonnen vrij aardig aan het treffen met de Friezen die in eigen huis nog met 3-0 hadden weten te winnen. Dat was echter niet het SV Bedum dat de laatste tijd zijn tanden heeft laten zien en geenszins van plan is om de strijdbijl te begraven voordat de laatste minuut van de competitie is verstreken. De thuisclub kreeg al vrij snel grip op de wedstrijd en wist zichzelf vanuit het middenveld regelmatig in een kansrijke positie te manoeuvreren. Twan Ahlers, Mark Kruizenga en Robert Kwant verzuimden echter de score open te breken. Via een combinatie over links kwam de bal via Twan Ahlers bij Nigel Bakker terecht. Die wist zijn geduld te bewaren en lepelde de openingstreffer op het scorebord: 1-0.

Het zou het beginsignaal zijn van een prima voetbalmiddag voor de paarshemden. Kort daarna mocht Stijn Hekstra een corner nemen en tot zijn niet geringe verbazing was er niemand die zich geroepen voelde om de bal te raken. Dus draaide de hoekschop ineens binnen: 2-0. Daarna brak een ietwat lastige fase voor de Bedumers aan waarin men wat sneller onder druk kwam te staan. De gastheren wilden blijven opbouwen in plaats van dat er wat sneller diep gespeeld zou worden. Er werd daarbij te vaak balverlies geleden, waardoor de druk bleef aanhouden en Olke de Wit uiteindelijk na 32 minuten voor de aansluiting wist te zorgen: 2-1. De grip was er even niet meer, maar voor de rust liep de thuisclub geen verdere schade op.

Na de doelwisseling oogde het allemaal wat stroperiger bij SV Bedum en was het andermaal Kollum dat de touwtjes in handen wist te nemen. Tot succes leidde dat echter niet en na verloop van tijd hervonden de Bedumers zichzelf. Twan Ahlers wist de bal bij Robert Kwant in te leveren, die onderweg nog een behoorlijke schop kreeg, en vervolgens legde hij de bal precies in de loop van Mark Kruizenga, die zijn eerste van de middag mocht maken: 3-1. Kort daarna was het weer raak en andermaal was Mark Kruizenga de maker van de treffer: 4-1. Nu was de ban pas goed gebroken en wist Nigel Bakker na een corner koppend voor 5-1 te zorgen. Voor debutant Tom Hofman, normaliter speler van het tweede team, was er ook nog een aardige bijdrage. Hij mocht de 6-1 voor zijn rekening nemen. De mooiste goal kwam op naam van Pierre Semudenge Mujene, die de bal knap voor zichzelf wist vrij te spelen en van een meter of twintig het leer met binnenkant voet diagonaal tegen het nylon liet kletsen: 7-1.

Robbie Wentink (SV Bedum): ‘Tot aan onze derde goal leek het er niet op dat we zo’n overwinning zouden boeken. Het pakte uiteindelijk mooi uit en ik moet zeggen dat we een goede teamprestatie hebben geleverd. Dit is alweer onze vierde zege op rij en dat geeft de burger moed. We kijken uit naar de wedstrijd tegen Be Quick Dokkum.’

 

3e Klasse C Zaterdag
NEC DELFZIJL KLOPT HEKKENSLUITER NIEKERK
De ploeg van trainer Roy Kamps is met een 1-2 overwinning op zak huiswaarts gekeerd na de uitwedstrijd tegen slotlicht Niekerk. Een broodnodige, maar ook verdiende zege van de Delfzijlster fusieclub. Men heeft de punten hard nodig in de strijd tegen degradatievoetbal.

De Havenkanters begonnen flink gemankeerd aan het treffen door blessures, spelers op de weg terug en voetballers met een weekendje weg op het programma. Het was derhalve weer puzzelen geblazen voor de oefenmeester. NEC Delfzijl goed aan de wedstrijd. Men was veel aan de bal en maakte goed gebruik van de ruimtes die aan de zijkanten lag. Dat zou nog veel beter kunnen, maar in deze fase van de competitie is ieder positief punt er eentje. Halverwege de eerste helft kwamen de Delfzijlsters op voorsprong. Een prima aanval leidde na een half uur spelen tot een voorzet van Jeffrey Roeters, normaal uitkomend voor de reserves van de fusieclub. De bal werd ingeleverd bij de niet geheel topfitte Sem Switynk, die het nylon vervolgens in beweging wist te brengen: 0-1. Niekerk zat echter niet bij de pakken neer en wist er een aantal keren gevaarlijk uit te komen. Het was op die momenten echt billenknijpen op de bank van de Delfzijlsters omdat de beter voetballende ploeg zomaar op achterstand had kunnen staan.

Nadat er van speelhelft was gewisseld bleef Guillermo Slijngard in de kleedkamer achter. In de 55e minuut kwam Niekerk vanuit het niets op gelijke hoogte door een doelpunt van Ger Ausma: 1-1. Nu was het zaak voor NEC Delfzijl om te tonen dat ze over voldoende veerkracht beschikten om deze tegenslag te overwinnen en dat deden ze dan ook. Niemand verzaakte, inclusief de wissels, al gebeurde het nog steeds te vaak dat er in balbezit verkeerde of te snelle keuzes werden gemaakt. Halverwege de tweede helft wisten de gasten andermaal op voorsprong te komen. Een bal vanaf rechts, verstuurd door Devante de Windt, werd via Bas Boersema bij Cyan Sowikromo ingeleverd. Laatstgenoemde wist de aanval prima af te ronden: 1-2. Daarna hadden de bezoekers weg moeten lopen, maar vergaten ze de knock-out uit te delen. Niekerk smeet op het laatst alles op de aanval om een dreigende nederlaag te voorkomen. De Delfzijlsters bleven echter overeind en wisten de zege over de streep te trekken.

