Gerard Zeeman in race voor titel ‘beste noordelijke amateurtrainer’

De 53-jarige Gerard Zeeman uit Appingedam, momenteel trainer van eersteklasser GRC Groningen is genomineerd om noordelijk amateurtrainer van het jaar te worden. Dat heeft de Vakbond Voetbal Oefenmeesters Nederland (VVON) bekend gemaakt.

Ieder jaar worden in de zes districten van de KNVB drie trainers genomineerd. Een trainer moet aan het roer staan bij een club die minstens eerste klasse speelt. ‘Wekelijks staat hij naast de trainingen van de eerste selectie ook nog één keer per week met de trainer van de Jo19-1 op het veld om het jeugdteam te coachen en te trainen. Gerard maakt bij GRC voornamelijk gebruik van eigen opgeleide spelers. Bijna alle spelers van de selectie hebben de jeugd van GRC doorlopen’, aldus de VVON. ‘Gerard is altijd positief en oplossingsgericht ingesteld’, zegt de VVON. ‘Hij richt zich voornamelijk op de dingen die goed gaan en wil dit verder uitbouwen door positief te blijven coachen. De sfeer binnen het team blijft daardoor goed en dat draagt weer bij aan de kwaliteit van het voetbal dat hij nastreeft.’

Zeeman heeft een behoorlijke imposante staat van dienst als trainer. Hij was ruim twintig jaar geleden trainer van de jeugd van het toenmalige Appingedam. In de periode van 2002/2005 fungeerde hij als assistent trainer bij die club en een jaar later trad hij bij derdeklasser SC Stadskanaal in dienst als hoofdtrainer. Enkele jaren later stond hij aan het roer bij het voormalige Eems Boys uit Delfzijl en was er nog een stageperiode bij de beloften van FC Groningen, die toen door Erwin van der Looi werden getraind. In 2012 keerde hij terug op het oude nest en werd hoofdtrainer van Appingedam. Dat zou hij een aantal jaren blijven, waarna hij als hoofd jeugdopleidingen van de inmiddels uit De Pelikanen en vv Appingedam ontstane fusieclub DVC verder ging. Tussendoor maakte hij overigens nog een tussenstop in Woldendorp om WEO onder zijn hoede te nemen. In 2019 trad hij in dienst bij GRC Groningen. De Damster heeft in al die jaren heel wat opmerkelijke momenten meegemaakt. Een van zijn leukste ervaringen noemt hij de stage bij FC Groningen en de twee promoties van vv Appingedam van de vijfde naar de derde klasse. Bijna was hij er in geslaagd om de vereniging naar de tweede klasse te loodsen. Een gemiste strafschop deed die deur echter dichtvallen.

De Damster zegt dat de nominatie al een tijdje bij hem bekend was, maar dat hij niets mocht zeggen. ‘Het is een fantastisch mooie eer. Ik zag het absoluut niet aan komen, maar vindt het een leuke erkenning voor de tijd en energie die ik er in steek. Ik ben er heel blij mee en het zou nog mooier zijn als ik het zou worden.’ Of dat gaat lukken, weet hij op 19 mei. Dan wordt namelijk de winnaar bekend gemaakt. Er zijn overigens nog twee kandidaten in de race. Naast Zeeman zijn namelijk ook Ruud Jalving van ACV en Patrick Zwart van Broekster Boys genomineerd. Zwart is ook trainer van Oranje Nassau geweest.

No Replies to "Gerard Zeeman in race voor titel 'beste noordelijke amateurtrainer'"