Middelstum neemt in slotfase afstand van Amicitia VMC

Middelstum heeft zich door een prima thuiszege op Amicitia VMC niet alleen een plek vlak achter de top drie van de 4e Klasse C weten te veroveren, maar bezit ook de beste papieren in de strijd om de tweede periodetitel. En dat mag als een flinke opsteker worden gezien voor de ploeg van trainer Jelmer Meinardi. De ruime overwinning op de Stadjers kwam niet zo eenvoudig tot stand als de uiteindelijke 5-1 doet vermoeden.

Het was behoorlijk druk op het Middelstummer sportpark, waar vertegenwoordigers van diverse verenigingen hun gezicht lieten zien. Niet zo verwonderlijk, want in de hele omtrek was verder geen competitievoetbal en dus kon men met een gerust hart aanschouwen hoe de thuisclub het er tegen de tobbende laagvlieger vanaf zou brengen. Vanwege blessures en vakantie ontbraken er nogal wat namen op het lijstje van de Bedumer coach. Zo moest Meinardi onder andere een compleet nieuwe achterste linie in elkaar knutselen. Ook aan de zijde van Amicitia VMC werd een beroep gedaan op het improviserend vermogen van de technische staf.

Binnen een tijdsbestek van amper vijf minuten was het spel al op de kar gezet. Een vrije trap werd door Xander Anema op weergaloze wijze achter Thijs Bakker in de kruising gedeponeerd: 1-0. Bakker, normaliter speler van het tweede elftal van de Stadjers, werd na tien minuten al onder de lat vandaan gehaald. Hij voelde zich niet topfit en werd vervangen door wisselspeler Xander Bouma. De vroege goal betekende een prima opsteker voor de gastheren en uiteraard een veelbelovende start van de wedstrijd. Er ontstond na die treffer een redelijk open wedstrijd met kansen aan beide kanten, waarbij Amicitia VMC vooral met de lange bal voor onrust probeerde te zorgen. Het was helemaal niet verwonderlijk geweest als in het eerste half uur van het duel de gelijkmaker was gevallen. Het elftal van trainer Jan Potma liet zich namelijk niet zomaar van het veld spelen en kreeg dan ook een aantal goede mogelijkheden. Nick Lukassen, Ruben Klein, Gerard Bronsema en Ronald van Bruggen hadden het vizier echter niet op scherp staan. Middelstum wist de nipte voorsprong echter mee de kleedkamers in te nemen en zou tijdens de pauze Erwin van der Laan aan de kant laten. Hij kampte met klachten aan de hamstring en werd vervangen door Dennis Verkerk.

Na de hervatting bleef het spelbeeld ongewijzigd. Beide ploegen probeerden het wel, maar het wilde aanvankelijk niet lukken om een gaatje in de defensie te vinden. Terwijl Amicitia VMC met veel dieptespel in de zestien meter van Middelstum probeerde te komen en ook nu weer kansen kreeg op de gelijkmaker, sloeg Middelstum in de 73e minuut toe. Een voorzet van Thijs Oosterhof vanaf de linkerkant werd door de slecht verdedigde Aijolt Douma op doel gekopt, maar in eerste instantie gekeerd. In de rebound was het daarna invaller Dennis Verkerk die het leer alsnog tussen de palen door wist te prikken: 2-0.

Er maakte zich een soort van opluchting meester van Middelstum, maar het duel was ondanks de tweede treffer allerminst gespeeld. Sterker nog, in de 83e minuut kreeg Nick Lukassen met een lange pass van achteruit de bal aangespeeld. Hij liet op rechts een aantal Middelstummers staan en wist doelman Emiel Douma te verschalken: 2-1. Zijn vijfde competitietreffer was daarmee een feit. De verwachting was dat er nog een spannende slotfase zou volgen waarin Amicitia VMC alles op alles zou zetten om langszij te komen.