Roy Kamps (NEC Delfzijl): ‘Dit moet toch vertrouwen geven voor de resterende wedstrijden. Als we die op deze manier benaderen en de huidige lijn weten door te trekken, dan moet het goed komen met NEC Delfzijl.’

 

SC LOPPERSUM ONDERUIT BIJ KOPLOPER GRIJPSKERK
De plannetjes die men bij SC Loppersum had gesmeed om lijstaanvoerder Grijpskerk een lastige middag te bezorgen, konden na negen minuten al in de prullenbak. Toen had de thuisclub namelijk al een strafschop mogen nemen die door Jesse Broeils werd benut: 1-0. Binnen een tijdsbestek van een half uur liepen de gastheren vervolgens uit naar 4-0, waarbij er treffers werden genoteerd van Joost Schoenmaker (2) en Pieter Kars van de Kamp. Het was ene dramatisch verloop van de eerste helft voor de gasten en typerend voor de manier waarop men de laatste weken speelt. Niet scherp en resoluut genoeg, terwijl bij de tegenstander ook nog eens alles goed valt.

Oefenmeester David van der Kam had ook niet meer kansen geteld in het eerste bedrijf, dus kon rustig worden gesteld dat Grijpskerk dodelijk effectief was geweest. De hopeloze achterstand deed wat met de mentale weerbaarheid van de Lopster voetballers en de staf, al waren er in het tweede bedrijf wel tekenen van verbetering. Kansen waren er voor Job van Zanten, Joris Jurna en Ids In het Veld. Een goal leverde dat allemaal niet op.

SC Loppersum zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. Volgens Van der Kam is het een combinatie van factoren dat het niet loopt zoals men dat graag ziet. ‘We zitten met blessures, leveren kwaliteit in, hebben veel pech en de spelers die er wel staan halen niet allemaal hun normale niveau. Aan de inzet en de wil ligt het niet, maar je weet dat je met een krappe selectie te maken hebt waarin nou eenmaal verschil in niveau zit. Als daar wat in gebeurt, zie je dat terug in de wedstrijd. Maar ik ben wel van mening dat we beter kunnen dan we nu hebben laten zien en dat zal heel snel moeten gebeuren, want de concurrentie zit ons op de hielen. Niet lullen maar poetsen is de opdracht voor de eindfase van de competitie.’

 

OMLANDIA VERLIEST OP EIGEN VELD VAN GROEN GEEL
Het leek er in het eerste bedrijf niet op dat Omlandia op eigen veld een nederlaag zou gaan leiden in het duel met Groen Geel. De gastheren wisten prima met hun opponent mee te voetballen. Ze gaven niet veel weg, al werden er dan ook niet veel kansen gecreëerd. De gasten kregen in het eerste bedrijf wel de beste mogelijkheid, maar deponeerden het leer naast het Ten Boerster doel.

In de rust werd Stefan Nieboer vervangen door Jeremy van Coevorden, Voor de rest bleven het systeem en de tactiek ongewijzigd. Het tweede bedrijf was grotendeels voor Groen Geel. Het is een goed voetballende ploeg, die dit onder elke omstandigheid ook blijft doen. Op zeker moment sloeg bij Omlandia de vermoeidheid toe en werd de druk wat groter. Ondanks dat kreeg de thuisclub wat momenten waar men wellicht wat meer mee had moeten doen, maar dit niet goed uitspeelde. Zeker tegen een ploeg als Groen Geel is dat noodzakelijk, omdat de Stadjers over het algemeen maar weinig kansen cadeau doet.

Met het inbrengen van Brian Drewel en Robbert Veldman voor Bodhi Prenger en Wouter Hoek probeerde Omlandia nog wel wat, maar veel haalde het niet uit. Het was eigenlijk jammer dat de uiteindelijk winnende treffer van Rik Slomp geen mooi uitgespeelde aanval was, maar een ietwat lelijke goal. Een schot belandde via de vingertoppen van Ten Boerster goalie Devon Harmsma op de lat en stuiterde het veld weer in. Slomp was er vervolgens vliegensvlug bij om het leer alsnog over de doellijn te jagen: 0-1. Remco Bolhuis kreeg nog een mogelijkheid om voor de gelijkmaker te zorgen, maar zijn kans leverde niet het gewenste resultaat op.

René Hovenkamp (Omlandia): ‘Groen Geel speelde het betere voetbal. Kreeg de betere mogelijkheden en heeft uiteindelijk terecht gewonnen. Het is nou eenmaal niet anders.’

 

NOORDWOLDE KOMT TE LAAT AAN VOETBALLEN TOE
Toen Lycurgus voor de thee al een 0-2 voorsprong had genomen in de wedstrijd tegen thuisclub Noordwolde, gaf niemand nog een stuiver voor de kansen van de geelzwarten. Zeker ook omdat zij niet het beste voetbal hadden laten zien. Er werd in het eerste bedrijf vooral reactievoetbal gespeeld. Men was vaak overal net te laat in de duels en ook de tweede bal ging te vaak verloren. Een mislukte voorzet leidde uiteindelijk tot de 0-1 door Ivar van Apeldoorn en de volgende Stadse treffer ontstond uit een vrije trap van Frank van der Veen die prima in de kruising werd geschoten. Doelman Lennart Havinga had daarbij het nakijken.

