Strijd om titel in 4C nadert climax na nederlaag Holwierde

Holwierde en Mamio blijven elkaar kennelijk tot op de laatste competitiedag ‘in de haren vliegen’ voor wat betreft het algeheel kampioenschap in de 4e Klasse C van het zaterdagvoetbal. De tweede confrontatie tussen de beide kemphanen werd een prooi voor thuisclub Mamio, dat eerder dit seizoen in Holwierde nog op een kansloze 5-1 nederlaag was getrakteerd. Voorafgaande aan de wedstrijd hadden beide ploegen hetzelfde aantal wedstrijdpunten weten te behalen, al had Mamio daar wel een wedstrijd meer voor nodig. Bij een overwinning van Holwierde zou de titelstrijd zo goed als zeker beslist zijn geweest. Omdat het team van trainer Danny Schudde echter met 2-1 onderuit ging, is de uitkomst van dit seizoen nog steeds niet zeker.

Er waren flink wat supporters van Holwierde meegereisd, want bij winst zou de tite de Katmisbewoners bijna niet meer kunnen ontgaan. Op het zonovergoten kunstgrasveld van sportpark De Parrel werd echter al snel duidelijk dat de gastheren in het voordeel waren. De dikke nederlaag in Holwierde werd op een besneeuwd en deels bevroren ondergrond gespeeld. Niet bepaald de omstandigheden waar lichtvoetige spelers als die van Mamio hun talenten kunnen tonen. Holwierde trad aan zonder de geschorste aanvoerder Yirsan Bouman en zag dat Mamio vanaf het eerste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Wenting de betere ploeg was. Dat leidde al snel tot de eerste mogelijkheid voor de gastheren. Christian van der Broek verkeek zich op de rappe Clinton Abiamuwe, maar doelman Robbin Kuipers voorkwam een vroege achterstand. Na een kwartier spelen leek Gijs Geurtsen de eerste grote kans van Holwierde te zullen verzilveren. In plaats van zelf te schieten, besloot hij het leer echter breed te leggen. Niet zo’n handige zet, want hij vond een speler van Mamio op zijn weg in plaats van teamgenoot Peter Bouwsema.

Ondanks het feit dat Mamio het betere veldspel liet zien, was het Holwierde dat toch op voorsprong wist te komen. Na een half uur spelen kopte Peter Bouwsema vanuit een hoekschop van Thijs Sonneveld raak: 0-1. Amper twee minuten later had Robbie ten Hove, overigens tegen de veldverhoudingen in, de voorsprong moeten verdubbelen. Oog in oog met doelman Deschamps schoot hij echter hard over. Nadat Andy Lafaille in de 37e minuut het veld had moeten ruimen vanwege een liesblessure, wist Mamio langszij te komen. Aanvoerder Angelo Florencia liet Christian van der Broek zijn hielen zien en schoot de bal in de verste hoek: 1-1. Met die stand zou ook de rust aanbreken omdat een prima poging van Peter Bouwsema op de lat terecht was gekomen.

Na de doelwisseling was het spelbeeld onveranderd. Mamio had de zaken prima voor elkaar, wist altijd de vrije man te vinden en was net even feller dan Holwierde. Dat leidde meteen na de hervatting tot wat mogelijkheden voor de gastheren. Daar tussendoor claimde Holwierde een penalty omdat een voorzet van Mike Kraan met de hand werd weggeslagen. De scheidsrechter van dienst had het niet waargenomen, dus had protesteren weinig zin. Na 55 minuten spelen wist de thuisclub op voorsprong te komen. Thijs Sonneveld verloor tijdens het opbouwen de bal in de eigen zestien meter en een paar tellen later was doelman Kuipers voor de tweede keer gepasseerd. Fransisco de Cuba Capucho was de doelpuntenmaker: 2-1. De mannen uit de stad-Groninger wijk Paddepoel moesten niet veel later even doorademen toen Christian van der Broek vanuit een ingooi clubtopscorer Robbie ten Hove wist te lanceren. De aanvaller werd aangetikt, vervolgde zijn weg naar het doel van Mamio, maar stuitte vervolgens op de sluitpost.

De gastheren kregen daarna mogelijkheden om het duel definitief te beslissen, maar waren te slordig in de afwerking of vonden goalie Kuipers op hun weg naar succes. In een soort van alles of niets-poging probeerde Holwierde in de slotfase de gelijkmaker nog te forceren. Invaller Arjan Paapst kreeg de bal in de zestien, maar de binnenkant van de paal bleek het eindstation van zijn poging te zijn.

Door de nederlaag van Holwierde heeft Mamio nu een voorsprong van drie punten. De Stadjers spelen alleen nog tegen Amicitia VMC, terwijl Holwierde nog twee duels moet afwerken. Komend weekeinde is dat de uitwedstrijd tegen HS ’88 en de laatste speelronde speelt men thuis tegen Amicitia VMC.

Danny Schudde (Holwierde): ‘We moeten, ervan uitgaande dat Mamio de uitwedstrijd tegen Amicitia VMC wel weet te winnen, zorgen dat we zelf twee keer weten te winnen om op doelsaldo kampioen te kunnen worden. We hebben alles nog in eigen hand.’

* Mamio – Holwierde 2-1 (1-1). Peter Bouwsema 0-1; Angelo Florencia 1-1; Fransisco de Cuba Capucho 2-1 (foto: René Battjes).

No Replies to "Strijd om titel in 4C nadert climax na nederlaag Holwierde"