Een paar minuten later was de spanning volledig verdwenen. Amicitia VMC moest aandringen en liet achterin de ruimtes vallen die de aanvallende speelwijze met zich meebracht. Xander Anema toonde zich andermaal doeltreffend en was even later de gevierde man met zijn tweede van de middag: 3-1. De Stadjers lagen figuurlijk gezien op hun rug en waren niet meer bij machte om deze klap te boven te komen. Middelstum leek zichzelf te hebben bevrijd en wist in de ultieme slotfase nog twee keer te scoren. In de 89e minuut was het Max Oldenhof die er op links vandoor ging. Hij kapte de bal naar binnen en speelde Xander Anema vrij. De doelpuntenmaker dribbelde wat tegenstanders voorbij en deponeerde het leer vervolgens door de benen van een verdediger heen in de voeten van Twan Heemstra. Vanaf een meter of zestien haalde hij uit en zag de bal in het doel verdwijnen: 4-1. Het slotakkoord was voor Aijolt Douma. Teammaatje Dennis Verkerk wist het leer achter de defensie van Amicitia VMC te krijgen en de kopbal die volgde betekende 5-1.

En zo wist de thuisclub toch nog vrij onverwacht een ruime overwinning te boeken, waarbij er in de laatste zes minuten van het duel maar liefst drie keer werd gescoord. Al met al een knappe zege van de Middelstummers op een ploeg die zich af en toe als een behoorlijk struikelblok heeft gemanifesteerd en in de resterende drie wedstrijden nog tot resultaten moet komen. Momenteel staan de Stadjers op een plek die onverbiddelijk tot het spelen van degradatievoetbal zal leiden. Komend weekeinde speelt Middelstum opnieuw thuis. Dan komt SV De Heracliden op bezoek en die ploeg heeft de punten ook al hard nodig. Het team van Jelmer Meinardi zal daar niet aan mee willen werken, willen ze de kansen op nacompetitievoetbal levend houden. Dat doel bereiken zou voor het tweede jaar op rij een mooie prestatie betekenen voor de blauwwitten, die nu al op een meer dan verdienstelijk seizoen terug kunnen kijken.

Jelmer Meinardi (Middelstum): ‘We misten nogal wat spelers, maar de jongens die er wel waren hebben een uitstekende teamprestatie geleverd. Tot aan de 3-1 was het een spannende wedstrijd en lagen de verhoudingen dicht bij elkaar. Met die derde goal was het duel wel beslist en wisten we vervolgens verder weg te lopen. We hebben ons door deze zege aan de bovenkant van de middenmoot gemeld en doen volop mee in de tweede periode. Ik wil mijn team een compliment geven. In de eerste seizoenshelft speelden we heel aardig, maar bleven de punten te vaak uit. Na de winter hebben we een mooie reeks van overwinningen en gelijke spelen neergezet. Ik weet zeker dat dit de uitkomst is van het in elkaar blijven geloven, plezier maken en hard trainen.’

Jan Potma (Amicitia VMC): ‘We worden het hele seizoen al geconfronteerd met langdurige blessures. Daar komt nog bij dat we geen vaste keeper hebben. Nu moet ik ook al vrij snel weer van doelman verwisselen. Zo’n seizoen hebben we dus. De selectie is bijna gehalveerd en daardoor kom je gewoon kwaliteit te kort. We misten nu ook weer vijf spelers. Uiteindelijk verliezen we in de slotfase ruim. Ik vond het wel wat geflatteerd, maar de nederlaag is wel terecht. We hebben de kansen gekregen om iets terug te doen. De eindpass was echter vaak te onnauwkeurig. We houden de moed er in, maar het zal lastig worden om aan degradatievoetbal te ontsnappen.’

* Middelstum – Amicitia VMC 5-1 (1-0). Xander Anema 1-0; Dennis Verkerk 2-0; Nick Lukassen 2-1; Xander Anema 3-1; Twan Heemstra 4-1; Aijolt Douma 5-1 (foto: Angela Smit-Flikkema).

No Replies to "Middelstum neemt in slotfase afstand van Amicitia VMC"