Er moest dus iets gebeuren, wilde Noordwolde niet tegen een zeperd aan lopen. En er gebeurde iets, want meteen na rust was het Marco Vos die de aansluitingstreffer wist te maken. Het was voor het eerst sinds enige tijd dat de aanvaller weer een goal wist te maken. Hij kopte een corner tegen de touwen: 1-2. Noordwolde wilde meer en leek dat ook te krijgen toen invaller Patrick Bennink de gelijkmaker leek te scoren. Na een afvallende bal kreeg hij de bal achter de defensie van Lycurgus en volleerde de bal binnen. De arbiter van dienst keurde de treffer in eerste instantie goed, maar kwam daar na overleg met zijn assistent op terug. De gastheren kregen daarna nog drie kansen om langszij te komen, maar invaller/debutant Victor Rasker, Marco Vos en Jorrit Dijkstra wisten het net niet in beweging te brengen.

Trainer Elsin Yilmaz, die pas bij het begin van de tweede helft op de bank kon plaatsnemen, vond de beleving in de tweede helft prima. ‘Ik heb begrepen dat dit onderdeel in de eerste helft ontbrak. Overigens ben ik ook van mening dat ons een doelpunt is ontnomen. Vorige week was er een soortgelijke situatie. Toen werd de goal wel toegekend en nu niet. Naar mijn idee was er geen sprake van buitenspel, maar daar veranderen we niets meer aan. We hebben nog vijf finales te gaan en zullen alles moeten geven om de nacompetitie te halen en nog liever te ontlopen.’

 

4e Klasse C Zaterdag
HOLWIERDE MAAKT PAS LAAT HET VERSCHIL IN ZEERIJP
Het had er alle schijn van dat De Fivel op eigen veld voor een nieuwe doelpuntloze remise ging in de wedstrijd tegen koploper Holwierde. Tot aan de laatste fase van de wedstrijd wisten de gastheren zich de lijstaanvoerder namelijk van het lijf te houden. De kwalitatief betere kampioenskandidaat sloeg daarna alsnog genadeloos toe en zegevierde uiteindelijk met 0-2.

In de warming-up moest bij De Fivel Corné Bos al afhaken en dat kwam dan nog eens bovenop de toch al niet aanwezige spelers vanwege blessures of vakantie. Het strijdplan van De Fivel was om druk te zetten en vanuit de omschakeling of na het veroveren van de bal snel de aanval te zoeken. Een en ander resulteerde in een eerste helft waarin beide ploegen onzorgvuldig speelden en waarin veelal te snel de diepte werd gezocht in plaats van het balbezit. Dat was zeker in het eerste half uur van het duel het geval. Mark Kramers en Rindert Havinga kregen namens de gastheren de betere mogelijkheden. Die van Havinga had er ook wel in gemogen. De bal werd tijdens de opbouw van Holwierde onderschept door Daniël Robinson. Hij speelde het leer diagonaal richting Havinga, die op zijn beurt niet veel tijd nodig had om het doel van de gasten onder vuur te nemen. De inzet verdween echter via de vingertoppen van goalie Jasper Keizer over de deklat.

Overigens moest Joran Bos er na twintig minuten ook al geblesseerd af en noodgedwongen gewisseld worden voor Niels Ronde. Aan de kant van Holwierde was het Tim Visscher die niet verder kon. Hij liet zich door Sander ten Hove vervangen, die vooral verdedigend zijn mannetje bleek te staan. Holwierde nam op zeker moment het heft in handen. Het speelde gemakkelijker en wist de druk op het Riepster doel op te voeren. Dat ging dan vooral via de linkerkant, maar veel kansen rolden er niet uit voort. Mike Kraan en Thijs Sonneveld waren er wel dicht bij. Ze kregen de bal echter niet tussen de palen door.

Na de thee was er maar een ploeg die voetbalde en dat was Holwierde. Het spel oogde gemakkelijker en men wist het spel net zo simpel van links naar rechts of andersom te verleggen. Een lange bal van Yirsan Bouman belandde bij spits Robbie ten Hove, Zijn voorzet werd bij de eerste paal door Gijs Geurtsen naast geschoten. De Fivel kwam er nauwelijks nog uit en het was dan ook een klein mirakel dat Holwierde pas in de 76e minuut wist toe te slaan. Robbie ten Hove liet zich bejubelen na de openingstreffer. Een aanval van De Fivel werd onderbroken, waarna een vlijmscherpe Holwierder counter via de net in het veld gekomen Arjan Paapst en Peter Bouwsema bij Niels Ronde leek te eindigen. Hij dacht de voorzet van Bouwsema weg te kunnen werken. Hij vergiste zich echter in de opspringende Robbie ten Hove, die het leer per ongeluk kreeg aangespeeld en vervolgens langs Ruud Kuizenga wist te mikken: 0-1. De ook al ingevallen Koen Tuil was niet veel later dicht bij de volgende treffer maar zag zijn poging naast belanden. Nadat Mike Kraan met een schot van afstand had verzuimd de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien, was het De Fivel dat meer risico besloot te nemen.

De gastheren smeten vervolgens alle schroom van zich af en verschenen op zeker moment zelfs met vier aanvallers in de frontlinie. Goalie Keizer bleef echter scherp en heerste in de zestien meter, waardoor er nooit sprake werd van groot gevaar. Holwierde maakte dankbaar gebruik van de ruimte die het daardoor kreeg en trok de wedstrijd in de slotfase definitief naar zich toe. Robbie ten Hove stuurde Arjan Paapst, helemaal terug van een vervelende hamstringblessure, op avontuur en die bekroonde zijn goede invalbeurt door goalie Ruud Kuizenga te passeren. Hij schoot verrassend snel en hard van buiten de zestien meter raak: 0-2.

Nik Poortinga (De Fivel): ‘Uiteindelijk is de zege van Holwierde wel terecht, al komt die eerste treffer dan ook wat knullig tot stand. Vooral in de tweede helft speelden zij gemakkelijker, al ben ik wel blij met de strijdlust van ons team. Dit zorgt er wel voor dat we voor iedere tegenstander een lastige ploeg zijn om te bestrijden waarvan je niet zomaar drie punten pakt.’

Danny Schudde (Holwierde): ‘Al met al is dit ene knappe overwinning op een lastige tegenstander. We wisten uiteraard dat De Fivel al vijf wedstrijden ongeslagen was en dat ze Mamio ook al op een gelijkspel hadden weten te houden. We waren dus gewaarschuwd. In de eerste helft vond ik ons erg slordig en onrustig in balbezit. Zowel in verdedigend als aanvallend opzicht waren we niet gretig genoeg, waardoor we eigenlijk geen grote kansen kregen. Na rust hebben we dat beter opgepakt en daar kunnen we tevreden over zijn. We oogden veel scherper en wisten, mede door de goed ingevallen spelers, uiteindelijk mogelijkheden te creëren. Daarentegen hebben we in verdedigend opzicht, op een enkel slordigheidje na, in de eerste helft weinig weggegeven en weer de nul weten te houden.’

 

KNAP RESULTAAT SV DE HERACLIDEN
SV De Heracliden heeft zich in de uitwedstrijd tegen HS ’88 van zijn beste zijde laten zien. D ploeg van trainer Jaap Danhof wist de lastige uitwedstrijd met 0-1 te winnen. En dat was geen verkeerd resultaat, want de Meisters kunnen ieder punt goed gebruiken in de strijd om aan degradatievoetbal te ontsnappen. HS .88 werd lange tijd gezien als een van de voornaamste kandidaten voor rechtstreekse promotie of nacompetitievoetbal. De Hoogezandsters hebben zich de laatste tijd echter van een erg wisselvallige kant laten zien en als gevolg daarvan de nodige punten gemorst. Daar werden nu dus door de brigade van Danhof drie punten aan toegevoegd.

SV De Heracliden wist voor aanvang dat het alles uit de kast moest halen om een goed resultaat mee te kunnen nemen en dat men vanaf de eerste minuut bij de les moest zijn. En dat waren de gasten dan ook. Na acht minuten spelen lag de bal al achter de doelman van de thuisclub. Op aangeven van Mark de Boer wist Kevin Jaarsma eerst zijn directe tegenstander knap uit te spelen om het leer vervolgens in de korte hoek te deponeren: 0-1. Een prima start van de bezoekers, die daarna wel met een aandringende thuisclub kreeg te maken. In die fase moest goalie Appie de Jonge twee keer reddend optreden.

Na de doelwisseling wist SV De Heracliden de deur achterin op slot te houden en werden er eigenlijk geen kansen meer weggegeven. Martijs Delker en Thijs Tiekstra hadden het duel misschien wel in het slot moeten gooien, maar dat gebeurde niet. Daardoor bleef het erg spannend. De Meisters wisten de nipte zege echter over de streep te trekken en deden daarmee prima zaken. Ze zijn SIOS op de ranglijst voorbij gestreefd en staan vooralsnog op een van de veilige plekken. Zaterdag wacht op eigen veld de ontmoeting met de Sauwerders.

 

5e Klasse D Zaterdag
FC LEO WEET KAMPIOEN RZ BAFLO GEEN NEDERLAAG TOE TE BRENGEN
Er was best nog wel wat voor te spelen voor thuisclub FC LEO en het bezoekende RZ Baflo. De ploeg van trainer Willem Kluin was een week eerder kampioen geworden en wilde koste wat het kost de ongeslagen status behouden. FC LEO is nog volop in de race voor de laatste nacompetitieplaats en moest daardoor winnen van de kersverse kampioen. Aan beide zijden misten er diverse spelers, maar beide trainers wilden daar eigenlijk niet te veel over zeggen. ‘We moeten het doen met de spelers die er nu zijn’, was hun devies.

Nadat de gastheren een mooie erehaag hadden gevormd voor de kampioen, floot scheidsrechter Steward voor het begin van de wedstrijd. Het zou een duel worden waar de spanning steeds groter werd maar kansen schaars goed waren. In de eerste helft kreeg FC LEO een drietal zeer kleine kansen en konden de supporters voor Rood Zwart Baflo eigenlijk geen enkele kans noteren. Het duel speelde zich voornamelijk af op het middenveld en bij toeval ontstond er af en toe een schotkans. De enige echt uitgespeelde mogelijkheid was voor FC LEO. Via een mooie combinatie werd Johan Hofman aan de rechterzijde vrijgespeeld. Zijn voorzet was net iets te hoog voor Jasper Wiersum waardoor keeper Rick Folkerts de bal eenvoudig kon pakken.

Na de rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Wel kwam Rood Zwart Baflo iets beter in de wedstrijd en meldde zich ook wat vaker voor de goal van Robin Werkman. Veel hoogtepunten leverde dat nog niet op. Pas een kwartier voor het einde van de wedstrijd waren de eerste echte kansen te zien. Eerst was het Baflo dat vanuit een hoekschop gevaarlijk werd. De corner belandde pardoes voor de voeten van Mike Smit. Waarschijnlijk schrok hij zo van zijn vrijheid, dat hij te gehaast naast schoot. Even daarna werden de gasten wederom gevaarlijk uit een hoekschop. Deze keer kon er vrij voor Werkman worden ingekopt. De inzet werd echter keurig gekeerd door de Leenster goalie. Aan de andere kant had Johan Hofman de thuisclub alsnog de zege kunnen schenken. Vanaf een meter of twintig zag hij keeper Rick Folkerts te ver voor de goal staan. Zijn prachtige lob verdween echter net langs de verkeerde kant van de kruising, achter de goal.

In de allerlaatste seconden van de wedstrijd kon Melvin Folkerts nog opstomen aan de rechterzijde van het veld. Zijn inzet ging hoog de ballenvanger in. Een doelpuntloos gelijkspel voor beide ploegen, waar Rood Zwart Baflo wellicht nog het meest tevreden mee was. Zij behielden namelijk hun ongeslagen status. FC LEO was de morele verliezer aangezien de kans op nacompetitie nu bijna wel verloren is gegaan. Het positieve aan de wedstrijd was de uitstekend leidende scheidsrechter Steward uit Kootstertille, die echter nog wel een terecht punt aanroerde over de staat van het veld. Hij had het gevoel in de Keukenhof te fluiten aangezien er meer bloemen dan gras op het hoofveld van FC LEO te vinden waren.

Willem Kluin (RZ Baflo): ‘Dit was een van onze slechtste wedstrijden. Gelukkig halen we nog een punt, maar dit was niet best.’

Gerke Kersaan (FC LEO): ‘Rowan Rozema en ik waren teleurgesteld over het resultaat. We hebben alles gegeven en gevochten tot het einde, maar we mistten stootkracht om het echt af te maken.’

 

EENVOUDIGE ZEGE EZINGE OP OKVC
In een eenzijdig duel, dat eigenlijk nooit een echte wedstrijd werd, heeft Ezinge op eigen terrein met het bezoekende OKVC afgerekend. De ploeg van trainer Ronald Bouwman zegevierde met 3-0. Al vroeg in de wedstrijd opende Nick Rosema de score toen de doelman van de gasten zich verslikte in de opbouw. Rosema zag het gebeuren en schoot van ruim dertig meter de bal in het verlaten doel.

Het veldoverwicht voor de gastheren leverde enkele mogelijkheden op, maar het duurde tot de 32e minuut alvorens de score werd verdubbeld. Wiebe Leistra werd ingespeeld en kreeg alle tijd en ruimte om iets te verzinnen. Hij zag teamgenoot Nick Rosema vervolgens diep gaan en deze scoorde in twee instanties: 2-0. Rosema zag vervolgens nog een vrije trap op de paal belanden en ook OKVC kreeg één goede mogelijkheid toen er in vrije positie naast werd gekopt.

De tweede helft leverde weinig spektakel op. Ezinge leidde soeverein en vond het wel prima. De gasten leken er weinig zin meer in te hebben of konden gewoonweg niet beter. De enige noemenswaardige feiten waren een prima individuele actie met een schot dat centimeters langs de verkeerde kant van de paal ging van Jesper Bouwman. Hij was ook de aangever, na weer een heerlijke individuele actie, van de derde Ezinger treffer. Invaller Ivar Zijlema was, vlak voor het verstrijken van de wedstrijd, de gevierde man. Door de zege blijft het elftal van Ronald Bouwman goede papieren houden om aan de nacompetitie mee te mogen doen.

 

INHAALRACE EENRUM LEVERT NIKS OP IN DUEL MET NOORDPOOL UFC
Ze hadden het graag voorelkaar gekregen, maar lukken deed het niet. Het voetbalgevecht in de kelder van het noordelijk amateurvoetbal tussen thuisclub Eenrum en het bezoekende Noordpool UFC eindigde in en 3-4 zege voor de Uithuizer formatie en dus blijven de Eenrumers op de laatste plaats staan. Met nog twee wedstrijden te gaan zouden de mannen van trainer Klaas van der Ploeg het alsnog kunnen presteren, maar dan moeten er in ieder geval goede resultaten komen in de duels met OKVC en Warffum.

Eenrum kwam goed uit de startblokken tegen de ploeg van trainer Robert de Vries en kreeg mogelijkheden via Job van der Horn en Frank Bos. Zij hadden de thuisclub binnen tien minuten op voorsprong kunnen zetten, maar mikten langs de verkeerde kant van de paal. Na ruim een kwartier spelen was het aan de overkant wel raak. Een voorzet van Bram Schuring viel op onfortuinlijke wijze achter doelman Renzi Mennes: 0-1. Eenrum leek aangeslagen en de gasten namen het initiatief, zonder dat ze daarbij grote kansen wisten te krijgen. Na een half uur wisten ze de marge echter wel te verdubbelen toen een voorzet van Wessel Bijlenga goed werd opgepikt en door Bram Schuring beheerst werd afgerond: 0-2. Eenrum kwam na die tweede tegenvaller wat beter in de wedstrijd en Brandon Hazekamp had de aansluitingstreffer moeten scoren. Op vijf meter voor het Uithuizer doel joeg hij het leer echter hoog over.

Na de thee wilde Eenrum meer strijd leveren en risico nemen. Dat pakte verkeerd uit, want in ene tijdsbestek van vier minuten was het Ronny Bakker die Noordpool UFC, beide keren op aangeven van Jasper Eerelman, met twee treffers naar een 0-4 tussenstand wist te schieten. De gastheren weigerden op te geven en na een uur spelen kwamen ze zowaar wat dichterbij toen Michiel Pierens het net in beweging had gebracht middels een prima omhaal: 1-4. Het was het sein voor de thuisploeg om nog een tandje bij te schakelen en toen Maarten Bakker met een vuurpijl dolman Jasper Zuidema voor de tweede keer (2-4) kansloos had gelaten, leek zich een bekend scenario te ontvouwen. Tegen Stedum had Eenrum ook een schier hopeloze 0-4 achterstand weten weg te poetsen en waarom zou dat nu niet lukken.

De jacht op de aansluiting werd ingezet, maar kwam te laat. Jasper Eerelman had er voor kunnen zorgen dat zijn team definitief in veilige haven kon aanmeren. Hij zag echter drie medespelers over het hoofd en besloot voor eigen succes te gaan. Eenrum bleef er in geloven en zette nog een keer aan. De aansluitingstreffer kwam echter te laat. Job van der Horn joeg in de 90e minuut een vrije trap in de korte hoek en zorgde daarmee voor een spannende slotfase, omdat er nog een zevental minuten aan blessuretijd bij zouden komen: 3-4. En bijna was het de gastheren weer gelukt om opnieuw een flinke achterstand weg te werken. Een kopbal van Frank Bos, op zo’n drie meter voor de neus van Jasper Zuidema, verdween via Tom van Houten over de deklat. Het was de laatste mogelijkheid van de Eenrumers om opnieuw een stunt uit de hoge hoed te toveren.

Klaas van der Ploeg (Eenrum): ‘We begonnen eigenlijk best goed aan de wedstrijd en hadden toen ook op voorsprong moeten komen. Nadat het 0-4 was geworden. Leek het duel gespeeld. We hebben dit seizoen echter vaker getoond dat er veerkracht genoeg in de ploeg zit en dat bleek wel uit het laatste half uur. We kregen nog wel wat mogelijkheden op de gelijkmaker, maar uiteindelijk heeft Noordpool UFC wel verdiend gewonnen.’

Robert de Vries (Noordpool UFC): ‘Ik ben het niet met mijn collega eens dat zij beter begonnen. We waren overduidelijk de betere partij voor rust en hadden vaker kunnen en moeten scoren. Toegegeven, zij kregen ook wel wat kansen en ondanks dat ze na rust feller uit de kleedkamers kwamen, wisten we de voorsprong toch uit te bouwen. Dat ze dan alsnog zo dichtbij weten te komen hebben we aan onszelf te danken. We hadden na hun tweede goal de genadeklap toe moeten dienen. Eenrum heeft goed gevochten. Ze bleven maar doorgaan en dat is hun verdienste.’

 

NIPTE NEDERLAAG VOOR STEDUM
Stedum is er niet in geslaagd om in de thuiswedstrijd tegen De Lauwers een goed resultaat te boeken. De ploeg van trainer Cris Feldman verloor de ontmoeting met het kleinst mogelijke verschil door een treffer van Bert Jager. De winnende goal kwam pas na 51 minuten spelen op het scorebord te staan. Door de nederlaag en de winst van Noordpool UFC is Stedum nu de nummer voorlaatst in 5D geworden.

 

5e Klasse E Zaterdag
GEO MOET PUNTEN AAN WESTERKWARTIER LATEN
Het was voor GEO leuk geweest om juist tegen Westerkwartier een goed resultaat te boeken. De mogelijkheden daartoe waren er vooral in de aanvangsfase van de wedstrijd. De gasten hadden echter een prima doelman onder de lat staan, die niet toestand dat ze zijn domein zouden ‘bevuilen.’ Na een kwart wedstrijd kregen de gasten meer grip op de wedstrijd en uiteindelijk zouden ze het verschil weten te maken.

De doelpunten zouden na rust vallen, want tot aan de thee bleef het scorebord onaangeroerd. Westerkwartier moest winnen omdat men de titelrace met koploper VAKO vol t kunnen houden. Men stortte zich vol op de Garmerwolders, omdat het bericht was doorgesijpeld dat VAKO in het duel met Haren op achterstand stond. Na ruim een uur spelen was het Maurik de Vries die voor de openingstreffer wist te zorgen: 0-1. Invaller Sale Rozema zorgde voor 0-2 en daarmee was het pleit wel in het nadeel van GEO beslecht. De vreugde werd nog groter toen duidelijk werd dat VAKO de koppositie had verspeeld door een 3-5 nederlaag en dus heeft Westerkwartier de beste papieren om kampioen van 5E te worden.

 

PRIMA ZEGE SGV OP GASTHEER ASSER BOYS
Het Schildwolder SGV lijkt de smaak in de slotfase van de competitie te pakken te hebben. Nu werd de uitwedstrijd tegen Asser Boys met 1-3 gewonnen. En weer was het Jos Hoeksema die zichzelf in de kijker speelde door twee doelpunten voor zijn rekening te nemen.

De eerste twintig minuten van SGV waren prima. De bal werd goed rondgespeeld. Na tien minuten spelen leidde dit al tot de voorsprong. Sander Dijkstra wist de bezoekers op het goede spoor te zetten door de score open te breken: 0-1. De bezoekers bleven goed spelen en kansen creëren. Na 17 minuten spelen was het andermaal raak. Doelpuntenmaker Sander Dijkstra stond aan de basis van de tweede treffer. Hij veroverde het leer net buiten de zestien meter en gaf een hakbal op Jelte Bos. Diens schot werd geblokt, maar vervolgens viel de bal voor de voeten van Jos Hoeksema. Hij toonde opnieuw zijn killersmentaliteit en zorgde voor 0-2.

Asser Boys wist amper van de eigen helft af te komen. Bij een van de spaarzame momenten dat dit wel gebeurde was het echter ook meteen raak: 1-2. Dat was na een half uur spelen en dus leek het duel weer helemaal open te zijn. De gastheren kwamen na deze opsteker wat beter in de wedstrijd, zonder echt gevaarlijk te worden. Voor SGV was het zaak om na de doelwisseling het duel zo snel mogelijk in het slot te gooien. Stan van de Berg leek dit te doen met een prima volley, maar hij zou daarbij buitenspel hebben gestaan volgens de Drentse assistent.

In de absolute slotfase kreeg SGV vervolgens de grootste mogelijkheden. Jasper Boonstra was de eerste die vergat te scoren en vervolgens liet Jos Hoeksema een prima mogelijkheid onbenut. In de 88e minuut schoot Jelte Bos te slap in om voor grote problemen te kunnen zorgen bij de thuisclub.

Na 94 minuten was het echter toch nog raak. Een strakke vrije trap van Jasper Boonstra en een prima loopactie van Jos Hoeksema leidden tot een kopbal van laatstgenoemde die over de Asser doelman tegen het nylon kletste: 1-3. Meteen na die treffer ontstond er een opstootje rondom de middenlijn, waarbij een wisselspeler van Asser Boys zich met de gang van zaken meende te moeten bemoeien. Zijn actie leverde hem een rode kaart op. Na de hernieuwde aftrap floot de scheidsrechter van dienst meteen af en streek SGV een nieuwe overwinning op.

Michel Dammer (SGV): ‘Dit is een prima resultaat. We hebben met name in het eerste kwart goed gespeeld. Nu iedereen weer fit is, kunnen we eindelijk weer spelen zoals we dat graag zien en zie je dat ook in de resultaten terug. De spelers hebben prima door wat er op welke positie van hen wordt verwacht en ze worden steeds comfortabeler aan de bal. Een week geleden dachten we nog dat het seizoen wel voorbij was, maar als wij de volgende wedstrijd tegen Harkstede weten te winnen en Westerkwartier wint van Blauw Geel ’15, dan wordt de derde periode in de laatste wedstrijd beslist. Samen met Blauw Geel ’15 zouden we dan op het zelfde aantal punten komen en kunnen we nog een vervangende periodetitel winnen. De Stadjers spelen dan uit bij Tynaarlo en wij ontvangen GEO thuis. Er is dus toch nog genoeg om voor te spelen en mooi is dat we dat met het hele team doen. Qua niveau zit de selectie dicht bij elkaar, waardoor de basiself niet wekelijks dezelfde is maar ook onze wisselspelers iets extra’s kunnen brengen wanneer dat van hen wordt gevraagd.’ De komende weken zoekt SGV oefentegenstanders, want de Schildwolders komen pas over twee weken weer in actie.

 

5e Klasse F Zaterdag
SC SCHEEMDA VOLDOET AAN VERWACHTINGEN
Op een slecht bespeelbaar veld in Westerlee heeft SC Scheemda de plaatselijke voetbaltrots met 0-3 weten te kloppen. Gemakkelijk ging het allemaal niet, maar het werd in ieder geval een driepunter die de Scheemders het zicht op de titel nog steeds niet heeft ontnomen, al moet koploper SETA nog wel een misstap maken om het team van trainer Gerrie Drent dichter bij de platte kar te brengen.

De eerste helft had SC Scheemda wel de controle over het duel en wist Westerlee aanvallend weinig gevaar te stichten. Echte kansen krijgen lukte SC Scheemda ook niet. Na een kwart wedstrijd mochten de gasten een vrije trap nemen. Marvin Ab schoot op doel en zag dat de goalie van de gastheren de bal niet klemvast wist te pakken. Niek Smit was er vervolgens als de kippen bij om voor 0-1 te zorgen. Veel gebeurde er daarna niet, al moesten de gemoederen wel even tot bedaren worden gebracht na weer een forse overtreding aan de zijde van de thuisclub, waar de leidsman te weinig tegen deed.

Na de doelwisseling gooiden de gastheren de schroom van zich af en moest doelman Edwin Kuipers tot twee keer toe handelend optreden om te voorkomen dat Westerlee langszij zou komen. SC Scheemda wankelde, maar vond een uitweg. In de 71e minuut was het andermaal Niek Smit die de trekker wist over te halen: 0-2. De definitieve nekslag werd drie minuten later uitgedeeld door Marvin Ab: 0-3. In de slotfase moest Dirk ten Have nog wel een inzet voor de doellijn weg roeien en dus bleef de Scheemders een tegentreffer bespaard.

De scheidsrechter van dienst besloot eerder af te fluiten omdat de spanning weer wat begon op te lopen, maar uiteindelijk wist iedereen toch het gezonde verstand te gebruiken en had SC Scheemda er weer drie punten bij. Met nog twee wedstrijden te gaan ligt de bal nadrukkelijk bij SETA. De Musselkanaalsters moeten nog drie keer winnen om kampioen te worden. Mochten ze ergens onderweg een steek laten vallen, dan kan het ook nog op doelsaldo worden beslist. SC Scheemda zal in ieder geval beter voor de dag moeten komen tegen Damacota en Meedhuizen, want ook de geelblauwen kunnen zich geen mispeer veroorloven.

 

VVS MAAKT MISSTAP IN DUEL MET BATO
Het Oostwolder VVS heeft zich lelijk in de vingers gesneden door op eigen veld met 2-3 van BATO te verliezen. De gasten toonden zich veel strijdvaardiger en krachtiger in de duels met hun opponenten. VVS wist voorin te weinig klaar te spelen en gaf achterin teveel weg. Roy Zweep zorgde voor een 0-1 voorsprong voor de bezoekers en daarna was het Thijs Boer die iets terugdeed namens de gastheren: 1-1. Na de thee wist BATO andermaal aan de leiding te komen dankzij een treffer van Niels van Delden en moest Goos Boven er voor zorgen dat VVS voor de tweede keer een achterstand kon wegpoetsen: 2-2. En zelfs dat was niet voldoende, want uiteindelijk zegevierden de Winschoters na een spannende slotfase alsnog dankzij een treffer van Dylan Adam: 2-3.

 

4e Klasse C Zondag
KLINKENDE OVERWNNING VOOR SIDDEBUREN
Siddeburen heeft zichzelf een prima dienst bewezen door de uitwedstrijd tegen Heiligerlee in een klinkende overwinning om te zetten. Ruben van der Ploeg opende de score voor het team van trainer Peter Poort en vervolgens besloten de gastheren hun opponent een handje te helpen door de bal in het eigen doel te deponeren. Daarna waren het Tobias Walma en andermaal Ruben van der Ploeg die het net in beweging wisten te brengen (0-4), alvorens er ook een teken van leven vanuit het kamp van Heiligerlee zichtbaar werd: 1-4. Gialt Faber was de laatste die scoorde en hij bepaalde de eindstand daarmee op 1-5.

 

5e Klasse C Zondag
SV WOLTERSUM KAN WEO NIET BIJBENEN
Het Woldendorper WEO heeft dat gedaan wat eigenlijk van de ploeg van Tonny Huft verwacht mocht worden. Men wist in en tegen Woltersum met 0-3 te winnen na een 0-1 ruststand dankzij een treffer van Jan Meijerhof. De voorsprong had op dat moment al groter moeten zijn, maar de geelzwarten vergaten zichzelf weer eens te belonen. SV Woltersum moest veel moeite doen om tot aanvaardbaar voetbal te komen, maar mocht zich dus gelukkig prijzen dat de scherpte er bij WEO niet was. Eigenlijk was het na de theepauze precies eender. WEO speelde beter en de kansen waren er ook wel, maar het duurde te lang alvorens de bezoekers het verschil wisten te maken. De Woltersummers mochten daardoor blijven hopen op een treffer en waren er met Cees bij de Leij een paar keer dicht bij. Een keer wist hij zelfs het aluminium te raken. In het laatste kwartier moest zelfs trainer Adem Secer de schoenen nog aantrekken om in te vallen, maar het enige dat er veranderde was de voorsprong van WEO. Uiteindelijk waren het Daniël Boekee en Niels Jansen die de eindstand op het scorebord wisten te schieten.

SLORDIG KLOOSTERBUREN ZET ZWAK ALTEVEER OPZIJ
Zonder zichzelf bovenmatig in te spannen en zich ook nog de luxe kunnen veroorloven om teveel kansen te missen op een nog hogere score heeft thuisclub Kloosterburen met slotlicht Alteveer afgerekend. De gasten konden geen vuist maken en kregen met 2-0 op de broek. En dat met een selectie waarbinnen lang niet iedereen inzetbaar was.

Ondanks dat was een overwinning wel gevraagd, want dan zouden de gastheren de kans op het behalen van de nacompetitie in eigen hand houden. Voor trainer Willem Kluin, op zaterdag al kampioen geworden met RZ Baflo, zijn mannen en de supporters een aardig toetje natuurlijk. Keeper Jeroen Slagter werd na een goed kwartier voor het eerst geklopt. Een corner van Matthijs Wolterman was zuiver genoeg om Stan Stavenga de score te laten openbreken: 1-0. Een treffer van Rik Seelen werd wegens buitenspel afgekeurd. Na de thee mocht Alteveer van geluk spreken dat de bal niet tot twee keer toe op de stip kwam te liggen. Uiteindelijk was het Niels Bolt die de marge wist te verdubbelen: 2-0. Dat zou ook de eindstand worden en mooie bijkomstigheid is nog wel dat Kloosterburen op 21 mei een punt moet zien te pakken in de uitwedstrijd tegen WEO om de nacompetitie te bereiken.

No Replies to "Overzicht amateurvoetbal"